گروه بین الملل: تنشها میان آمریکا و روسیه همچنان در حال افزایش است. علاوه بر جنگ اوکراین و امنیت اروپا، مساله دخالت احتمالی روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز یکی از دغدغههای اصلی واشنگتن به شمار میرود. اما اینبار نگرانی جدیدی از سوی آمریکا درباره فعالیتهای روسیه مطرح شده است: فعالیت نظامی روسیه در نزدیکی کابلهای ارتباطی زیردریایی. به گزارش منابع آمریکایی، آمریکا به تازگی افزایش قابلتوجهی در فعالیتهای نظامی روسیه پیرامون کابلهای زیردریایی مهم جهان مشاهده کرده است. دو مقام آمریکایی در گفتگو با شبکه سیانان، این نگرانی را مطرح کردهاند که روسیه ممکن است به دنبال انجام عملیات خرابکاری در زیرساختهای حیاتی ارتباطات جهانی باشد.
به گزارش سیتنا، یکی از این مقامات اعلام کرد که روسیه در سالهای اخیر بر توسعه یک واحد نظامی تخصصی به نام «مدیریت کل تحقیقات اعماق دریا» (GUGI) تمرکز داشته است. این واحد که ناوگان گستردهای از کشتیها و زیردریاییهای پیشرفته را مدیریت میکند، به عنوان نیرویی برای تخریب زیرساختهای ارتباطی زیر دریا شناخته میشود. این مقام آمریکایی اضافه کرد: «نگرانی ما درباره افزایش فعالیتهای دریایی روسیه در سراسر جهان جدی است. ممکن است این فعالیتها منجر به آسیب رساندن به زیرساختهای حیاتی آمریکا و متحدانش شود.»
بر اساس این گزارش، آمریکا بهصورت منظم تحرکات کشتیهای روسی را در نزدیکی زیرساختهای دریایی مهم و کابلهای ارتباطی زیر دریا رصد میکند. این کابلها که اغلب در فاصلهای دور از سواحل روسیه قرار دارند، بخش اعظم ارتباطات اینترنتی و مخابراتی جهان را انتقال میدهند. هرگونه حمله به این کابلها میتواند تاثیرات گستردهای بر ارتباطات خصوصی، دولتی و حتی نظامی بگذارد. همچنین اقتصاد جهانی و بازارهای مالی که به این زیرساختها وابسته هستند، بهشدت آسیب خواهند دید. تحقیقات اخیر نشان میدهد که روسیه فعالیتهای جاسوسی دریایی خود را در آبهای شمال اروپا افزایش داده است. در سال گذشته یک تحقیق مشترک بین رسانههای عمومی سوئد، دانمارک، نروژ و فنلاند نشان داد که روسیه با ناوگانی از کشتیهای جاسوسی در این منطقه مشغول به فعالیت است. این کشتیها با هدف احتمالی تخریب کابلهای زیردریایی و زیرساختهای حیاتی دیگر مانند توربینهای بادی در آبهای شمال اروپا فعالیت میکنند. همچنین نیروهای تایوانی و آمریکایی فعالیت مشابهی از سوی نیروی دریایی چین در اطراف تایوان گزارش کردهاند که این اقدامات به عنوان نوعی تهدید و آمادهسازی برای محاصره احتمالی تایوان تلقی شده است.
یکی از مقامات ارشد آمریکایی تاکید کرده است که هرگونه حمله به زیرساختهای ارتباطی زیردریایی، به عنوان «تشدید جدی حملات روسیه» تلقی خواهد شد. او افزود که اینگونه اقدامات میتواند منجر به سوءتفاهم و ایجاد تنشهای بیشتر شود که احتمالا پیامدهای ناخواستهای به همراه خواهد داشت. کابلهای زیردریایی شاهرگ حیاتی ارتباطات اینترنتی و مخابراتی جهان هستند. این کابلها با سرعت بالا و در مقیاس گسترده بخش اعظم ارتباطات را میان قارهها منتقل میکنند. هرگونه خرابکاری در این کابلها میتواند منجر به قطعی ارتباطات در سطح بینالمللی و آسیب به زیرساختهای مهم اقتصادی و نظامی شود. آمریکا و متحدانش به دقت فعالیتهای روسیه در نزدیکی این کابلها را زیرنظر دارند و هرگونه تهدید علیه این زیرساختها را جدی میگیرند.