گروه بین الملل: تازهترین یافتههای اطلاعاتی ایالات متحده حاکی از آن است که چین فروش ماشینابزار، قطعات ریز الکترونیکی و سایر فناوریها به روسیه را افزایش داده است و مسکو نیز از آنها برای تولید موشک، تانک، هواپیما و سایر تسلیحات مورد نیاز در جنگ اوکراین استفاده میکند.
دو نفر از مقامهای ارشد دولت بایدن به شرط ناشناس ماندن گفتند که روسیه در سال ۲۰۲۳ میلادی حدود ۹۰ درصد از قطعات ریز الکترونیکی (میکروالکترونیک) مورد نیاز خود را از طریق چین تامین کرده و از آنها برای ساخت موشک، تانک و هواپیما استفاده کرده است.نزدیک به ۷۰ درصد از حجم واردات ۹۰۰ میلیون دلاری روسیه در سه ماه آخر سال ۲۰۲۳ میلادی نیز از کشور چین بوده است.این مقامات در ادامه گفتند که نهادهای چینی برای تولید هواپیماهای بدون سرنشین در داخل خاک روسیه همکاری میکنند و شرکتهای چینی احتمالا نیتروسلولز مورد نیاز برای ساخت مهمات را در اختیار روسیه قرار میدهند. برخی دیگر از شرکتهای چینی نیز قطعات نوری مورد استفاده در تانکها و خودروهای زرهی روسیه را تامین میکنند. علاوه بر این، گفته میشود که چین موتورهای پهپاد و موتورهای توربوجت موشکهای کروز را هم در اختیار روسیه قرار داده است.
بر اساس دادههای گمرکی روسیه، واردات عناصر نیمهرسانا از چین از ۲۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ میلادی افزایش یافته است.
پکن در بهبود قابلیتهای ماهوارهای و فضایی روسیه برای استفاده علیه اوکراین نیز همکاری دارد، موضوعی که به گفته مقامات آمریکایی میتواند در بلندمدت خطر روسیه را به سراسر اروپا تعمیم دهد. نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده همچنین تشخیص دادهاند که چین تصاویر ماهوارهای را به روسیه برای جنگ در اوکراین ارائه میکند.
اگرچه چین تاکنون حمایت نظامی مستقیم به روسیه ارائه نداده اما در محافل دیپلماتیک از مسکو حمایت کرده است؛ از جمله در مقصر دانستن غرب در تحریک ولادیمیر پوتین برای آغاز جنگ اوکراین.
چین بارها گفته است که به روسیه تسلیحات یا هرگونه کمک نظامی دیگر ارائه نمیدهد؛ با این وجود روابط اقتصادی مستحکم خود با مسکو را حتی در سایه تحریمهای واشنگتن و متحدانش حفظ کرده است. روابط اقتصادی هند با روسیه نیز به قوت خود باقی است.
ایالات متحده در بیش از ۲ سالی که از جنگ در اوکراین میگذرد، بارها درجه طبقهبندی یافتههای اطلاعاتی خود را کاهش داده تا بتواند از آنها در افشای برنامهها و عملیات روسیه استفاده کند.
واشنگتن با این اقدامات سعی دارد عملیات دروغپراکنی روسیه را خنثی کند و افکار عمومی را به سمت چالشهای جاری مسکو در پیشبرد اهدافش در جنگ علیه اوکراین همچنین به سمت هماهنگی کرملین با ایران و کره شمالی برای تامین تسلیحات مورد نیازش جلب کند.
به عنوان نمونه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا سال گذشته اطلاعاتی را افشا کرد که نشان میداد چین در حال بررسی موضوع ارائه تسلیحات و مهمات به روسیه است.
کاخ سفید بر این باور است که انتشار عمومی یافتههای اطلاعاتی باعث شده است که چین حداقل در حال حاضر از تسلیح مستقیم روسیه خودداری کند.
همچنین این باور وجود دارد که با توجه به رکود نسبی اقتصاد چین در دوران همه گیری ویروس کرونا، مقامات چین احتمالا در دوران پساکرونایی نسبت به واکنش پایتختهای اروپایی حساستر باشند. کشورهای اروپایی حتی با پیچیدهتر شدن روابط آمریکا و چین، همچنان روابط نزدیکی با پکن دارند و اگر چین بخواهد به طور مستقیم در تسلیح روسیه گام بردارد قطعا با چالشهایی در روابط اقتصادی خود با اروپا روبرو خواهد شد.