گروه بین الملل: دادگاهی در فرانسه حکم بازداشت رئيس جمهوری سوریه را به اتهام همدستی در جنایت علیه بشریت در حملات شیمیایی در این کشور در سال ۲۰۱۳ صادر کرد.
بشار اسد همچنین در همدستی در جنایات جنگی علیه مخالفان رژیم خود نیز مقصر دانسته شده است. همچنین حکمهای بینالمللی برای دستگیری ماهر اسد، برادر بشار نیز صادر شده است. او هم در جریان سرکوب گسترده مخالفان سوری به عنوان رئيس لشکر چهارم زرهی در جنایتهای جنگی سوریه نقش داشته است.
این حکم توسط قضات مرکز جنایات علیه بشریت دادگاه قضایی پاریس صادر شده است.
این احکام بازداشت به دلیل اتهاماتی چون «مشارکت در جنایت جنگی» و همچنین «مشارکت در جنایت علیه بشریت» صادر شده است. این احکام به دنبال تحقیقات جنایی در مورد حملات شیمایی که در اوت ۲۰۱۳ در شهر دوما سوریه صورت گرفت صادر میشود.این نخستین حکم بازداشت بینالمللی است که برای بشار اسد صادر میشود. نیروهای دولت سوریه در جریان اعتراضات ضد حکومتی در این کشور که از سال ۲۰۱۱ آغاز شده بود با خشونت فراوان پاسخ داده و مخالفان را سرکوب کردند.
سوریه همواره استفاده از تسلیحات شیمیایی را رد میکند اما تحقیق مشترک پیشین سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاحهای شیمیایی نشان داده که دولت سوریه در حمله آوریل ۲۰۱۷ از گاز شیمیایی و سمی سارین استفاده کرده و همچنین بارها گاز کلر را بهعنوان سلاح جنگی علیه مخالفان به کار برده است.
حکم بازداشت برای بشار اسد در حالی صادر شده که صدور چنین احکامی برای سران دولتی رخدادی نادر است چرا که رهبران کشورها عموما از مصنویت قضایی برخوردارند. با این حال، حقوق بینالملل در مواردی که یک رئیس دولت به جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت یا نسلکشی متهم شود استثناهایی از مصونیت دارد.
پیش از این دادگاه کیفری بینالمللی دو حکم بازداشت علیه سران کشورها صادر کرده است که شامل عمر البشیر رئيس جمهوری پیشین سودان و همچنین ولادمیر پوتین رئيس جمهوری کنونی روسیه است.
جنگ داخلی سوریه که از سال ۲۰۱۱ و پس از سرکوب تظاهرات مسالمتآمیز توسط اسد به یک جنگ داخلی تبدیل شد باعث کشته شدن بیش از نیم میلیون نفر و آواره شدن نیمی از جمعیت این کشور شده است.