گروه علمی: اخیرا اسپیس ایکس، موشک فالکون ۹ را از فلوریدا به فضا پرتاب کرد و تصاویر منتشره حکایت از آن دارد که این موشک اندکی پس از پرتاب، بعد از سوراخ کردن ابری مملو از کریستالهای یخی، هالهای از نور را در اطراف ماه که در آن زمان ماه کامل بود، ایجاد نمود. البته این حادثه کاملا بی ضرر بوده، اما حالا همه نگران افزایش تعداد پرتابهای موشک اسپیس ایکس و ایجاد تغییرات مداوم این چنینی در آسمان هستند.
به گزارش خبرآنلاین،در روز ۲۷ نوامبر، اسپیس ایکس، موشک فالکون ۹ را در ساعت ۱۱.۳۰ دقیقه شب از ایستگاه فضایی کیپ کاناورال فلوریدا به فضا پرتاب کرد. این موشک که حامل ۲۳ ماهواره استارلینک بود، به سرعت از جو زمین خارج شده و محمولهاش را به مدار پائینی زمین رساند. در همان زمان، ماه کامل در آسمان به چشم میخورد.
ثبت عکسی نادر و حیرتآور
گیلبرت پلامر، عکاس معروفی که در زمان پرتاب در راکلج، در فاصله ۳۲ کیلومتری ایستگاه فضایی فلوریدا مستقر بود، تصاویر تایملپسی را از آسمان ثبت کرد و هدف او از این عکاسی، نشان دادن مسیر آتشین موشک در حال صعود بود که در عکسها به شکل یک خط نارنجی منحنی قابل رویت است. اما خود پلامر هم از ثبت تصاویری از یک حلقه نوری نادر که کمی پس از پرتاب فالکون ۹ در اطراف ماه کامل شکل گرفت، حیرتزده شده بود.
این هاله درخشان توسط نور بازتاب یافته از کریستالهای یخ کوچک از ابرهای سیروس (ابرهای نازک و تکهتکهای که بین ۶۱۰۰ تا ۱۲۲۰۰ متر بالاتر از سطح زمین تشکیل میشوند) ایجاد شد.با سوراخ شدن ابرهای یخی توسط موشک فالکون، جهت کریستالها به نحوی تغییر کرد که نور ماه به سمت جایی که پلامر در حال عکاسی بود، شکست یا تقسیم شد و همین باعث ایجاد این افکت حلقه گردید.
گهگاهی زمانی که کریستالهای یخ از ابرهای سیروس، دقیقا بین خورشید و یک فرد ناظر قرار میگیرند، قوسها و هالههای نوری مشابهی نیز در اطراف خورشید رویت میشوند. مشخص نیست که این هاله تا چه زمانی باقی ماند ولی تصاویر تایملپس ثبت شده توسط پلامر دقیقا ۱۲۸ ثانیه است که این بدان معناست که حلقه در بازهای از این زمان تشکیل شده است.
پدیدههای بصری ایجاد شده توسط فالکون۹
در گذشته، موشک های فالکون ۹ با پدیدههای بصری دیگری از جمله رگههایی از نور شبیه شفق قطبی به رنگ قرمز روشن که با باز کردن سوراخهای موشک در اتمسفر فوقانی آسمان ظاهر میشوند و یا چرخشهای گردابمانند نور که تحت عنوان مارپیچهای اسپیس ایکس شناخته میشوند و در هنگام ریختن سوخت منجمد از تقویت کنندههای ثانویه در حال چرخش موشکها ایجاد میشود نیز مرتبط شده بودند.این پدیدهها با افزایش تعداد پرتابهای اسپیس ایکس رواج بیشتری خواهند یافت؛ چرا که این شرکت در نظر دارد تا صورت فلکی استارلینک را با هدف دسترسی گستردهتر به اینترنت در سراسر جهان گسترش دهد.
پلامر در این رابطه گفته که با وجودی که با شرایط به وجود آمده توانسته عکسهای خاص و جذابی بگیرد، ولی به نظر او این پرتابهای مکرر ممکن است اتفاق خوبی نباشند.او ادامه داد:« برنامههای استارلینک با افزایش چشمگیری روبرو بوده؛ در این حد که هر هفته یک پرتاب انجام میشود.» افزایش تعداد ماهوارههای درحال گردش در مدار زمین، آسمان را به مراتب درخشانتر از قبل خواهد کرد و همین موضوع، همین حالا نیز مشکلاتی را برای ستارهشناسان ایجاد کرده است.
تحقیقات جدیدی در ماه جولای نشان داد که امواج رادیویی نشت کرده از ماهوارههای استارلینک، ممکن است مشکلاتی را برای امواج رادیویی اخترشناسان نیز ایجاد کند. در عین حال انتقادات متعددی از این شرکت به گوش میرسد؛ چرا که این ماهواره ها ممکن است از مدار بیرون افتاده و در جریان طوفانهای خورشیدی به زمین سقوط کنند.