گروه جامعه: به گفتهی معاون وزیر علوم در فاصله سالهای ۸۵ تا ۹۲ بیش از سه هزار نفر بدون آزمون از بورسیه دوره دکترا در داخل کشور استفاده کرده و تعداد زیادی از بورسیههای خارج در این دوره نیز شرایط لازم را نداشتهاند!
روزنامه ابتکار در شماره ديروز خود از قول مجتبی صدیقی نوشت: در شش سال پایانی دوران محمود احمدینژاد ۳۰۰۲ نفر بدون آزمون از بورسیه دکترا داخل استفاده کردهاند که بخشی از آن مربوط به "آقازادهها و نزدیکان جناحی و خانوادگی برخی از مسئولان فرهنگی دولت سابق" بوده است. نحوه برگزاری آزمون دکترا نیز در سال ۹۱ با جنجال همراه بود و تجمع اعتراضی صدها دانشجو مقابل مرکز سنجش آموزش به برکناری رئیس این مرکز منجر شد.
معاون وزیر علوم میگوید: بین سالهای ۸۵ تا ۹۲ حدود ۷۳۰ نفر نیز برای دوره دکترا بورس خارج از کشور گرفتهاند که شماری از آنها شرایط لازم برای بورسیه شدن را نداشتهاند. داشتن معدل حداقل ۱۴ در مقطع کارشناسی و ۱۶ در مقطع کارشناسی ارشد یکی از شرطهای اعزام دانشجو به خارج تعیین شده است. مطابق آماری که صدیقی اعلام کرده بیش از ۱۴۰ نفر از اعزامشدگان در این دوره معدلی کمتر از حد تعیین شده داشتهاند.
رئیس سازمان دانشجویان خاطر نشان کرد که پس از بروز مشکلات ارزی در سال ۸۹ موضوع تبدیل قبولیهای بورسیه خارج به داخل مطرح شد که در جریان این انتقالها نیز قانونشکنیهای فراوانی به چشم میخورد. از ۱۸۸۴ فردی که تا پایان دوره احمدینژاد بورسیه خارج آنها به داخل منتقل شده ۵۳۰ نفر معدلی کمتر از حد لازم داشتهاند و معدل ۲۳۵ نفر در پرونده تحصیلی ثبت نشده است.
معاون وزیر علوم گفته است: «از پروندههای موجود ۳۲۵ نفر نیز فاقد شرط سنی بودهاند و ۱۸۳ نفرهم در پرونده خود سند محضری برای تعهد خدمت نسپردهاند.» به عبارت دیگر در انتقال بیش از دوسوم بورسیههای خارج به داخل قانون رعایت نشده است.
سعید معیدفر، دانشیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران هم با اشاره به این که در دوره یاد شده برای بورس خارج از کشور قاعدهای وجود نداشت به روزنامه آرمان گفت: «در این سالها عدهای با رانت و رابطه بورس تحصیلی خارج از کشور گرفتند و با رانتی دیگر این بورس را تبدیل به بورس داخل میکردند.» معیدفر میگوید در این سالها مجموعه معیارهای غلط سطح کیفی دانشگاه را تنزل داد، دانشگاه را با بحران مواجه کرد و "عوامزدگی بیرون از دانشگاه را به داخل دانشگاه آورد."
دانشیار گروه جامعهشناسی معتقد است دانشگاه تا چندین سال باید تاوان این اقدامات غیرقانونی را بدهد. او میافزاید: «این افراد در سالهای آینده ادعا میکنند که میخواهند عضو هیات علمی شوند. آنها در آینده پزشکان و مهندسان این جامعه میشوند، چطور میتوان سرنوشت جامعه را به آنها سپرد؟» غلامرضا غفاری، معاون دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی تهران نيز با تاکید بر این که پذیرش دانشجو باید توسط گروههای آموزشی انجام بگیرد به روزنامه آرمان میگوید: «هنگامی که خارج از روال قانونی افرادی وارد دانشگاه میشوند به اقتدار علمی و اخلاقی دانشگاه لطمه وارد میشود.»
واكنش نماينده پايداري (حامي احمدينژاد)
مهدی کوچکزاده عضو گروه پايداري (حاميان احمدي نژاد و جليلي) در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به گزارش معاون وزیر علوم، مبنی بر اعطای بورسیه تحصیلی به سه هزار دانشجو در زمان دولتهای نهم و دهم گفت: وقتی چگونگی اعطای این بورسیههای تحصیلی در دولتهای گذشته روشن شد، ما هم انگیزه وزارت علوم در افشا و احقاق حق را باور میکنیم و الا تا قبل از آن، این گزارشها سیاسی و بیشتر برای به انفعال کشاندن طرف مقابل است. کوچکزاده با اشاره به اینکه مسئولان فعلی وزارت علوم در دولتهای گذشته صرفاً سمت نداشتهاند، اما از بدنه وزارت علوم خارج نبودهاند، گفت: چرا در همان زمان اعطای بورسیهها اعتراضی نکردند؟