گروه بینالملل: وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در گزارش جدیدی اعلام کرد که ایران و کره شمالی «تهدیدهای دائمی» هستند.
پنتاگون در آخرین به روزرسانی گزارش «استراتژی مقابله با تسلیحات کشتار جمعی» که روز پنجشنبه ششم مهر منتشر شد، میافزاید ایران در حال حاضر برنامه تسلیحات هستهای را دنبال نمیکند اما ظرفیت تولید مواد شکافتپذیر کافی برای ساخت یک بمب اتمی را در کمتر از دو هفته در اختیار دارد.
این گزارش میافزاید ایران فعالیتهایی را دنبال میکند که نگرانی ایالات متحده را در مورد پایبندی به تعهدات مربوط به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای افزایش میدهد: «علیرغم چالشهای کنونی، ایالات متحده همچنان متعهد به اجتناب از رقابتهای تسلیحاتی پرهزینه بوده و تا حد امکان بهدنبال کنترل تسلیحات جدید و کاهش ریسک است».
پنتاگون در ادامه ارزیابی خود بر این نظر است که ایران به تعهدات بینالمللیاش برای انهدام تسلیحات شیمیایی پایبند نبوده و این نگرانی وجود دارد که بهدنبال ساخت تسلیحاتی با قابلیت تاثیر بر سیستم عصبی باشد.
این گزارش میافزاید: به عنوان نمونه، ایران فهرست کامل تأسیسات تولید سلاحهای شیمیایی در این کشور را برای نشان دادن پایبندی خود به معاهده جهانی منع اشاعه تسلیحات شیمیایی ارائه نکرده است. اما جمهوری اسلامی ایران میگوید بهدنبال ساخت تسلیحات هستهای نیست اما کشورهای غربی و اسرائیل میگویند برنامه هستهای ایران، بویژه غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم و تولید اورانیوم فلزی در ایران، ارتباطی با کاربردهای صلحآمیز دانش هستهای ندارد. مذاکرات احیای برجام میان ایران و دیگر اعضای این توافق به همراه آمریکا از بهار پارسال با بنبست مواجه شده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز میگوید با توجه به محدودیتهای اعمال شده توسط جمهوری اسلامی و عدم همکاری کافی، توانایی راستیآزمایی برنامه هستهای ایران را ندارد.
آژانس همچنین از سه سال پیش خواستار توضیح ایران درباره آثار اورانیوم کشفشده در سه سایت اعلام نشده کشور است. وزارت دفاع آمریکا همچنین هشدار داده است که کره شمالی در هر مرحلهای از تنشها میتواند از تسلیحات هستهای خود استفاده کند. پنتاگون در بخش دیگری از گزارش خود روسیه را بهعنوان «تهدید حاد» و چین را بهعنوان «تهدید فزاینده» معرفی کرده است.
روسیه از ۲۴ فوریه پارسال دست به تهاجم نظامی گسترده به اوکراین زده و بخشی از خاک آن کشور را اشغال کرده است. آمریکا به همراه اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دمکراتیک و صنعتی جهان، تحریمهایی علیه روسیه اعمال نموده و کمکهای نظامی به اوکراین ارائه کرده است. آمریکا همچنین سالهاست که چین را بهعنوان خطری فزاینده در زمینههای مختلف از جمله، حملات سایبری، قدرتنمایی نظامی، رقابت اقتصادی و تجاری معرفی کرده و محدودیتهایی برای صادرات برخی تجهیزات پیشرفته، از جمله تراشهها، به این کشور اعمال کرده است.