به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۱۱/۲۱ ساعت ۱۰:۳۷
کد مطلب : ۴۵۵۰۵۴

پیامدهای مثبت و منفی بارورسازی ابرها

پیامدهای مثبت و منفی بارورسازی ابرها
گروه اقتصادی: رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: ما مشکلی بابت بارورسازی نداریم اما جنبه‌های مالی، سطح، شدت بارش، همچنین مباحث محیط زیستی هم مطرح است.به گزارش ایلنا، علی سلاجقه درباره اما و اگرهای پدیده ابردزدی اظهار داشت: علم به جایی رسیده که بسیاری اقدامات را می‌تواند، انجام دهد؛ اما در عین حال اگر این امکان وجود داشت که با این شیوه بارندگی صورت گیرد، کشورها اقدام می‌کردند. 

وی افزود: بسیاری از ایالت‌های کشورهایی که ما فکر می‌کنیم اقدامی در این حوزه دارند مانند کشور ما در شرایط خشکسالی بسر می‌برند؛ بنابراین پدیده‌هایی مثل ابردزدی جنبه علمی ندارد. رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: مسائلی که در این رابطه مطرح می‌شود در مقیاس آزمایشگاهی و سطوح کم ممکن است اقداماتی بتوان انجام داد اما اینکه در یک گستره سرزمینی این اتفاق بیفتد؛ امکان‌پذیر نیست.

وی درباره احتمال بارورسازی ابرها در دیگر کشورها و تاثیر آن بر کاهش بارندگی در ایران خاطرنشان کرد: بارورسازی یک روش قدیمی و هزینه‌بر است، خیلی از کشورهای جهان وقتی به این شرایط برسند این اقدامات را انجام می‌دهند برخی مواقع کشور امارات نیز در این حوزه به کشورهای دیگر کمک می‌کند. سلاجقه بیان داشت: با وجودی که روسیه و امریکا در حوزه بارورسازی ابرها سرآمد هستند خود آنها این کار را انجام نمی‌دهند چون هزینه‌ها بالاست. 

وی تاکید کرد: در هر حال اینگونه نیست که با بارورسازی ابرها در دیگر کشورها منجر به کاهش بارندگی در ایران شده باشد در شرایط باروسازی باید ضخامت ابر، درجه حرارت، کریستال‌ها و هواویزه‌ها وجود داشته باشد که اگر شلیک می‌شود ریزش صورت گیرد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست خاطرنشان کرد: ما مشکلی بابت بارورسازی نداریم اما جنبه‌های مالی، سطح، شدت بارش، همچنین مباحث محیط زیستی هم مطرح است زیرا یدید نقره آب و خاک منطقه را با مشکل مواجه می‌کند.

پیش از این محمدرضا کاویانپور  گفته بود: اگر ما بخواهیم پدیده ابردزدی را کتمان کنیم حرف درستی نیست، اینکه همه کشورها با توجه به کمبود منابع آبی در این حوزه ورود کرده و تلاش می‌کنند از این ظرفیت برای حل مشکل آبی استفاده کنند نیز قابل کتمان نیست. همچنین اینکه این ماجرا می‌تواند تبدیل به جنگ شود را نیز کسی نمی‌تواند کتمان کند، زیرا ما تحت تحریم هستیم و دیگران هر آنچه از دستشان برآید بر علیه کشور ما انجام می‌دهند، بنابراین ما باید آگاه و هوشمند باشیم و در این رابطه تامل کنیم.

وی افزود: ممکن است این اقدام (پدیده ابردزدی) در مقیاس آزمایشگاهی جواب داده باشد اما در مقیاس واقعی نیاز به تحقیق دارد. ولی نه کسی می‌تواند این موضوع را تکذیب و نه کسی می‌تواند تائید کند، این مسئله باید همواره در ذهنمان باشد. اما در عین حال حتما فعالیت‌های خودمان را بر اساس توسعه بارورسازی ابرها و استفاده از هر ظرفیتی برای تامین نیاز آبی کشور انجام خواهیم داد.

رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو در ادامه گفته است: ساده‌ترین شکل هدایت ابرها به سمت منطقه خاصی بارورسازی است. ما یک بحثی به نام  geoengineering داریم و بحث دیگر ساده‌ترین شکل بارورسازی ابرها است، یعنی سعی کنیم سامانه‌ای را که از کشور عبور می‌کند؛ بارور کنیم، از کلیه تکنیک‌های موجود استفاده کنیم که منجر به بارش ابر شود. اما اینکه یک سامانه از یک منطقه به منطقه دیگر منتقل شود بحثی است که باید روی آن تامل کرد، به اعتقاد بنده کشورها روی این فناوری کار می‌کنند و جاپای گفتار و نوشتارهای کشورها نشان می‌دهد که در این حوزه فعالند.

وی تاکید کرده که بحث باروری ابرها و استفاده حداکثری از ابرها و سامانه‌ای که از کشورها عبور می‌کند، بحثی است که نیاز به تجربه دارد و تاثیر آن در کشورها و جغرافیای مختلف متفاوت است، حتی نوع سامانه هم می‌تواند روی نتایج آن تاثیر بگذارد، هنر ما در شیوه بارورسازی، نوع مواد، زمان بارورسازی و ترازی است که استفاده می‌کنیم.

کاویانپور درباره تاثیر بارندگی به روش بارورسازی ابرها اظهار کرده اعداد مختلفی در این زمینه ارائه شده اما اگر همه چیز مرتب باشد طبق تجربه موسسه تحقیقات آب به طور متوسط حدود ۵ تا ۱۵ درصد منجر به بارش می‌شود اما به این معنا نیست که بیشتر از ۱۵ درصد نتوان از این طریق بارش داشت. بستگی به شرایط زیادی دارد مثلا ممکن است سرعت باد خیلی بالا باشد که در این شرایط معمولا پرنده نمی‌تواند پرواز کند. بنابراین اثربخشی بارورسازی ابرها تابع شرایط مختلف است اما در هر حال وزارت نیرو با حساسیت روی این موضوع کار می‌کند.

وی یادآور شده است: پرنده، نوع مواد، دانش، زمان، ارتفاع و موقعیت در نتیجه‌بخش بودن بارورسازی حائز اهمیت است، به طور کلی کشور ما شرایط خوبی در این حوزه دارد.رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو درباره احتمال بارورسازی کشورهای همسایه و تاثیر منفی آن بر روند بارندگی در ایران نیز گفته است: ما روند بارش کشورهای منطقه را بررسی می‌کنیم نتیجه اینکه تغییرات بارش در همه کشورها منفی است.
 
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها