گروه اقتصادی: مدیرکل آسیای جنوبی سازمان توسعه تجارت میگوید به زودی هیئتی از ایران برای نهایی کردن تهاتر فرآوردههای نفتی و دیگر محصولات با کالاهای پاکستانی اعزام این کشور میشود.
هادی طالبیان به خبرگزاری ایلنا گفت مزیت صادراتی ایران برای پاکستان، فرآوردههای نفتی، خشکبار، ماشین آلات و لوازم ساختمانی است و در ازای آن کالاهایی مانند پوشاک وارد خواهد شد. موضوع دادوستد پایاپای میان ایران و پاکستان سالها است که در جریان است و بیشتر متمرکز به واردات برنج پاکستانی در ازای صادرات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ایران به این کشور بود، اما به نتیجهای نرسیده است. طالبیان میگوید فرآیند معامله پایاپای کار «سنگین» و «انرژیبری» است. تلاش برای نهایی کردن توافق تهاتر کالا با پاکستان در حالی است که بر اساس آمارهای اتاق بازرگانی، ایران در سال گذشته ۸۴۱ میلیون دلار واردات از پاکستان داشته که نسبت به سال ۱۴۰۰ تقریبا سه برابر شده، اما صادراتش به پاکستان تنها ۱۵ درصد رشد داشته و به یک میلیارد و ۴۸۸ میلیون دلار رسیده است.
بخش عمده صادرات ایران به پاکستان عبارت از قیر، انواع گازها و شیر خشک بوده و کالاهای عمده وارداتی از پاکستان نیز برنج، دانه کنجد و پارچه بوده است. ایران به خاطر تحریمهای آمریکا، همچنین قرار گرفتن در فهرست سیاه «افایتیاف» از سیستم مالی بینالمللی کنار گذاشته شده و بخش عمدهای از صادرات کشور با ارزهایی مانند یوآن چین، درهم امارات، لیر ترکیه و روبل روسیه انجام میشود. بخش مهمی از صادرات کشور، از جمله نفت و محصولات نفتی نیز با کالاهای خارجی تهاتر میشود. پیشتر گزارشهای متعددی از دادوستد پایاپای فرآوردههای نفتی ایران با پشم مغولستان، نهادههای دامی برزیل، کالاهای آفریقای غربی و اجناس چینی منتشر شده بود. در آخرین مورد، یک مقام دولت سریلانکا روز جمعه دوم تیر به خبرگزاری رویترز گفت این کشور به جای پرداخت مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار بدهی نفتی خود به ایران، از ماه آینده اقدام به مبادله چای با تهران خواهد کرد! علیرضا پیمانپاک معاون وزیر صمت و عضو کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران نیز پارسال اعلام کرده بود که ایران در سال ۱۴۰۰ حدود سه میلیارد دلار میعانات گازی، مشتقات آن، پتروشیمی و فلزات با کشورهای دیگر تهاتر کرده است. مقامات ایران میزان تهاتر نفت خام و محصولات نفتی کشور با کالاهای خارجی را تاکنون اعلام نکردهاند، اما چین تنها مشتری نفتی ایران است.