آمریکا جایزه ای ده میلیون دلاری برای اطلاعاتی که به جلب سیف العدل منجر شود تعیین کرده است
گروه بینالملل: شورای امنیت سازمان ملل متحد میگوید که شبکه تروریستی القاعده هشت اردوگاه آموزشی تازه در افغانستان ایجاد کرده است و براساس گزارشها افراد رابط میان سیفالعدل، رهبر القاعده، مستقر در ایران و عبدالرحمن الغامدی، چهره کلیدی این شبکه در افغانستان در حال رفت و آمد هستند.
به گزارش بی بی سی، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی ارشد حکومت طالبان که در قندهار مستقر است، با رد گزارش شورای امنیت گفته است که «هیچ کسی مربوط القاعده در افغانستان وجود ندارد و نه امارت اسلامی (حکومت طالبان) اجازه میدهد کسی از خاک افغانستان علیه کدام جهت دیگر استفاده کند». گزارش کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد از حضور فعال مهمترین گروههای اسلامگرای متهم به «فعالیتهای تروریستی در افغانستان» پرده بر میدارد. در گزارش آمده است که شبکه القاعده «خانههای امن را برای تسهیل رفت و آمد اعضایش بین افغانستان و جمهوری اسلامی ایران در ولایات هرات، فراه و هلمند و خانههای امن اضافی را هم در کابل در اختیار دارند». در فوریه/فبروری سال گذشته، سازمان ملل در گزارشی نوشت که پس از کشته شدن ایمن الظواهری در کابل در سال ۲۰۲۲، سیف العدل که یک اسلامگرای افراطی مصری است، رهبری گروه القاعده را به عهده گرفته است و تصور میشود که او در ایران مستقر باشد. دولت ایران در گذشته حضور القاعده و سیفالعدل در این کشور رد کرده است.
در گزارش شورای امنیت آمده است که گروه طالبان پاکستان (تیتیپی) بیشتر تقویت و جسورتر شده و حملاتی را با خودمختاری بیشتری علیه پاکستان انجام میدهد. گزارش میافزاید که طالبان افغانستان عموماً با اهداف تحریک طالبان پاکستان موافق هستند. در گزارش آمده: «علاوه بر تامین تسلیحات و تجهیزات، طالبان و القاعده به نیروهای تحریک طالبان پاکستان در حملات برونمرزی کمک کردند.» این گزارش مینگارد که «حکیم المصری مستقر در ولایت کنر، مسئولآموزشی و اجرای آموزش بمبگذاران انتحاری برای تحریک طالبان پاکستان است». گزارش میافزاید: «علیرغم اینکه طالبان به جنگجویان تحریک طالبان پاکستان دستور داده بود که در عملیات خارج از افغانستان شرکت نکنند، بسیاری از آنها این کار را انجام دادند. برخی از اعضای طالبان افغانستان نیز به تحریک طالبان پاکستان ملحق شدند، زیرا آن را وظیفه دینی خود میدانند.»
منابع گزارش دادهاند که اعضای تیتیپی و خانوادههای آنها «بستههای کمکی منظم» از طالبان دریافت میکنند. در این گزارش یک تحول تازه افزایش قابل توجه اتباع افغانستان در صفوف تحریک طالبان پاکستان خوانده شده است.
تیم نظارت از تحریمهای سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت این دیدگاه را ارائه کرده است که «روابط بین طالبان و القاعده همچنان نزدیک است». طالبان بارها تاکید کردهاند که اجازه نمیدهند از افغانستان تهدیدی علیه دیگر کشورها صورت بگیرد. در گزارش تازه این شورا آمده است که در حال حاضر نیروهای القاعده در افغانستان نمیتواند حملات پیچیدهای را از افغانستان طراحی کند. در گزارش شورای امنیت آمده است که طالبان در تلاش هستند تا رابطهشان با القاعده پنهان بماند.
شورای امنیت میگوید که گزارشها حاکی از آن است که تلاشهای مقامهای طالبان برای محدودکردن برخی فعالیتهای القاعده باعث تنش بین طالبان و القاعده شده است.
با وجود این گفته شده است که القاعده هشت اردوگاه آموزشی تازه در افغانستان ایجاد کرده است، از جمله در غزنی، لغمان، پروان و اروزگان. در این گزارش همچنین آمده است که القاعده پایگاه تازهای را برای انبار اسلحه در پنجشیر ایجاد کرده است. تعداد نیروهای القاعده در افغانستان مشخص نیست. در گزارش شورای امنیت نقل قول شده است که شمار چهرههای ارشد این گروه در افغانستان کمتر از ۱۰ نفر است. گفته شده است که القاعده - گروه شبهنظامی که بیش از سه دهه در افغانستان حضور داشته است - پنج مدرسه در ولایتهای لغمان، کنر، ننگرهار، نورستان و پروان دارد. ارزیابی اعضای شورای امنیت این است که القاعده از افغانستان همچنان به عنوان یک تهدید در منطقه و احتمالا فراتر از آن مطرح است. ادعایی که طالبان بارها رد کردهاند. حکومت طالبان در بیانیهای شماری از اعضای شورای امنیت را متهم به «سواستفاده از سازمان ملل» کرده و گفته که «ما میدانیم که شماری از اعضای شورای امنیت در افغانستان با شکست مواجه شدند و آنها حالا کینه خود را تبارز میدهند و علیه ما پروپاگند میکنند.»