گروه بین الملل: دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالات متحده، با کسب یک پیروزی چشمگیر در انتخابات مقدماتی ایالت آیووا توانست جایگاه خود به عنوان بخت اصلی کسب نامزدی حزب جمهوریخواه را تثبیت کند.
رای او در این پیروزی به اندازه مجموع آراء رقیبانش بود.
ویوک راماسوامی، کارآفرین حوزه بیوتکنولوژی و کسی که در مناظرههای نخست نظرها را به خود جلب کرده بود، پس از عملکرد ضعیف در آیووا از رقابت خارج شد و از ترامپ حمایت کرد. آسا هاچینسون نیز در ادامه از رقابت انصراف داد.
اگر ترامپ بتواند نامزدی حزب را کسب کند و سپس در انتخابات سراسری در ۵ نوامبر نیز پیروز شود، اولین رئیسجمهوری میشود که در عصر مدرن یک بار قدرت داشته است، قدرت را واگذار کرده است، و سپس دوباره به قدرت برگشته است. گروور کلیولند آخرین رئیسجمهوری بود که چنین کرد - در ۱۸۹۲.
با این که هنوز راه درازی تا انتخاب شصتمین رئیسجمهوری ایالات متحده باقی است، این پیروزی ترامپ نشان میدهد که او همچنان بین جمهوریخواهها محبوبیت دارد.
اقتصاد
یکی از طرفداران ترامپ در آیووا در پاسخ به این پرسش که چرا دوست دارد که رئیسجمهور سابق به قدرت بازگردد گفت «او اقتصاد را بالا خواهد کشید و قیمت بنزین را پایین.»
این طرز فکر پیروان زیادی دارد. اقتصاد یکی از موضوعات اصلی صحبتهای تیم انتخاباتی ترامپ بوده است. اریک، پسرش، به پادکست ایبیسی آمریکا گفت «مردم رفاه میخواهند و کشوری قدرتمند. وضع اقتصاد در دوره پدرم در تاریخ بیسابقه بود و پایینترین میزان بیکاری، تورم و قیمت بنزین را داشتیم.»
شکی نیست که وضع اقتصاد در زمان ریاستجمهوری ترامپ تا پیش از شروع همهگیری کرونا خوب بود.
اما در دورههایی وضعش بهتر از آن هم بوده است و در آن مقطع صرفا داشت رویهای را طی میکرد که از زمان دولت دموکرات اوباما شروع شده بود. اقتصاد ایالات متحده اما در ادامه دچار بزرگترین انقباض تاریخ شد، چیزی که نتیجه شیوع بیماری کووید-۱۹ بود.
در دوره ریاستجمهوری جو بایدن، جنگ در اوکراین قیمت حاملهای انرژی را افزایش داد و تورم به بالاترین حد خود در ۴۰ سال گذشته رسید، ولی حالا به میزان قابل توجهی پایین آمده است و وضع اقتصاد نیز سال گذشته بهتر از انتظارات بود.
ترامپ «پویا» در برابر جو «خوابآلو»
مارک لاتر، مدیر ارتباطات سابق کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ ترامپ، میگوید سابقه کاری این دو نفر بیشتر به نفع ترامپ است: «جو بایدن در سال ۲۰۲۰، هنگامی که من در کارزار فعال بودم، یک چیز نداشت و آن هم سابقه کاری بود. حالا اما دارد و مردم از آن خوششان نمیآید.»
دونالد ترامپ برای بیلی بلاتراس، از طرفدارانش، «رهبری پویا» است. او میگوید: «ما دیدیم که در دور اولش چه کارهایی کرد. میخواهیم دوباره به آن نقطه برگردیم. ما میبینیم که کشور در دوره بایدن به زوال کشیده شده است. ما مردم آمریکا دقیقا به همان حمایت پرشوری نیاز داریم که ترامپ با خودش به کاخ سفید آورده بود.»
به گفته یکی دیگر از طرفدارانش در آیووا، سابقه تجاری و سلبریتی ترامپ، در مقایسه با سابقه سیاسی، عنصر مهمی محسوب میشود: «آخرین چیزی که این کشور نیاز دارد این است که یک بار دیگر توسط یک سیاستمدار اداره شود، به نظرم بهترین نامزد کسی است که میداند چگونه یک کسبوکار را بگرداند.»
شخصیت کاریزماتیک ترامپ برای خیلی از جمهوریخواهها تفاوتی عمده با بایدن محسوب میشود، کسی که در پی پخش تصاویر تلویزیونی کنفرانس اقلیمی کاپ۲۶ که به نظر میرسید او را در حال چرت زدن نشان میدهند از طرف منتقدانش «جو خوابآلو» نام گرفت.
البته نباید فراموش کرد که بار آخری که این دو نفر با هم سرشاخ شدند، بایدن پیروز شد.
مهاجرات و حرفهای ترامپ راجع به «خون مسموم»
وقتی او در مصاحبه ماه اکتبر خود با شبکه خبری راستگرای نشنال پالس مدعی شد که مهاجران دارند «خون مملکت ما را مسموم میکنند»، بایدن او را متهم کرد که دارد شعارهایی را تکرار میکند که در آلمان نازی شنیده میشد: «ترامپ گفته است، اگر به قدرت برگردد، سراغ همه مخالفانش خواهد رفت و آمریکا را از به قول خودش جانوران موذی خواهد زدود - عبارتی مشخص با مفهومی مشخص.»
بنا به گزارشی که کاخ سفید منتشر کرده است، بایدن در ادامه گفته بود «این ادبیات تکرار چیزهایی است که در دهه ۱۹۳۰ در آلمان نازی شنیده میشد، و اولین بارش هم نیست.»
تاریخشناسان و کارشناسانی که تبلیغات سیاسی آلمان نازی را مطالعه کردهاند به بیبیسی گفتند که مقایسه بایدن دقیق است. آن برگ، تاریخشناس دانشگاه پنسیلوانیا، به تهاجم نازیها به مخالفان سیاسی بعد از کسب قدرت اشاره کرد و گفت «ما نه تنها ادبیات مشابهی در آلمان نازی داشتیم، در عمل هم دقیقا همین کار را کردند.»
اما نظرسنجیها نشان میدهد که حامیان حزب جمهوریخواه از حرفهای ترامپ حمایت میکنند.
شبکه خبری سیبیاس به دو شیوه مختلف از رایدهندگان ثبتشده جمهوریخواه پرسید که آیا با بیانات ترامپ موافق اند یا مخالف. از نیمی از پاسخدهندگان صرفا راجع به «مسموم کردن خون» پرسیده شد و اشارهای به گوینده نشد، در حالی که به نیمی دیگر گفته شد که این حرف ترامپ بوده است.
بیشتر جمهوریخواهها، از هر دو طرف، موافق بودند؛ ۷۲ درصد با حرف بدون نام گوینده موافق بودند، و ۸۲ درصد هم وقتی این گفته به ترامپ منسوب میشد - چیزی که نشان میدهد مواضع مهاجرتی او همچنان برای هوادارانش جذاب است.
حمایت قویتر جوانهای آمریکایی
یکی از شگفتیهای اخیر بروز نشانههایی مبنی بر احتمال پیشی گرفتن او از بایدن در میان رایدهندگان جوانتر است. در اواسط ماه دسامبر گذشته، روزنامه نیویورک تایمز با همکاری کالج سینا نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرد که نشان میداد او در بین رایدهندگان ۱۸ تا ۲۹ ساله ۶ درصد جلوتر است.
آیا ممکن است که رای جوانها باعث پیروزی ترامپ در ماه نوامبر شود؟
کارشناسان هنوز دارند درباره جزئیات این روند ظاهری تبادل نظر میکنند، اما به نظر میرسد که وضع با انتخابات ۲۰۲۰ تفاوتی فاحش دارد، هنگامی که ترامپ در همین گروه سنی ۲۴ درصد از بایدن کمتر رای آورد.
ناتوانی بایدن در ایجاد ارتباط با رایدهندگان جوانتر میتواند بخشی از توضیح باشد، و البته نشانههایی هم وجود دارد که برخورد او با جنگ اسرائیل و حماس برای آنها ناامیدکننده بوده است. ولی محبوبیت ترامپ را نباید دست کم گرفت.
با این حال، ماری وستون، رئیس گروه جوانان جمهوریخواه در ایالت آیووا، به بیبیسی گفت که فکر میکند چیزی که جمهوریخواههای جوان را جذب میکند استحکام ترامپ روی صحنه است: «راستش تا حدی مسخ طرز راه رفتن و حرف زدن او میشوید.»
او که حالا ۲۳ سال دارد میگوید که در دوره ریاستجمهوری ترامپ دانشآموز دبیرستانی بود و خیلیها به خاطر حمایتش از ترامپ «مسخره و اذیتش میکردند». اما به باور او این حقیقت که «ترامپ بر سر اعتقاداتش میایستد» و «ترسی از این که خودش باشد ندارد» برای رایدهندگان جوان جذاب است.
او اضافه میکند که اتهاماتی که به او زدند باعث شد که «بخشی بزرگی از پایگاه رای بخواهد برایش بجنگد، تا یک جوری به دموکراتها نشان دهد که هنوز هم از او حمایت میکند.»
پروندههای ترامپ: هدف، «آزار است»
او با چهار اتهام کیفری روبهرو است، و در طول سال باید در زنجیرهای از جلسات دادگاههای مختلف حاضر شود، آن هم هنگامی که دارد برای رسیدن به کاخ سفید میجنگد.
در نیویورک از او شکایت شده است، و در جورجیا، منهتن و واشنگتن نیز او را متهم کردهاند. دادستانهای ایالتی و فدرال چند پرونده تحقیق و تفحص علیه او گشودهاند.
از طرف دیگر، در چند ایالت نیز برای حذف او از رقابت انتخاباتی طرح دعوی شده است و حرفشان این است که او در جریان حمله سه سال پیش به ساختمان کنگره دست به فتنه و شورش زده بود.
شاید انتظار داشته باشید که پروندههای قضایی برای طرفداران دافعه ایجاد کند، اما فرنک لنس، تحلیلگر باسابقه نظرسنجیها، به بیبیسی گفت که اتفاقا به ترامپ کمک کرده است: «او توانست خودش را به عنوان قربانی معرفی کند، نشان دهد که مساله صرفا محاکمه نیست و هدف آزار و اذیت است، که دارند برای طنابشان دنبال گردن میگردند.»
به گفته او «هر بار که پرونده جدیدی گشوده شد عددهایش بالاتر رفت. هر بار که نام او را از برگه رای خط زدند - در ایالتهای مین و کلرادو - عددهایش بالاتر رفت. هر بار که سراغش بروید، او برای خودش سرمایه میسازد. ما هرگز در آمریکا شخصیتی مانند او نداشتهایم.»
با این حال، بد نیستم اشاره کنیم که با وجود موفقیت ترامپ در آیووا خیلیها در آن ایالت نظری کاملا متفاوت داشتند - مانند جودی که گفت: «افتضاح است، واقعا چندشآور است. نمیفهمم چرا کسی باید به او رای بدهد.»
شکی نیست که ترامپ هنوز فاصله زیادی با رسیدن به نامزدی حزب جمهوریخواه دارد.
انتظار میرود که رقابت در نیوهمپشایر نزدیکتر باشد و نیکی هیلی بتواند او را در انتخابات مقدماتی هفته آینده به چالش بکشد - نظرسنجیها نشان میدهند که او دیگر پیشتاز بلامنازع نیست و اختلاف به تنها چند درصد رسیده است.
اما گرفتن مهر تایید از رایدهندگان جمهوریخواه در آیووا نشان میدهد که او همچنان با اختلاف بخت اول پیروزی در این رقابت محسوب میشود.