گروه بین الملل: روزنامه اعتماد نوشت: جو بایدن، رییسجمهوری امریکا در تلاش برای متعادلسازی سیاست دولتش در قبال جنگ میان رژیم صهیونیستی و حماس است، زیرا او از یکسو اکنون تحت انتقادات شدید به واسطه اقدامات اسراییل در کشتار غیرنظامیان غزه قرار دارد و از سوی دیگر ناچار است که از مهمترین متحد خود در خاورمیانه نیز حمایت کند.
در همین رابطه طبق گزارشی که به تازگی نیوزویک منتشر کرده، هفته گذشته وقتی از بایدن خواسته شد تا با آتشبس در غزه موافقت کند، او مدعی شد که از یک وقفه کوتاهمدت بشردوستانه حمایت میکند، زیرا وضعیت فعلی بسیار پیچیده است.
برخی این موضوع را تلاشی از سوی بایدن برای تعدیل حمایت عمومی خود از اسراییل میدانند؛ رژیمی که در طول یک ماه گذشته حملات بیامانی را به غزه انجام داده و جان بیش از ۹۵۰۰ نفر از فلسطینیان ساکن در این منطقه را گرفته است؛ لذا او اکنون در آستانه یکسال مانده به انتخابات ریاستجمهوری، نه تنها با اعتراض و تظاهرات طرفداران فلسطین در داخل امریکا مواجه شده، بلکه جناحی از دموکراتها نیز از وی به واسطه مماشات در قبال کشتار مردم غزه به شدت انتقاد میکنند.
دو راهی حمایت یا عدم حمایت از نتانیاهو
در همین رابطه مکس آبراهمز، استاد علوم سیاسی در دانشگاه نورث ایسترن معتقد است: بایدن فشار فزایندهای از طرف حزب خود برای اعمال فشار روی اسراییل و توقف جنگ حس میکند. این در حالی است که در دو هفته نخست شروع جنگ غزه بایدن تاکید میکرد، اسراییل حق دارد از خود دفاع کند، اما اکنون حمایت او از رژیم صهیونیستی به دیوار محکمی برخورد کرده، زیرا صحبتهای او به این معناست که اسراییل برای دفاع از خود میتواند هر نوع وحشیگری را انجام دهد. در واقع از همین زمان است که گروهی از نمایندگان دموکرات مانند رشیده طالب که تبار فلسطینی دارد، ایلهان عمر و الکساندریا اوکاسیو کورتز به صراحت از بایدن خواستهاند تا با ایجاد یک آتشبس، سطح بحران را مهار کند.
این مساله زمانی حایز اهمیت است که بدانیم پایگاه رای دموکراتهای جوان مانند رشیده طالب و ایلهان عمر در میان طرفداران حزب دموکرات بسیار حایز اهمیت است. در نتیجه اکنون شاهد هستیم که لفاظیهای بایدن کمتر از گذشته شده و حالا مقامات دولتش روی ارایه کمکهای بشردوستانه به مردم غزه تاکید بیشتری دارند. در همین راستا بود که او چهارشنبه هفته گذشته گفت: از دست دادن زندگی هر بیگناهی یک تراژدی است.
ما برای این مرگها غمگین هستیم. با این حال نکته مهم دیگری نیز وجود دارد؛ اینکه بایدن در صورت کاهش حمایت خود از اسراییل پایگاه رای خود را در میان یهودیان از دست خواهد داد. به خصوص اینکه جمهوریخواهان که به صورت سنتی طرفدار اسراییل هستند، میتوانند در سال منتهی به انتخابات از چنین اهرمی در جهت حمله به بایدن و جلب آرای بیشتر در سبد رای خود استفاده کنند.
در این رابطه جولی نورمن، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل در دانشگاه لندن به نیوزویک میگوید: بایدن احتمالا میداند که هرگز با موضوعی به این پیچیدگی برخورد نکرده است. در نتیجه از آنجا که نمیتواند تمامی اعضای حزب خود را راضی نگه دارد، احتمالا به دنبال این است که نظر دموکراتهای سنتی را که طرفدار حمایت از اسراییل هستند به دست آورده و تا حدودی نیز موفق به مهار جمهوریخواهان شود.
در واقع اکنون وضعیت به گونهای رقم خورده که قابل مقایسه با قبل نیست. امروز اسراییلیها تمامی موازین بینالمللی و حقوق بشری را در غزه زیر پا گذاشته و مدعی هستند که قصد دارند حماس را از بین ببرند. از سوی دیگر امریکا نیز تاکنون با هرگونه آتشبس در غزه مخالفت کرده، زیرا که کارشناسان و برخی مقامات امریکایی معتقدند که هر گونه آتشبس به تقویت و امکان سازماندهی بیشتر حماس منجر خواهد شد. بنابراین ادامه جنگ به معنای افزایش تلفات غیرنظامیان است که بهطور قطع برای امریکا به عنوان حامی اسراییل وجهه بینالمللی بدی برجای خواهد گذاشت.
در این رابطه نورمن معتقد است که دولت بایدن از ابتدا برای خروج شهروندان امریکایی از غزه با فشار مواجه بود؛ همچنین او باید نشان میداد که بین اعضای جنبش حماس و غیرنظامیان تفاوت قائل میشود تا بتواند از سطح واکنشهای منطقهای جلوگیری کند.
با این حال صرفنظر از نیات بایدن، او در موقعیت هولناکی قرار گرفته، زیرا اگر بخواهد جانب فلسطینیان را بگیرد با فشار و خشم جناح مقابل مواجه میشود. همچنین او اگر قصد داشته باشد همچنان از اسراییل حمایت کند، وضعیتش در میان افکار عمومی و برخی همحزبیهایش با چالشی جدی روبهرو خواهد شد. حتی در این میان تلاش برای گرفتن میانه ماجرا هم بهطور قطع خشم هر دو طرف را علیه او برمیانگیزد.