گروه سلامت: یک متخصص گوش و حلق و بینی با تاکید بر لزوم مراقبت از شنوایی، گفت: برای مراقبت از گوش باید از دستکاری آن با هر چیزی اعم از گوشپاکن، خودکار یا هر چیز دیگری پرهیز شود زیرا این کار میتواند موجب عفونت، از بین رفتن جرم طبیعی، به هم خوردن نظام طبیعی گوش و در نهایت بروز عواضی برای گوش شود.
به گزارش ایسنا، دکتر نادر صاکی اظهار کرد: گوش یک عضو مهم و بسیار حساس است که باید از آن مراقبت کرد. اصولا توصیه میشود بخش خارجی گوش دستکاری نشود، بنابراین استفاده از گوشپاکن هم باید با اجازه پزشک انجام شود نه اینکه فرد هر وقت دلش خواست گوش خود را با گوشپاکن تمیز کند و مواد زرد یا قهوهای رنگ را از گوش خارج کند زیرا اینها مواد طبیعی گوش هستند و نباید خارج شوند.وی افزود: برای مراقبت از گوش باید از دستکاری آن با هر چیزی اعم از گوشپاکن، خودکار یا هر چیز دیگری پرهیز شود زیرا این کار میتواند موجب عفونت، از بین رفتن جرم طبیعی، به هم خوردن نظام طبیعی گوش و در نهایت بروز عواضی برای گوش شود.
استفاده از گوشپاکن ممکن است منجر به ناشنوایی شود
این متخصص گوش و حلق و بینی با بیان اینکه توصیه میشود از گوشپاکن استفاده نشود، گفت: گوشپاکن تنها برای یک مورد تجویز میشود؛ فردی که گوش خشکی دارد و گوشش جرم تولید نمیکند، میتواند گوش پاک را با پمادهای چرب آغشته و استفاده کند و این کار نیز برای چرب کردن مجرای گوش است نه تمیز کردن آن.صاکی عنوان کرد: اینکه گفته میشود استفاده از گوشپاکن منجر به کم شنوایی میشود درست است زیرا گوشپاکن دسترسی برای خارج کردن جرم ندارد بلکه جرم را روی پرده گوش فشرده میکند و این روند موجب ایجاد تراکم زیاد جرم روی پرده خواهد شد و در نتیجه فرد کم شنوا میشود. در این شرایط جرم با شستوشو خارج و گوش باز میشود.
لزوم معاینه سالانه گوش
وی بیان کرد: توصیه میشود فرد معاینه دورهای سالانه داشته باشد تا اگر جرمی وجود داشته و نیاز باشد، شستوشو را انجام دهد. در غیر اینصورت ضرورتی برای استفاده از گوشپاکن نیست.
چرا باید در محیطهای پر سر و صدا از محافظ گوش استفاده کنیم؟
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به اثر مواجهه با صداهای بلند، گفت: افرادی که در محیط صنعتی پر سر و صدا کار میکنند باید برای کار در این شرایط از محافظ صوتی استفاده کنند. اگر از این محافظها استفاده نشود به دلیل شدت صدای بالای محیط کار، فرد دچار کم شنوایی شغلی یعنی کم شنوایی تدریجی میشود.
صاکی با اشاره به سهلانگاری کارگران در استفاده از محافظ صوتی افزود: به دلیل اینکه این فرد سالها در چنین محیطی کار میکند به تدریج به چنین محیطی عادت میکند و در نتیجه در شرایط بازنشستگی و حضور در منزل، شدت کم شنوایی برای وی آزاردهنده میشود و این مساله موجب افسردگی، گوشهگیری و انزوا خواهد شد. بنابراین این افراد باید از محافظهای صوتی استفاده کنند.
وی عنوان کرد: صداهای شدید مانند استفاده از اکوها و بلندگوهای با صدای زیاد در عزاداریها و شادیها یا حتی در خودرو میتواند به تدریج موجب خستگیپذیری عصب شود و سپس عصب دچار تحلیل میشود و فیبرهای عصبی کم میشوند و فرد دچار کم شنواییی خواهد شد.این متخصص گوش و حلق و بینی گفت: مورد بعدی، صداهای بلند در محیطهای نظامی است؛ اگر در زمان حضور در میدان تیر و چنین جاهایی از محافظ صوت استفاده نشود، صدای شدید ناشی از تیراندازی برای گوش آسیبرسان خواهد بود. در مورد شکارچیان هم صداهای شدیدی که هنگام شکار در فضا پخش میشود موجب کم شنوایی عصبی آنها خواهد شد.وی بیان کرد: هیچکدام از این کم شنواییها برگشتپذیر نیست بنابراین باید در زمان استفاده یا حضور در چنین فضاهایی با صدای بلند، از محافظ استفاده شود.صاکی عنوان کرد: اگر کم شنوایی به ناشنوایی تبدیل شود میتوان با کاشت حلزون آن را بر طرف کرد اما درمان کم شنوایی، استفاده از سمعک است.
استفاده زیاد از هندزفری و موبایل با گوش چه میکند؟
وی با اشاره به استفاده زیاد نوجوانان و جوانان از هندزفری، بیان کرد: مطالعات مختلف در دنیا نشان دادهاند حتی استفاده بیش از ۵ دقیقه از گوشی موبایل، به دلیل گرمایی که موبایل در محیط اطراف گوش ایجاد میکند میتواند به تدریج به سیستم عصبی حلزونی گوش آسیب وارد کند بنابراین برای استفاده طولانی مدت از مویایل باید صدا روی بلندگو گذاشته شود یا از هندزفری استفاده شود تا فاصله بین امواج ایجاد شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: معمولا توصیه میشود بیشتر از ۱۰ دقیقه از هندزفری استفاده نشود زیرا هر چه زمان استفاده از هندزفری طولانیتر شود، صدایی که در محیط بسته درون مجرای گوش انعکاس پیدا میکند میتواند به تدریج فشارهای سیستم عصبی شنوایی را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود: از سوی دیگر این کار خستگی و اضطراب فرد را بالا میبرد بنابراین استفاده طولانی مدت از موبایل و هنذزفری نه تنها منجر به کم شنوایی میشود بلکه می تواند منجر به افزایش خستگی و اضطراب روحی و روانی فرد شود. البته بروز ناشنوایی در پی استفاده زیاد از موبایل یا هندزفری گزارش نشده است.