گروه فناوری: برخوردهای تند در حوزه حجاب به تعطیلی و تعلیقی سریالی کسب و کارها رسید. الفت نسب، فعال حوزه اقتصاد دیجیتال ضمن هشدار درباره افزایش موج مهاجرت، در این باره به دیدهبان ایران گفت: این وضعیت آینده اقتصاد ما را حداقل در حوزه اقتصاد دیجیتال دچار مشکل میکند. امروز حجم خرده فروشی ما در حوزه آنلاین 4 درصد است در حالی که این عدد در ترکیه به بیش از 10 درصد رسیده است. این وضعیت جای تاسف دارد.
از جریمه و پلمب های سریالی رسیدیم به اخبار روزانه تعطیلی و تعلیقی. بدنه نحیف بخش خصوصی بیش از پیش در جدال برای نفس کشیدن است. آنچه محرز است فضای ناامیدانه حاکم بر بخش خصوصی که مولد خلاقیت و سود و سرمایه است. الفت نسب، دبیر انجمن کسب و کارهای اینترنتی معتقد است این حوزه و این صنف مستعد مهاجرت است و این وضعیت آینده اقتصاد ما را حداقل در حوزه اقتصاد دیجیتال دچار مشکل میکند. رضا الفت نسب در این باره به دیدهبان ایران توضیح داد: اعمال فشار به بخش خصوصی اتفاق تازهای نیست و از هفت یا هشت سال پیش که خاطرم است این سختیها وجود داشته اند. اما در یک سال اخیر فشارها خیلی بیشتر شده است.
دبیر انجمن کسب و کارهای اینترنتی ادامه داد: از سالهای گذشته، خیلی از رسانههایی که مشخص بود به کجا وابستگی داشتند، تحلیلهایی داشتند که استارتآپها به سرویسها و دول خارجی وصل هستند. این اتفاق برای امروز نیست اما امروز به آن دامن زده میشود؛ میگویند که استارتآپها توجیه اقتصادی ندارند و برای مقاصد دیگری راه اندازی شده اند. درحالی که واقعا اینطور نیست. اگر هم اینطور باشد باید نهادهای نظارتی اقدام میکردند که نکردند و نشان میدهد که اینها در حد ادعا هستند. الفت نسب درباره تاثیر این فشارها گفت: در نهایت آنچه میشود پیشبینی کرد دلسردی است در این اکوسیستم که تقریبا افراد جوان در آن فعالیت میکنند فراگیر شده است؛ علاوه بر آن سرمایه گذاران هم دیگر ریسک این را نمیکنند که در چنین فضایی سرمایهگذاری کنند. ما عملا با اکوسیستمی رو به رو خواهیم بود که تعداد کمی از افراد توان تابآوری این فضا را دارند. وی ضمن تأکید به این که سال آینده هم وضعیت به همین منوال است، گفت: بیشتر کسب و کارها به خصوص در شهرستانها یا باید فضا را ناامیدانه ترک کنند یا با سختیهای روز افزونی رو به رو شوند. در چند سال گذشته دیالوگ چندان خوبی بین بخش خصوصی و دولت برقرار نبوده است. این اتفاقات میتوانست با تعامل برطرف شود و کار به اینجا کشیده نشود. بر هر حال اتفاقی است که در کشورافتاده است؛ اینکه بخواهیم همه را به گردن کسب و کارها بیاندازیم به نظرم عادلانه نیست.
میشد با یک اخطار موضوع را پیگیری کرد
رضا الفت نسب ارزیابی خود را نسبت به برخورد با کسب و کارها این چنین تبیین کرد: در این چند مورد مشخص در روزهای گذشته خود کسب و کار و مدیر ان در جریان این موضوع نبودند و تصاویر در خارج از محیط شرکت بوده است. به نظر من میشد با یک اخطار موضوع را پیگیری کرد. نباید این اتفاقات بیوفتد. در زمانی که آفر های زیادی برای مهاجرت وجود دارد این اتفاقات موضوع مهاجرت را داغتر میکند و افراد را به سمت سوق میدهد و حلقه روز به روز تنگتر میشود. وی افزود: اعتقاد دارم که مخصوصا کسب و کارهای بزرگ در وضعیتی که هست باید بیشتر مراقبت کنند. در این باره نه قانون را رد میکنم نه قبول میکنم اما به هر حال در این کشور زندگی میکنیم باید به قوانین پایبند باشیم؛ اما نباید این وضعیت پلمب کسب و کار هم ایجاد شود. آن هم به خاطر اینکه چند کارمند حجاب خود را برداشته اند. در حالی که چندین هزار نفر دیگر در این کسب و کارها مشغول هستند. این آسیبها بعدها خودش را نشان میدهد و اختلال به وجود میآید در کسب و کار نمیتوان سرویسی درست کرد، نارضایتی باعث میشود فروش کم شود ضررهای زیادی به کسب و کار وارد میشود، واریز حقوق کارکنان به تعویق میافتد. نسبت به این موضوع باید مراقبتهای بیشتری صورت گیرد که انقدر راحت اقدام به پلمب نکنند. اینهای بچههای این مملکت هستند باید تعامل کنیم، صحبت کنیم و راه حل پیدا کنیم. این روش، روش خوبی نیست.
تشکلها با لکنت صحبت میکنند
این فعال حوزه اقتصاد دیجیتال درباره وضعیت تشکلهای صنفی به دیده بان ایران گفت: همین تشکل ما تحت عنوان کسب و کار مجازی که تنها تشکل رسمی این حوزه است، متاسفانه دو سال است که انتخابات آن برگذار نشده است؛ در حالی که امروز باید وسط میدان، تعامل را به وجود بیاورد و واسطهای بین حاکمیت و بخش خصوصی باشد. تشکلها امروز با لکنت صحبت میکنند. این اصلا خوب نیست. انگار که ما درگیر یک عقبگرد جدی هستیم. وی گفت: در کنار مشکلات و مسائل دیگری مثل محدودیتها و وضعیت بازار این اتفاق هم عجیب بود. برای ما که در این اکوسیستم مشغول فعالیت هستیم میتوانم بگویم که از حاکمیت این انتظار نمیرفت. الفت نسب گفت: دولتها مخصوصا این دولت و موضع اقتصادی مخصوص خودش، سهمی برای این بخش در جیدیپی در نظر گرفته اند. اینها قرار نیست صرفا روی کاغذ باشد و باید به صورت عملی اتفاق بیوفتد. افراد فعال در حوزه کسبوکارهای آنلاین که امروز مورد هجمه قرار گرفتهاند، همان کسانی هستند که باید اقدامات این برنامهها را انجام دهند. این افراد در واقع سربازان پیشران در اقتصاد دیجیتال هستند. قطعا زمانی که دچار مشکل و محرومیتها بشوند روی سهمی که باید در اقتصاد داشته باشند تاثیر میگذارند.
الفت نسب خاطر نشان کرد: یک موضوع خیلی مهم بحث سرمایه گذار است به خصوص سرمایه گذار خارجی که مدتهاست ورودی نکرده است؛ با توجه به مشکلاتی که وجود دارد سرمایه گذار داخلی هم جرأت فعالیت ندارد. این فعال حوزه استارتآپ ضمن تأکید به این که این حوزه و این صنف مستعد مهاجرت است، گفت: این وضعیت آینده اقتصاد ما را حداقل در حوزه اقتصاد دیجیتال دچار مشکل میکند. امروز حجم خرده فروشی ما در حوزه آنلاین 4 درصد است در حالی که این عدد در ترکیه بیش از 10 درصد است. این وضعیت جای تاسف دارد. نزدیک 20 سال است که مشغول فعالیت هستیم و میبینیم به حجم 4 درصد رسیدهایم. در حالی که رشد این حوزه میتواند به دولت کمک کند، نظام توزیعی ما را اصلاح کند و حتی وضعیت آلودگی هوا را کاهش بدهد. وی افزود: بسیار میبینیم که افراد در پیدا کردن سرمایه گذار دچار مشکل هستند؛ من به سرمایهگذار حق میدهم چون ریسک بالاست. خود سرمایه گذاری در حوزه استارتآپ یک نوع سرمایه گذاری خطر پذیر است این چالشها که اضافه شده کار را سختتر کرده است.