گروه بین الملل: وزیر امور خارجه عراق از موافقت اولیه با طرح میانجیگری بغداد میان روسای جمهوری ترکیه و سوریه خبر داد.
فواد حسین در حاشیه سفر خود به واشنگتن با اعلام این خبر که عراق، ابتکارعملی دارد و تماسهای بغداد در این زمینه با دو طرف ادامهدار است افزود که در همین زمینه با هاکان فیدان همتای ترکیهای خود در واشنگتن دیدار کرده و در این ملاقات، مساله برگزاری دیداری "سوری – ترکیهای" بررسی شده است.
وزیر امور خارجه عراق در عین حال تاکید کرد که تا این لحظه، تاریخی برای این نشست در نظر گرفته نشده است.
در همین زمینه، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه نیز در یک نشست خبری پس از اجلاس ناتو در واشنگتن از تصمیم خود برای ملاقات با بشار اسد، رئیسجمهوری حکومت سوریه و احیای روابط میان دو کشور خبر داد و اظهار داشت: «دو هفته قبل، از بشار اسد خواستم در ترکیه یا در یک کشور ثالث ملاقات کنیم.»
اردوغان با تاکید بر این که وزیر خارجه ترکیه مسئول فراهم کردن شرایط و ساز و کار این جلسه است افزود: «میخواهیم با غلبه بر مشکلات کنونی در روابط خوب، فرایند جدیدی را شروع کنیم.»
به گفته ناظران سیاسی، مسئله پناهجویان سوری و مبارزه با شبهنظامیان کرد، ترکیه را هر چه بیشتر به سوریه نزدیک میکند.
پس از روسیه، اکنون این عراق است که تلاش میکند تا میان آنکارا و دمشق میانجیگری کند. به نظر میرسد که نزدیکی میان ترکیه و سوریه از بیش از یک سال پیش در حال شکلگیری است.
در جریان جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ که به کشتار وسیع معترضان از سوی بشار اسد انجامید، ترکیه در کنار مخالفان قرار گرفت و از آن زمان به کمک گروههای متحد خود مناطق وسیعی در شمال سوریه را کنترل میکند.
رئیسجمهوری ترکیه رجب طیب اردوغان در آن زمان روابط دیپلماتیک کشورش با دمشق را قطع کرده و بشار اسد رئیسجمهوری سوریه را "قاتل" نامیده بود.
اسد تاکنون هرگونه نزدیکی میان دو کشور را تا زمانی که نیروهای ترکیهای، شمال سوریه را به گفته او اشغال کردهاند، رد کرده است.
این در حالی است که اردوغان به دلیل مساله سوریه تحت فشار داخلی است و احساسات عمومی در این کشور نسبت به پناهجویان سوری روزبهروز بدتر میشود.
اردوغان در عین حال قصد دارد نفوذ شبهنظامیان کرد را کاهش دهد. ترکیه این نیروها را در شمال سوریه به یک حمله نظامی جدید تهدید کرده و گفته است که این گروهها با حزب ممنوع کارگران کردستان (PKK)، ارتباط دارند.
نزدیکی به سوریه همچنین به ترکیه در بهبود روابط خود با روسیه که حامی اسد است کمک خواهد کرد. روسیه در اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی میزبان نشستی بین وزیران امور خارجه ترکیه و سوریه بود.
بشار اسد که پس از یک دوره انزوای طولانی به اتحادیه عرب بازگشته است، قصد دارد با عادیسازی روابط، بازگشت خود به صحنه بینالمللی را تسریع کند.
دولت سوریه در عین حال تاکید کرد که برای برقراری روابط عادی با ترکیه باید "وضعیت به قبل از ۲۰۱۱" بازگردانده شود. مقصود دمشق از وضعیت پیش از سال ۲۰۱۱، به گفته وزارت خارجه سوریه به نقل از خبرگزاری رسمی سانا، عقبنشینی نیروهای ترکیهای است که "به طور غیرقانونی در این کشور حضور دارند."
از آغاز جنگ داخلی سوریه بیش از سه میلیون سوری به ترکیه رفتهاند. حضور این تعداد سوری در ترکیه که مدتهاست یکی از موضوعات مهم سیاسی این کشور است اخیرا پس از انتشار خبر تعدی جنسی یک مرد سوری به یک دختربچه در قیصریه ترکیه ابعادی تازه یافت.
سیاستمداران اپوزیسیون ترکیه خواستار بازگرداندن پناهندگان به سوریه هستند. اردوغان نیز در ماههای اخیر به این موضوع اشاره داشته و گفته بود، دولتش به دنبال یافتن راههایی برای بازگشت داوطلبانه سوریها به کشورشان است.