گروه جامعه: متخصصان میگویند افراد چه سالم باشند و چه بیمار، اگر در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند، آسیب میبینند. به طوری که از هر ۱۰ نفر، ۹ نفر دچار آسیبهای ناشی از آلودگی هوا میشوند. یکی از این آسیبها افزایش آمار بیماریهای تنفسی در کشور است.
به گزارش همشهری آنلاین، در ایران از هر ۲ نفر، یک نفر مبتلا به آلرژی است و این آمار در سالهای اخیر نه تنها کاهش نیافته، بلکه پیشبینی میشود با توجه به صنعتی شدن دنیای مدرن، در سالهای آینده افزایش بیشتری هم پیدا کند. شیوع آسم هم در ایران حدود ۹.۸ درصد از کل جمعیت و نزدیک به ۱۰.۸ درصد در کودکان و نوجوانان را شامل میشود.
به گفته کارشناسان، شهرهایی که میزان آلودگی بیش از حد انتظار دارند، به همان اندازه میزان بروز آسم و آلرژی بیشتری هم دارند.دکتر سیدعلیرضا مهدویانی، فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی بالینی و رئیس بخش آلرژی و ایمونولوژی بالینی بیمارستان مسیح دانشوری در این رابطه میگوید: آسم و آلرژی، بیماریهای تنفسیِ مزمنی هستند که میلیونها نفر را در جهان مبتلا کردهاند. شیوع این بیماریها در تمام دنیا و ایران در حال افزایش است و دلیل این افزایش آمار، آلودگی هوا، تغییر سبک زندگی و نیز تغییرات محیطی و آب و هوایی است.
این فوق تخصص آلرژی درباره ارتباط آلودگی هوا و بیماری آلرژی و آسم میگوید: اگرچه آسم و آلرژی بیماریهای مزمن هستند، اما با دورههایی از حمله و بهبودی همراه هستند. این حملهها توسط عوامل محرک یا حساسیتزا یا شعلهورکننده ایجاد میشود. آلودگی هوا، آلرژنها، دود سیگار، بوهای تند، تغییرات آب و هوایی، استرسهای روحی و روانی، مصرف برخی داروها و عفونتهای تنفسیِ ویروسی مهمترین عوامل محرک و حساسیتزا هستند.
دکتر مهدویانی اضافه میکند: در این مجموعه عوامل محرک، آلایندههای هوا مثل ذراتی که از اگزوز خودروها خارج میشود، گازها، و ذرات معلق که در طول سال درگیرش هستیم، میتوانند باعث تحریک مجاری هوایی شوند. همچنین تغییرات آب و هوایی مثل گرد و غبار یا ریزگردها میتواند موجب پخش شدن گرده گیاهان شود و همین گردهها میتواند باعث حملات آسم برای خیلی از بیماران آسم و مسبب شروع آلرژی در عده زیادی از افراد باشد.
رئیس بخش آلرژی و ایمونولوژی بالینی بیمارستان مسیح دانشوری تاکید میکند: البته در زمینه ارتباط آلودگی هوا و ابتلا به بیماریهای آلرژیک باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد. چون هم مساله روزِ دنیای مدرن است و هم یک مشکل بهداشتیِ رو به افزایش است.
این ایمونولوژیست در پاسخ به این سوال که آیا آلرژی یک بیماری ژنتیک شناخته میشود، میگوید: نمیشود دقیق و صددرصد گفت که آلرژی، یک بیماریِ کاملا ژنتیک است؛ مجموعهای از عوامل ژنتیک و عوامل محیطی باعث بروز بیماریهای آلرژیک میشوند. آلرژی مثل بعضی از بیماریها نیست که صددرصد بتوان گفت موتاسیونِ فلان ژن باعث بروز آن میشود و تمام. ولی ژنتیک، یکی از عوامل تاثیرگذار بر بروز آن است و در هر سنی هم میتواند فرد را مبتلا کند. حتی بعد از ۵۰ سالگی. درواقع ژن دستور میدهد که آلرژی در فلان تاریخ شروع شود و بروز یابد. البته این بیماری قاعدتا براثر یک عامل شعلهورکنندهی بیرونی مثل آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی که اشاره کردم، بروز پیدا میکند و شروع میشود.
این استاد دانشگاه با بیان این که پیشبینیها این است که شیوع آلرژی در دنیا و کشور ما به ۵۰ درصد برسد، میگوید: افزایش این آمار ارتباط زیادی با وجود محرکهایی مثل آلودگی هوا، ریزگردها، شهرنشینی و آپارتماننشینی، مواد شیمیاییِ بهکاررفته که در ساختمانسازیها، مصرف سیگار، مصرف قلیان، وجود آلرژنها، افزایش نگهداری حیوانات در منازل و عوامل دیگر دارد.
دکتر سید احمد طباطبایی، فوق تخصص بیماریهای ریه کودکان و رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران هم در گفتگو با همشهریآنلاین، در پاسخ به این سوال که آیا آلودگی هوا در بروز بیماریهای آلرژیک در کودکان نقش دارد، میگوید: این که آلودگی هوا میتواند منجر به ابتلای کودک به آلرژی شود، شاید ادعای بزرگی باشد، ولی یکی از مواردی که آلرژی را در افرادی که زمینه آن را دارند تشدید میکند، همین آلودگی هوا است.