گروه بین الملل: راهول گاندی نه تنها رهبر حزب اصلی اپوزیسیون هند، حزب کنگره، بلکه عضو مشهورترین خاندان سیاسی هند است.
او وارث سلسله سیاسی قدرتمند نهرو- گاندی است که دههها بر سیاست هند تسلط داشته است.در سال ۲۰۰۴ گاندی اولین بار با نامزدی در حوزه انتخابیه آمتی در ایالت اوتار پرادش در انتخابات شرکت کرد. او پیروز شد و وارد مجلس سفلای پارلمان هند به نام لوک سبها شد.اما تاکنون نتوانسته پیروزی در انتخابات سراسری را برای حزب خود به دست بیاورد.
او در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۹ شکست سختی را از حزب بهاراتیا جاناتا نخستوزیر، نارندرا مودی متحمل شد.
راهول ۵۴ ساله هرگز به مقام وزارت نرسیده است. با این حال، او برجستهترین چهره اپوزیسیون است که این امر بیشتر به دلیل پیشینه سیاسی او است.
راهول گاندی، متولد ۱۹ ژوئن ۱۹۷۰، به بهترین مدارس هند رفت، تحصیلات خود را در ایالات متحده دنبال کرد و قبل از بازگشت به مومبای در سال ۲۰۰۲، تجربه کاری در لندن به دست آورد. او را همیشه به عنوان مرد محجوبی میدیدند که علاقهای به سیاست نداشت. در عوض، این خواهرش پریانکا بود که به عقیده بسیاری قرار بود ردای قدرت خانواده را به تن کند.
تصمیم گاندی برای ورود به سیاست رسمی قبل از انتخابات سراسری سال ۲۰۰۴ بسیاری را شگفتزده کرده بود.
او همیشه به عنوان مردی خجالتی دیده میشد که مسابقات کریکت و فعالیتهای بیرون از خانه را بر زندگی سیاسی ترجیح میداد.
پدربزرگ او، جواهر لعل نهرو، اولین نخستوزیر هند مستقل بود.مادربزرگ او، ایندیرا گاندی، و پدرش راجیو گاندی نیز نخستوزیر هند بودند که هر دو به فاصله هفت سال به قتل رسیدند.
در سپتامبر ۲۰۰۷ گاندی به عنوان دبیر کل حزب کنگره انتخاب شد و مادر ایتالیاییتبارش، سونیا همچنان به عنوان رئیس حزب در سمت خود باقی ماند. سونیا گاندی رئیس حزب کنگره بود تا اینکه وضعیت بد سلامتی او را مجبور کرد که زمام امور را به پسرش بسپارد. راهول گاندی در سال ۲۰۱۳ به عنوان نایب رئیس کنگره منصوب شد.
بیش از پنج دهه حزب کنگره این خانواده بر هند حکومت کرده است. سلطه این حزب تنها در سال ۲۰۱۴ پس از شکست از حزب بهاراتیا جاناتا به پایان رسید. مودی اغلب گاندی را به سیاستهای خاندانی متهم میکند و از او به عنوان یک «شاهزاده لوس» یاد میکند.
در سال ۲۰۱۴ گاندی حمایت طیف وسیعتری از حزب را به دست آورد و عموما به عنوان رهبر حزب کنگره شناخته میشد. او در سال ۲۰۱۷ رسماً ریاست این حزب را بر عهده گرفت.
وقتی این حزب در سال ۲۰۱۴ با کسب تنها ۴۴ کرسی از ۵۴۳ کرسی پارلمان هند، بدترین شکست خود را متحمل شد، گاندی هدف تمسخر حزب بهاراتیا جاناتا قرار گرفت.
او را «پاپو» (لقب پسربچهها) یا سادهلوح خواندند که همچنان اثرش پابرجاست. صاحبنظران میگویند که مهارتهای ارتباطی او و غیبتهای مکررش در پارلمان باعث شده چهره رهبری فاقد جدیت را پیدا کند.
اگر انتخابات ۲۰۱۴ بد تلقی میشد، نتیجه در سال ۲۰۱۹ چندان بهتر نبود: این بار، حزب کنگره تنها ۵۲ کرسی را به دست آورد.
گاندی مسئولیت این شکست را به عهده گرفت و از رهبری کناره گرفت.
او همچنین کرسی خود را در حوزه انتخابیه خانوادگی خود در آمتی در ایالت شمالی اوتار پرادش از دست داد. با این حال، قوانین هند به نامزدها اجازه میدهد تا در دو حوزه در یک انتخابات به رقابت بپردازند، درنتیجه پس از کسب یک کرسی در ایالت جنوبی کرالا، نماینده مجلس باقی ماند. گاندی ممکن است دیگر به طور رسمی رهبر حزب کنگره نباشد، اما همچنان در این انتخابات فعال بوده است. او علاوه بر نامزدی در ویاناد کرالا، سخنرانیهایی پرشور در گردهماییها داشته، در نمایشهای جادهای شرکت کرده، و جلساتی با کارگران و حامیان حزب برگزار کرده است.
او به کشورهای دیگر نیز سفر کرده، در دانشگاههای معتبر سخنرانی کرده، و تورهایی را برای ارتباط با جوامع هندی در سراسر جهان برگزار میکند.
در ژانویه ۲۰۲۴ گاندی یک راهپیمایی ۶۷۰۰ کیلومتری در سراسر هند به نام «بهارات جودو نیای یاتر» (راهپیمایی عدالت هند متحد) آغاز کرد.
این راهپیمایی از شهر ایمفال، مرکز ایالت شمال شرقی مانیپور آغاز شد و در مومبای به پایان رسید.نزدیک به یک سال قبل از آن، گاندی «راهپیمایی وحدت» ۴۰۰۰ کیلومتری را به پایان رساند که طی آن از منتهیالیه جنوبی کشور در کانیاکوماری به سرینگار در کشمیر تحت کنترل هند در شمال سفر کرد.
برخی از تحلیلگران و حامیاناش این راهپیمایی را دمیدن روح تازهای به حزب و چهره او میدانستند.با این حال، تحلیلگران مطمئن نبودند که آیا این راهپیماییها منجر به کسب آرا و کرسیهای بیشتری در مجلس میشود یا نه.
سال گذشته، گاندی به دلیل ایجاد ارتباط بین نام خانوادگی نخستوزیر و دو تاجر به نام مودی که تحت تعقیب مقامات هندی هستند، به دو سال زندان محکوم شد.
گاندی ادعا می کند که اتهامات علیه او انگیزه های سیاسی دارند و قبل از انتخابات سراسری با دقت برنامهریزی شده بودند، ادعایی که دولت آن را رد میکند. در حال حاضر، محکومیت او از سوی دیوان عالی کشور به حالت تعلیق درآمده است.