گروه بین الملل: نیروهای اسرائیلی در قلب خان یونس، مهمترین شهر جنوب غزه، جایی که گمان میرود یکی از رهبران ارشد حماس مخفی شده است، با نیروهای حماس وارد نبرد شده اند.
شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که با شکستن خط دفاعی حماس در دومین شهر بزرگ نوار غزه، نیروهای اسرائیلی با تانکها، نفربرهای زرهی و بولدوزرهای خود به خان یونس حمله کردند و غیرنظامیان بیشتری ناگزیر به ترک شهر شدند.
حماس اواخر روز چهارشنبه اعلام کرده بود که نیروهایش «در تمامی محورهای تهاجم به نوار غزه» درگیر نبردهای شدید علیه نظامیان اسرائیلی هستند.
درخواست برای برقراری آتشبس فوری در غزه
دبیرکل سازمان ملل متحد در اقدامی کمسابقه و برای تحت فشار قراردادن شورای امنیت به منظور برقراری آتشبس فوری در غزه، ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل متحد را فعال کرد.آنتونی گوترش این خبر را در حساب کاربری خود در شبکه ایکس مطرح کرده و نوشته از زمان شروع فعالیت خود به عنوان دبیرکل سازمان ملل، این برای اولینبار است که از ماده ۹۹ استفاده کرده است.ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل، به دبیرکل این سازمان اجازه میدهد در شرایط در معرض خطر بودن «امنیت و صلح جهانی» اعضای شورای امنیت را به جلسهای فوری دعوت کند.دبیرکل سازمان ملل در توئیتر سابق نوشته: «با توجه به خطر از کار افتادن سیستمهای امدادرسانی انساندوستانه در غزه، از شورای امنیت میخواهم یک آتشبس انساندوستانه فوری اعلام کند».
گذرگاه رفح بازگشایی میشود
به گفته مقامات مصری، گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نواز غزه برای خروج دهها تبعه خارجی و فلسطینیهای دو تابعیتی باز میشود.
فهرستی که توسط اداره گذرگاههای مرزی مصر منتشر شده است شامل ۶۳ شهروند آمریکایی در کنار اتباع رومانی، بریتانیا، اوکراین و قزاقستان است.این فهرست همچنین شامل ۱۳ پرسنل سازمان ملل است که قصد ورود به غزه را دارند.رفح تنها گذرگاه مرزی غزه است که تحت کنترل اسرائیل نیست. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ماه اکتبر، این یک راه حیاتی برای ورود کمکهای بشردوستانه به این منطقه و فرار مردم از جنگ بوده است.
دو سرباز اسرائیلی کشته شدند
ارتش اسرائیل اعلام کرد که دو سرباز اسرائیلی در بحبوحه جنگ اسرائیل و حماس در غزه کشته شدند.
ارتش اسرائیل (IDF) اعلام کرد که یکی از این سربازها طی نبرد در مرکز غزه کشته شد، در حالی که دیگری یک روز پس از مجروح شدن در جنوب غزه جان باخت.
ارتش اسرائیل همچنین تایید کرد که چهار سرباز دیگر اسرائیلی روز چهارشنبه در غزه به شدت مجروح شدند.از زمانی که اسرائیل در ماه اکتبر عملیات زمینی خود را در نوار غزه گسترش داد، دهها سرباز اسرائیلی کشته شدهاند. به گفته مقامهای بهداشتی نوار غزه، از ۷ اکتبر و در پی جنگی که با حمله موشکی حماس به اسرائیل آغاز شد، تاکنون بیش از ۱۶ هزار فلسطینی کشته شدهاند.
بررسی تشدید تحریمها علیه حماس
سرویس اقدامات خارجی اتحادیه اروپا خواستار تشدید تحریمها علیه حماس و منابع مالی آن شد و همچنین از وزرای خارجه ۲۷ کشور عضو خواست تا تحریمهایی علیه شهرکنشینان افراطی اسرائیلی که مسئول خشونتهای اخیر در کرانه باختری بودند، اعمال شود.
این درخواست، گزینههایی برای بررسی وزرای خارجه کشورهای عضو در نشست روز دوشنبه بروکسل جهت اقدامات بیشتر در رابطه با جنگ غزه و دوران پس از جنگ ارائه داده است.
اتحادیه اروپا پیشتر حماس را در لیست گروههای تروریستی قرار داده، اما طرح پیشنهادی سرویس اقدامات خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاداتی برای تشدید هدفگیری منابع مالی حماس و جلوگیری از انتشار اطلاعات گمراهکننده مطرح کرده و گفته است اتحادیه اروپا باید یک برنامه ویژه تحریمها علیه حماس داشته باشد.این طرح برای تصویب نیاز به تأیید همه اعضای اتحادیه دارد. فرانسه و چند کشور دیگر اتحادیه اروپا پیشتر اعلام کردهاند که گزینههای تشدید تحریمها علیه حماس را بررسی میکنند.این پیشنهادات همچنین شامل تحریم آن دسته از شهرکنشینان افراطی اسرائیلی است که علیه فلسطینیها دست به خشونت زدهاند.
پیشتر جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از خشونتها علیه فلسطینیهای ساکن کرانه باختری اظهار نگرانی عمیق کرده بود.
حمایت رهبران گروه هفت از راهحل دو کشوری
رهبران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان با انتشار بیانیهای از راهحل تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین برای رفع بحران میان فلسطینیان و اسرائیل حمایت دادند.
رهبران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان شامل آمریکا، کانادا، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و ژاپن بعد از نشستی آنلاین، با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند تشکیل دو دولت مستقل میتواند منجر به زندگی عادلانه، صلح تضمینشده و پایدار میان اسرائیلیها و فلسطینیها شود.
این بیانیه همچنین خشونت شهرکنشینان اسرائیلی علیه فلسطینیها در کرانه باختری را به شدت محکوم کرده و خواستار پاسخگو کردن آنها شد: «ما افزایش خشونت شهرکنشینان افراطی علیه فلسطینیها را که امنیت و ثبات کرانه باختری را تضعیف میکند، محکوم میکنیم. اقدام آنها چشم انداز صلح پایدار را تهدید میکند و کسانی که مرتکب جنایت شدهاند باید پاسخگو باشند».
این بیانیه همچنین از بازیگران منطقهای خواسته است «فعالیتهای بیثباتکننده» را متوقف کنند.
این بیانیه به ویژه به نام جمهوری اسلامی اشاره کرده و از ایران خواسته از حمایت حماس، حزبالله، حوثیها و دیگر شبهنظامیان منطقه خودداری کند.
درخواست دسترسی صلیب سرخ به گروگانها
ارتش اسرائیل میگوید کمیته بینالمللی صلیب سرخ «باید به گروگانهایی» که هنوز توسط حماس در نوار غزه نگهداری میشوند، دسترسی داشته باشد.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل ، گفت: «در حالی که ارتش اسرائیل عملیات خود را برای از بین بردن حماس در غزه گسترش میدهد، ما از مأموریت حیاتی خود برای نجات گروگانهایمان غافل نشدهایم.»او افزود: «جامعه بینالمللی باید اقدام کند. صلیب سرخ باید به گروگانهایی که در دست حماس هستند دسترسی داشته باشد.»
هشدار اردوغان به اسرائیل
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، به اسرائیل هشدار داد که اگر بخواهد سران حماس را در خاک ترکیه هدف سوء قصد قرار دهد، «بهای سنگینی بابت آن خواهد پرداخت».
شماری از سران حماس ساکن ترکیه هستند و برخی نیز دائما بین ترکیه با قطر و لبنان در تردد هستند.
شبکه کان اسرائیل صدای رئیس شباک، از یک جلسه سازمان امنیت داخلی اسرائیل را پخش کرد که گفت «دستور گرفتهایم سران حماس در ترکیه، قطر، و هر جا را از بین ببریم».رونِن بار که از آغاز بحران جاری مسئولیت خود و سازمانش در ناکامیِ اطلاعاتی در تشخیص بهموقع حمله حماس به مردم اسرائیل را پذیرفته، در نشست یادشده افزوده بود: این (مأموریت کشتن سران حماس در هر جای جهان) «مونیخِ» نسل ما است.
اشاره او به تعقیب و کشته شدن عوامل حمله به ورزشکاران اسرائیلی در المپیک مونیخ سال ۱۹۷۲ بود که موساد اسرائیل سالها مهاجمان را در جهان تعقیب کرد و بسیاری از آنها را از پای درآورد.