گروه اقتصادی:
شهادت دبیر کل حزب الله لبنان، معادلههای جاری در منطقه را تغییر داده است. اسرائیل پس از چند ماه بمباران بی امان غزه و جنگ با حماس، به سراغ لبنان و حزب الله رفتند و آتش گسترده را در سطح منطقه برافروختهاند که پایان آن قابل تصور نیست.
به گزارش اقتصاد24،این حملات وحشیانه رژیم اسرائیل به لبنان به ضاحیه بیروت، تاثیرات قابل توجهی در بازارهای اقتصادی جهان در پی داشت و باعث صعودی شدن قیمتهای طلا، ارز و نفت شد. اگرچه جنگها همواره تاثیر مستقیمی بر شاخصهای اقتصادی در جهان داشته است اما بازار ایران ثابت کرده پس از هر تهدید و کنش جدی، خیلی دیر به حالت عادی و قبلی خود بازخواهد گشت.
شب گذشته ایران در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه و نقض حاکمیت ایران و نیز در واکنش به شهادت سیدحسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان حمله موشکی را به اراضی اشغالی انجام داد، اما این حمله و پاسخ احتمالی متقابل اسرائیل چه تاثیراتی بر بازارها در ایران خواهد داشت؟
در همین رابطه مرتضی افقه، تحلیلگر اقتصادی در پاسخ به این سوال که برخی کارشناسان معتقدند با احتمال وجود درگیری شدید بین ایران و اسرائیل، علاوه بر بازارهای جهانی، بازار ایران نیز دچار تلاطمهای شدیدی خواهد شد؛ در این رابطه نقش دولت برای مدیریت بازار ایران باید چگونه باشد تا بتواند تنشهای وارده را کنترل کند؟ گفت: مدتهاست متغیرهای اقتصادی در کشور تحت تاثیر تحولات منطقه و فرامنطقهای از جمله تحریمهاست، به شکلی که به جز اثر مستقیم خود تحریم، اخبار آن هم بر روی بازارها تاثیر میگذارد.
وی ادامه داد: بعد از جنگ غزه شاهد بودیم که تنشهای سیاسی بر روی بازار ایران نیز تاثیر گذاشت. حال که اسرائیل به لبنان حمله کرده و در حال یورش زمینی به خاک این کشور است و ایران نیز اهدافی را در اراضی اشغالی هدف قرار داده است، این مسئله در اقتصاد داخلی و نیز اقتصاد جهانی اثرگذار خواهد بود، چرا که اگر جنگ گسترده شود کل خلیج فارس و قیمت نفت درگیر آن میشود. بنابراین، دنیا نگران این جنگ است چرا که بر متغیرهای اقتصادی دیگر کشورها به خصوص کشورهای صنعتی که به نفت خلیج فارس وابستهاند تاثیر خواهد گذاشت.
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه التهابات اخیر ناشی از جنگ اسرائیل و حزب الله لبنان، تورم انتظاری را در کشور تحریک میکند، افزود: در این شرایط دولت نمیتواند کار خاصی انجام بدهد، به این دلیل که سرمایه اجتماعی به شدت افت کرده است. دولت اگر بخواهد بازارها را کنترل کند، این کنترل کوتاه مدت خواهد بود و اثرگذاری ۵ تا ۶ درصدی خواهد داشت. در چنین شرایطی دولت اقدام خاصی نمیتواند انجام بدهد مگر اینکه بانک مرکزی کمی عرضه ارز را زیاد کند تا سرعت افزایش احتمالی نرخ ارز را نیز کنترل کند.
افقه در خصوص روند بازار ارز در روزهای گذشته گفت: دولت برای کنترل این بازار کاری نکرده و به نظرم هنوز متغیر اصلی، متغیر منطقهای است. وقتی ایران بلافاصله واکنش نشان نداد، آرامش را به بازار تزریق کرد. البته نباید نقش دولت را نیز دست کم گرفت به دلیل اینکه برروی متغیر اقتصادی دست نگذاشتند و با متغیرهای غیراقتصادی فضا را آرام کردند.
این کارشناس مسائل اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: به طور معمول بازگشت آرامش به بازارها نیازمند گذشت زمان است. متاسفانه جنگ منطقهای به نفع اسرائیل است و از نظر این رژیم تاثیر مثبتی بر انتخابات آمریکا میگذارد چرا که جنگ منطقهای باعث افزایش قیمت بنزین در آمریکا میشود و در این صورت تیم بایدن و دموکراتها رای نمیآورند و اسرائیل هم همین موضوع را میخواهد.