به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۱:۱۸
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۸/۰۲ ساعت ۰۹:۱۹
کد مطلب : ۴۹۷۳۱۶
طبقه متوسط با تحصیلات عالی خداحافظی کند؟

شهریه ۹۰ میلیونی دانشگاه آزاد

شهریه ۹۰ میلیونی دانشگاه آزاد
گروه جامعه: افزایش سه برابری شهریه رشته‌های پزشکی دانشگاه آزاد در هفته آخر مهرماه ۱۴۰۳ در پی تجمع اعتراضی تعدادی از پذیرفته شدگان در این دانشگاه خبرساز شد.به گزارش فرلز دیلی،داوطلبان راه یافته به رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی دانشگاه آزاد اسلامی در مقابل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تجمع کردند. آن‌ها روز ۲۴ مهر ماه در مقابل سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کرده بودند تا به بخشنامه خلق‌الساعه و افزایش ناگهانی و چندبرابری اعتراض کنند.

بر اساس گفته‌های این دانشجویان معترض دانشگاه آزاد مصوبه‌ی افزایش شهریه را در دفترچه مشاور ننوشته و در هیچ سایت و رسانه‌ای نیز در این مورد اطلاع‌رسانی نکرده است. به گفته آنها انتخاب رشته‌ی داوطلبان کنکور دانشگاه آزاد بر اساس شهریه‌ی اعلام شده برای رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی بوده است. اما پس از از اعلام نتایج و وقتی پذیرفته‌شدگان برای ثبت‌نام در دانشگاه مراجعه کردند، متوجه افزایش شوکه‌کننده‌ی ۲۰۰ درصدی شدند.

شهریه‌ی رشته‌های پزشکی که زمان انتخاب رشته ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان برای هر نیم‌سال بوده، زمان ثبت‌نام به ۹۰ میلیون رسیده است. دانشگاه آزاد به این هم اکتفا نکرده و در نامه‌ی محسن نفر، معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی خطاب به دانشجویان اعلام شد باید برای ثبت‌نامه شهریه‌ی دو ترم (یعنی ۱۸۰ میلیون) را بپردازند!

این افزایش هزینه ناگهانی در توان کمتر خانواده‌ی متوسط ایرانی است. پیش‌تر میزان افزایش شهریه‌ی سالانه‌ی دانشگاه آزاد در تمامی رشته‌ها بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بود که امسال هم این افزایش به صورت حداکثری در رشته‌های دیگر اعمال شد.

خیز شهریه دانشگاه آزاد برای رسیدن به پردیس‌ها
محمد قربانی، سخنگوی دانشگاه آزاد در پاسخ به خبرنگاران میزان افزایش را نپذیرفته و گفته است: «شهریه ۳ برابر نشده و ۲ برابر شده که بخشی از آن تورم سالیانه و بخشی دیگر مربوط به تأمین زیرساخت‌های آموزشی است. ما باید استاندارد‌ها و کیفیت آموزش پزشکی را افزایش دهیم. نمی‌توانیم از شهریه دانشجویان رشته‌های دیگر برای زیرساخت‌های رشته‌های پزشکی هزینه کنیم و هزینه باید از محل شهریه دانشجویان پزشکی تأمین شود. برای کیفیت خوب آموزش لازم بود شهریه افزایش پیدا کند».

او انتقاد به اعلام نشدن شهریه در دفترچه انتخاب رشته را با این استدلال رد کرد: «نه در دفترچه دانشگاه‌های دولتی و نه در دفترچه دانشگاه آزاد شهریه را نمی‌نویسند و ما مرجع اعلام شهریه نیستیم!» او با جمله بعدی خود اعتراض دانشجویان را نادیده گرفت یا بی‌اهمیت دانست، چون این‌طور ادامه داد: «تعداد قابل‌توجهی از دانشجویان ورودی پزشکی امسال ثبت نام و بیش از ۷۰ درصد شهریه را پرداخت کرده‌اند. ۱۶ درصد هم در حال ثبت نام هستند.»

هر چند سخنگوی دانشگاه آزاد بالا بردن کیفیت و امکانات آموزشی برای رشته‌های علوم پزشکی را علت افزایش شهریه عنوان کرده، معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد دلیل دیگری آورده است: «هزینه‌های دانشگاه اعم از حقوق کارمندان و... افزایش یافته که باید از طریق شهریه‌ها جبران شود.»

شاید نکته‌ی اصلی و مهم‌ترین حرف سخنگوی دانشگاه آزاد، بخش آخر بود که گفت: «در سنوات گذشته برخی زیرنظام‌های آموزش عالی در پزشکی تا ۷ برابر افزایش شهریه داشتند. ما با افزایش دو برابری امکان اخذ وام برای درصد بالایی از شهریه را هم قرار دادیم و همچنین این امکان وجود دارد که دانشجویان زیرنظام و رشته محل خود را هم تغییر دهند.»

به نظر می‌رسد دلیل اصلی افزایش چندین برابری شهریه‌ی رشته‌های پزشکی و دندانپزشکی با توجه به شهریه‌ی رشته‌های پزشکیِ پردیس‌ها و خودگردان‌های دولتی و برای هم‌سنگ شدن با آنها است. سال گذشته پردیس‌ها و شبانه‌های دولتی که به خودگردان معروف شده‌اند با همین روش شهریه‌ی رشته‌های اصلی و زیرگروه‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی را در مقاطع مختلف بین ۱۲۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش دادند. امسال دانشگاه آزاد با این افزایش شهریه به رقم خودگردان‌ها و پردیس‌ها نزدیک شده است.

رشته توییت سید امیر محجوب، مدیرکل روابط عمومی دانشگاه آزاد این موضوع را تأیید می‌کند. او در بخشی از توییت خود نوشته است: «این مقدار تقریباً مشابه شهریه‌ای است که در پردیس‌های دولتی از دانشجویان گرفته می‌شود. جمع شهریه پرداختی هنوز ۲۰٪ کمتر از قیمت تمام شده اعلامی وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۲ است. ضمنا پردیس‌ها از امکانات دولتی بسیاری استفاده می‌کنند و هزینه تمام شده برای آنها به مراتب پایین‌تر است.»
البته مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد در تلاش و تعجیل برای توجیه افزایش ناگهانی شهریه، به اشتباه از هزینه‌ی آزاد کردن مدرک برای خودگردان‌ها گفته که کاملا اشتباه و مختص دانشجویان دولتی با تحصیل رایگان است.
 
شهریه دانشگاه آزاد در اختیار خودش است!
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درمورد افزایش شهریه با دانشگاه آزاد مذاکره و گفتگو داشته ولی حسین سیمایی صراف،وزیر علوم امیدی به دانشجویان نداده است. او پرسش خبرنگاران درمورد قانونی یا غیرقانونی بودن افزایش شهریه دانشگاه آزاد این‌طور پاسخ داده است: «در موسسات غیر دولتی این گونه تصمیمات در اختیار خود آنها است. در عین حال وزارت علوم تنها نظارت کلی بر دانشگاه‌های غیرانتفاعی دارد و موازینی داریم که سعی می‌کنیم با توجه به آنها نرخ جدید برای دانشجویان تعدیل شود.»

او درباره امکان نتیجه دادن اعتراض و گفتگو‌ها یا زمان اعلام آن هم گفته: «صبر کنید تا دانشگاه آزاد به ما جواب بدهد حتماً پیگیر هستیم.»با توجه به این‌که دانشگاه آزاد زیر نظر وزارت علوم یا نهاد دیگری نیست و به‌صورت هیات امنایی اداره می‌شود، همین‌طور با توجه به تأکید سخنگو، مدیر روابط عمومی و معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی درمورد اعتراض ۱۵۰ نفره و رضایت بقیه‌ی پذیرفته شدگان، نمی‌توان به آن جمعیت معترش امیدی داد. با این حال و در هر شرایطی می‌توان به دانشگاه آزاد انتقاد و اعتراض کرد که شهریه را به‌صورت ناگهانی و ۲ تا ۳ برابری افزایش داده است. اگر ادعای این افراد درست باشد و فقط تعدادی از پذیرفته‌شدگان معترض باشند، حق و حقوق آنها تضییع شده است.

این داوطلبان با توجه به شهریه‌ی قبلی یا نسبت‌ها و درصد‌های افزایشی سابق، درس خوانده‌اند، برنامه‌ریزی مالی کرده‌اند، برای آزمون دانشگاه آزاد هزینه پرداخته‌اند و پس از آماده کردن مدارک، روز ثبت‌نام به دانشگاه رفته‌اند. حالا تمام برنامه‌هایشان به هم ریخته است، داوطلبی که فکر می‌کرده در رشته‌ی مورد علاقه‌اش پذیرفته شده، زیر فشار روانی بالایی قرار گرفته و چه بسا مسیر آینده‌اش تغییر جدی کرده است.

باید یادآوری کنیم افزایش ناگهانی ۲ تا ۳ برابری میزان شهریه از ۳۰ به ۹۰ میلیون تومان برای بسیاری از دانشجویان و خانواده‌های طبقه‌ی متوسط چالش بزرگی است. با تأکید بر این‌که چند درصد از خانواده‌های طبقه‌ی متوسط ایرانی در مدت کوتاه و بدون پیش‌بینی امکان تامین و هرینه‌کرد چنین مبلغی را دارند؟
 
ممنوع‌الورودی طبقه متوسط به دانشگاه دولتی و آزاد
در سال‌های اخیر سهم دانش‌آموزان مدارس دولتی از رتبه‌های برتر کنکور بین ۵ تا ۸ درصد بوده و رتبه‌های برتر بین دانش‌آموزان سمپاد، نمونه و غیرانتفاعی تقسیم شده است. با تایید تمامی کارشناسان حوزه‌ی آموزش این تفاوت بزرگ و فاصله‌ی عمیق به دلیل اختلاف زیاد و غیرقابل انکار کیفیت آموزش بین مدارس دولتی و غیرانتفاعی و همچنین سمپاد و نمونه است.

بر اساس آخرین آمار‌ها حدود ۱۵ درصد از دانش‌آموزان کل کشور در چنین مدارسی تحصیل می‌کنند و همان‌ها که غیر از شهریه‌ی مدرسه توان پرداخت شهریه‌ی هنگفت کلاس‌های کنکور را هم دارند، راهی دانشگاه‌های خوب و برتر می‌شوند. تعداد اندکی از دانش‌آموزان مدارس دولتی که به دلیل استعداد بالاتر، شانس حضور در مدرسه‌ای بهتر یا کلاس کنکور می‌توانند در کنار آنها قرار بگیرند.
باقی‌مانده‌ی صندلی‌های دانشگاه‌های برتر و بهتر و رشته‌های پرطرفدار (که تعداد کمی نیست) نصیب بقیه دانش‌آموزان غیرانتفاعی می‌شود؛ گروهی که حتی با کمک مدارس غیرانتفاعی و کلاس‌های کنکور، توان کافی برای کسب رتبه‌ی خوب نداشته‌اند ولی والدین‌شان توان پرداخت هزینه‌ی گزاف صندلی را با عنوان پردیس و شبانه دارند.

شهریه‌ی مدارس غیرانتفاعی خوب و شهریه‌ی کلاس‌های جانبی به قدری بالاست که تعداد زیادی از خانواده‌های متوسط امکان پرداخت آن‌را ندارند. هر چند در سال‌های ابتدایی تاسیس دانشگاه آزاد، قشر مرفه و متوسط بالاتر بیش از دیگران از فرصت تحصیلی آن استفاده می‌کردند، اما به‌مرور نه‌تنها قشر متوسط پایین‌تر حتی اقشار پایین‌تر جامعه نیز راهی برای تامین شهریه و ورود به دانشگاه آزاد پیدا کردند. با سخت‌تر شدن ورود فرزندان این اقشار به دانشگاه‌های برتر دولتی، دانشگاه آزاد آخرین امکان آنها شده است (یا کم‌کم آخرین امید می‌شود) تا امیدی به ادامه تحصیل و ساختن آینده‌ی خود داشته باشند.

رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۰۰:۱۶
ازاختصاص سهمیه ها چیزی نگفتید چقدر ظلم وبی عدالتی (443722)
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۳۷
خدا هدایتتون کنه ،اکثر این خانواده ها قشر متوسط جامعه و کارمند یا بازنشسته هستن ،ما برای یک میلیون تومان هم در ماه برنامه ریزی داریم بر اساس کدوم منطق ۳۰ میلیون رو نود میلیون کردین ،،،از خدا بترسید این بچه ها برای رسیدن به این رتبه ها رنج زیادی تحمل کردن حالا به همین راحتی میگین اگر پول ندارین ثبت نام نکنین ،اگر اطلاع می دادین عمرا انتخاب نمی کردن ،،آخه این طفلکا چه گناهی کردن که مجبورن به خاطر اینکه شما زحمت یک اطلاع رسانی به خودتون ندادین از تمام زحماتشون دست بکشن تازه دوسال هم از کنکور محرومن (443738)
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۴۰
۲۰۰۰ نفر با افزایش شهریه دانشگاه ازاد پزشکی مخالفیم.لطفا به داد ما برسین (443739)
۱۴۰۳/۰۸/۰۷ ۱۱:۲۳
سلام شما کلاس میرید اصلا شروع شده؟ (444151)
حنا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۴۱
در حق قشر متوسط داره ظلم میشه
اگر اطلاعی بچه ها داشتن هیچوقت آزاد رو نمیزدن
ما همه از رتبه سیصد تا رتبه سه هزار چهار هزار هستیم که رتبه سختی بود که به دست آوردیم . داره آینده ما نابود میشه داره سرمایه این کشور که جوان ها هستند از بین میرن
شهریه پردیس ها نهایتا ۲۰تومن هست اون هم در شهر های بزرگ.
کاش مسئولین زودتر پیگیری کنن ما نمیدونیم باید چیکار کنیم هیچ راهی نیست برامون 💔 (443740)
۱۴۰۳/۰۸/۰۶ ۱۳:۵۸
نه عزیز
شهریه ی پردیس پزشکی ۹۰ میلیونه گلم،خودم از مبتلایانشم (444123)
مهرا
United States
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۴۱
پس عدالتتون کجاس
قانون کجاس
چرا انقدر راحت به بچه های سرزمین خودتون ظلم میکنین!
ما چیزی جز حق خودمون نمیخوایم
لطفا مصوبه ی افزایش شهریه رو لغو کنین (443741)
آرش
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۴۲
لطفا مسئولین مربوط هر چه زودتر پیگیری کنن پرداخت این اعداد از خیلی توانایی مالی خیلی از اقشار خارجه
نه_به_شهریه_غیر_قانونی
ما_۱۵۰_نفر_نیستیم (443742)
۱۴۰۳/۰۸/۰۳ ۲۳:۵۴
تاچه حدظلم و ناعدالتی من یک مادر و سرپرست که یکسال در کنار فرزندم بودم تا بتواند در رشته خوب قبول شود ولی الان که نتیجه تلاشش رو دیده و بخاطر من مجبور به انتخاب آزاد شده تا درشهر خودمون باشه این هزینه نه درتوان من و نه درتوان خانوادهای دیگرهست و این ظلم طبقاتی هست که پولدارها اینجاهم بر صندلی بچه های ما بنشیند شما رسانه ها صدای فرزندان ما باشید (443743)
ناشناس
United States
۱۴۰۳/۰۸/۰۴ ۰۱:۴۱
این یک بی قانونی و ظلم آشکار است که نشان می‌دهد دانشگاه آزاد بی در و پیکرتر از چیزی ست که می‌دانیم
نه_به_شهریه_سه_برابری (443745)
ایلار
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۴ ۰۸:۱۴
توان پرداخت شهریه ۹۰ میلیونی نداریم بعد این همه درس خوندن ترک تحصیل کنیم؟ دانشگاه فقط برا قشر مرفه هست؟؟!! (443748)
۱۴۰۳/۰۸/۰۴ ۰۹:۰۹
بی خودی خودمون رو خسته میکنیم کو گوش شنوا ... کسی پاسخگو نیست خدا به داد این ملو مظلوم برسد (443751)
y@yahoo.com
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۵ ۰۸:۲۲
دانشگاه ازاد سر ما کارمندان هم کلاه میزارد (443922)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۴ ۰۹:۵۲
با سلام ،لطهارت وزیر علوم و بهداشت که خود از اعضای هیات امنا دانشگاه آزاد هستند و در مصوبه افزایش جهشی وویران گر شهریه ۲۰۰درصدی مداخله داشته اند و اظهار بی اطلاعی یا اینکه به ما مربوط نمیشود دانشگاه آزاد اسلامی خصوصی است اظهاراتی دهشتناک است که با همان رویکرد دکتر پزشکیان یعنی عدم اطلاع و دخالت همخوانی دارد و به نوعی پیچاندن است و باز کردن مشکل مردم از سرخود است سوال ما اینست مجوز و نظارت و اعتبار بخشی که توسط وزارتین علوم و بهداشت انجام میشود ابزار های ساده نظارتی است نرخ خارج از نرم غیرقانونی (443756)
مریم
Canada
۱۴۰۳/۰۸/۰۴ ۱۷:۰۶
بعد سه سال پشت کنکور موندن باید الان موقع خوشحالیم باشه ،انقدر که اذیتمون‌کردم اصلا از همه چیز زده شدم (443777)
سلام
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۵ ۰۰:۲۰
تشکر از پی گیری شما
لطفا صدای مظلومینی باشید که دانشگاه آزاد این ظلم را در حق فرزندان این مملکت کرده (443879)
۱۴۰۳/۰۸/۰۵ ۰۶:۳۱
مگه یه پرستار حقوقش چقدر هر ترم باید ۳۰ میلیون شهریه بده چرا دارید هرروز به قشر پایین ضرر می‌زنید اون از کنکورتون این هم از دانشگاه ازاد (443895)
۱۴۰۳/۰۸/۰۵ ۰۷:۱۰
خدا ازتون نگذره..بچم داره تلف میشه (443900)
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۶ ۱۰:۱۷
پس تکلیف من چیه که پسرم ترمی ۱۱ هزاردلار تومجارستان شهریه میده باکرایه وهزینه زندگی سال ۲میلیاردتومان میشه (444103)
۱۴۰۳/۰۸/۰۶ ۱۵:۴۵
با توجه به مبلغ شهریه سالهای قبل ثبت نام کردیم .
هرکه را طاووس خواهد
جور هندوستان کشد. (444130)
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۶ ۱۷:۳۲
شهریه پزشکی پردیس خودگردان دانشگاه دولتی روی حدود سی تا چهل میلیون هست امسال.
آقای محجوب چطور مقایسه کردند.
تازه اون یک داشگاه دولتی هست (444131)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۷ ۰۹:۰۴
بترسید از آه مظلومان شما با این افزایش ۳برابری شهریه زندگی قشر متوسط و ضعیف را نابود کردید حداقل از قبل اطلاع رسانی می‌کردید که هرکس توانایی نداره این رشته ها را انتخاب نکنه الهی ریشه ظلم کنده بشه (444146)
محمد
United Arab Emirates
۱۴۰۳/۰۸/۰۸ ۱۲:۲۶
سلام پسر من دانشگاه آزاد زنجان دانشجوبود بخاطر شهریه زیاد انصراف داد خدا لعنتشون کنه (444183)
محمود
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۸ ۰۳:۴۰
فقط افزایش شهریه حداکثر تا ۲۵ درصد موجه و هر نوع تصمیم دیگر برای دانشجویان پزشکی ۱۴۰۳ به دلیل عدم شفافیت و اطلاع رسانی قبلی دانشگاه آزاد غیر قانونیه . وزیر بهداشت باید پاسخگو باشند . (444175)
۱۴۰۳/۰۸/۰۸ ۱۳:۴۹
توی این مملکت کسی نیست جواب بده و هرکی هرکار دلش بخواد میکنه و حتی حق اعتراض هم ندارید به گفته بعصی نورچشمی ها اگر نمیتونی تحمل کنی از ایران برو یا بمیر (444187)
5859831138890248 ش کارت
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۰۸/۰۸ ۱۵:۳۳
سلام ب من کارگرسرگزرم از داربست افتادم دیکسم بدتر شده بیمه ندارم واسه هزینه داروهام موندم ب فاطمه زهرا ع مستعجرم بادوتابچه ب الله واسه دوتا نون موندم یک مسلمونی درحدصدقه کمک کنه جون بچه هاتون ب دادم برسین ب جون دوتا بچم دروغ نمیگم.شجاعی زاده (444195)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها