گروه اقتصادی:افزایش نرخ ارز پس از انتشار اخبار مربوط به جنگ حماس و اسراییل بخشی از جامعه را نگران کرده است. برخی معتقدند که با تداوم این جنگ فنر ارز دیگر قابل نگه داشتن نیست و افزایش قیمت قابل توجهی در انتظار بازر ارز است. از سوی دیگر تداوم تورم ۵۰ درصدی نیز قیمت ارز را از جهت دیگری تهدید میکند و به نظر نمیرسد ثبات نسبی چند ماه اخیر ادامهدار باشد.
به گزارش فراز دیلی، میثم رادپور، کارشناس ارز، در رابطه با افزایش قیمت ارز طی سه روز اخیر گفت:«طبیعتا چیزیکه باعث افزایش قیمت میشود اخبار است. اخبار جدید همیشه باعث میشود قیمتها تغییر کند و ربطی به این خبر هم ندارد. اخبار است که باعث میشود چشم انداز بازار نسبت به چیزیکه فکر می کرد عوض شده و در قیمتها منعکس شود. بهطور مشخص وقتی حمایت ایران از حماس مطرح میشود جامعه جهانی علیه ما اجماع میکند و ضرر آن را در قیمتها میبینیم. ما انتظار داشتیم متناسب با تورم افزایش قیمت ارز را شاهد باشیم اما افزایش قیمتها در طول زمان یکنواخت نیست».
او افزود: «ما هر سال انتظار داریم با تورم ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته باشیم. حرف من این است که این جنس اخبار میتواند افزایش قیمت را جدی کند. افزایش نگرانیها در بازار باعث جا به جایی بیشتر ارز میشود مثلا خروج سرمایه که خروج آن از کشور نسبت به حجم ارز خیلی زیاد است».
او درباره میزان خروج ارز اشاره کرد: «الان به هیچ وجه نمی توان خروج سرمایه را به صورت مستقیم حساب کرد. خروج ارز به عنوان یک متغیر پسماند حساب میشود و به صورت مستقیم حساب نمیکنند. در گزارشهای بانک مرکزی اینگونه حساب میکنند که ورود های ارزی را منهی خروجی ارزی میکنند.
وقتی میانگین آن را به دست میآورند جز خروج سرمایه به دست میآورند اما دلار هایی که مردم به صورت فیزیکی ددارند نیز خروج سرمایه حساب میشود. اگر مولفه های مختلف را در زمینه خروج سرمایه را قبول کنیم به گزارش بانک مرکزی اتکا کنیم. عموما زمانیکه شرایط جنگی داشتیم یک متغیر جا به جا شده است مثلا ۱۵ میلیارد و ۲۰ میلیارد دلار در یکسال خارج شده است. آقای روحانی تصور میکرد با ۸۰میلیارد دلار درآمد نفتی و ۵۰ میلیارد واردات حتما ۳۰ میلیارد اضافه میآوریم اما آنقدر خروج سرمایه زیاد بود که تمام درآمد ارزی ما کفاف تقاضا را نداد».
رادپور درباره وضعیت قیمت ارز در ۶ ماه دوم سال گفت: «ما هیچ موقع با این تورمها روی آرامش نمی بینیم. اگر روزی آرامش در بازار ارز ایجاد شد باید نگران شوید و این به معنی ایجاد یک رانت است که در حال خرج منابع ارزی است.
ممکن نیست شما با ۵۰ درصد تورم ثبات قیمت ارز داشته باشید. بنابراین اساسا به صورت تئوریک با این تورم بازار با ثباتی نخواهیم داشت. این جنس تورم ها با تورم هایی که پیش از آن شاهد بودیم فرق میکند. ما یک دوران شاهد ثبات ارز بودیم و باید قبول کنیم آن دوران گذشته است.
مثلا اواخر دوران خاتمی و احمدی نژاد شاهد ثبات بودیم اما دو عامل بود که الان وجود ندارد. ما تحریم نبودیم و تورم هم اینقدر نبود. تورم آن زمان ۱۵ درصد بود که در ۱۱ سال نهایتا اجناس ۲ برابر میشود اما الان هم تحریم هستیم هم منابعی نیست و تورم بالاست.
ما خواب آن دوران را باید ببینمی که دلار تثبت می شد مگر اینکه به آن دوران برگردیم. الان که تورم ۵۰ درصدی داریم بعد از ۸ سال جنس ها ۲۶ برابر می شود. تورم ۵۰ درصدی در شرایط تحریم هم ایجاد شده است. اینکه زمانی شاهد ثبات بلندمدت و خیلی بلندمدت بودیم دیگر تمام شده است، چون بانک مرکزی و بانک های دیگر تحریم هستند و خودمان به هیچ وجه در نظام بانکی جهانی نیستیم؛ درآمد های ارزی نیز کاهش پیدا کرده است».