گروه بین الملل: نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریكا با پیروزی دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان مشخص شد.
دوره ریاستجمهوری کنونی ایالات متحده تا روز ۲۰ ژانویه یعنی بیش از دو ماه دیگر ادامه خواهد یافت. مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری جدید آمریکا طبق قانون اساسی این کشور در ساعت ۱۲ ظهر روز ۲۰ ژانویه برگزار خواهد شد.دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا پیش از رایگیری روز سهشنبه گفته بود که در صورت انتخابش به مقام ریاستجمهوری در طول دوران انتقال قدرت به جنگ اوکراین پایان خواهد داد. این در حالی است که او در این مدت از نظر قانونی در راس امور نیست و اختیار تصمیمگیری در مورد سیاستهای آمریکا را ندارد.
دونالد ترامپ همچنین وعده داده است که پس از ورودش به کاخسفید کار اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی و پایان دادن به برنامه بیمه درمانی عمومی موسوم به «اوباماکر» را آغاز خواهد کرد.
روند انتقال مسالمتآمیز قدرت از روز دوشنبه ۱۱ نوامبر آغاز خواهد شد. ادارات و سازمانهای فدرال از این روز موظف هستند تا به تیم انتقالی رئیسجمهوری منتخب اطلاعات لازم در مورد موضوعات کاری و سمتهایی را که باید در دولت جدید باید تعیین تکلیف شوند بدهند.
فرمانداران ایالتها در روز ۱۱ دسامبر باید نتیجه تائیدشده انتخابات را امضاء کنند تا نتایج به کنگره ایالات متحده فرستاده شود. شش روز پس از آن کالج الکترال برای انتخاب رئیسجمهوری جدید در هر ایالت تشکیل جلسه میدهد. این مراسم بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و اکثریت برگزینندگان طبق تعهد قبلی به دونالد ترامپ رای خواهند داد.
آرای کالج الکترال در روز ۲۵ دسامبر باید به ساختمان کنگره رسیده باشد. کنگره جدید کار خود را از روز سوم ژانویه آغاز خواهد کرد و رئیس جدید مجلس نمایندگان تعیین خواهد شد.
آرای الکترال در روز شش ژانویه در ساختمان کنگره شمارش خواهد شد. ریاست این جلسه با کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری کنونی و رئیس جدید مجلس نمایندگان خواهد بود.
پس از آن در روز ۲۰ ژانویه رئیسجمهوری جدید در برابر ساختمان کنگره سوگند ریاستجمهوری خواهد خورد. انتظار میرود که جو بایدن در این مراسم حضور داشته باشد. این در حالی است که چهار سال پیش دونالد ترامپ در مراسم تحلیف جو بایدن شرکت نکرد.
تصمیمگیری در مورد مسائل مهم سیاست داخلی و خارجی آمریکا از جمله ناآرامیهای خاورمیانه، جنگ اوکراین، برنامه هستهای ایران و غیره تا روز ۲۰ ژانویه برعهده دولت جو بایدن خواهد بود. هرچند به طور سنتی روسای جمهوری در دوران انتقال قدرت یا تصمیمهای تاثیرگذار در درازمدت اتخاذ نمیکنند و یا در مورد آن با تیم انتقالی رئیسجمهوری منتخب مشورت میکنند.
با این حال به احتمال زیاد بسیاری از رهبران جهان مانند بنیامین نتانیاهو در دوره انتقالی با دونالد ترامپ در تماس خواهند بود و یا مانند شیگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن تلاش خواهند کرد تا با او دیدار کنند.
تماس زلنسکی و ترامپ با دو شگفتی
وبسایت اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه، جزئیاتی از تماس تلفنی رئیس جمهور اوکراین با دونالد ترامپ را منتشر کرده و نوشته است این تماس با دو شگفتی همراه بود.
به نوشته اکسیوس، ایلان ماسک، سرمایهدار آمریکایی و چهره نزدیک به دونالد ترامپ، نیز در این مکالمه ۲۵ دقیقهای شرکت داشت.این وبسایت درباره شگفتی دوم این تماس نیز گزارش داده است که ولودیمیر زلنسکی پس از شنیدن اظهارات طرف مقابل «تا حدودی دلگرم شد».دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود بارها از میزان گسترده حمایتهای مالی و تسلیحاتی آمریکا به کییف انتقاد کرده و بدون اشاره به جزئیات گفته بود میتواند به سرعت به جنگ روسیه علیه اوکراین پایان بدهد.مکالمه تلفنی ولودیمیر زلنسکی و دونالد ترامپ، یک روز پس از انتخابات آمریکا، انجام شد و زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یک تماس عالی با پرزیدنت ترامپ داشتم و به او به خاطر پیروزی قاطع تاریخیاش تبریک گفتم».وبسایت اکسیوس حضور ایلان ماسک در این تماس تلفنی را نشانگر تاثیرگذاری احتمالی او در دولت دوم دونالد ترامپ دانسته است.این وبسایت همچنین به نقل از منابع خود نوشت که ماسک در این تماس گفته است به حمایت از اوکراین از طریق ماهوارههای استارلینک ادامه خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی حدود دو ماه پیش نیز در جریان سفر به نیویورک با دونالد ترامپ دیدار کرد و پس از آن دیدار اکسیوس به نقل از منابع خود نوشت که ترامپ گفته بود اوکراین را رها نمیکند، اما میخواهد به دیپلماسی فرصت بدهد.
محمود عباس آماده همکاری در مسیر صلح است
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در تماس تلفنی با دونالد ترامپ پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را تبریک گفت.
محمود عباس در این تماس اعلام کرد که آماده همکاری با دونالد ترامپ «برای دستیابی به یک صلح عادلانه و فراگیر مبتنی بر مشروعیت بینالمللی» است.
ترامپ در این تماس بر «تعهد خود به توقف جنگ» تاکید کرد و گفت در انتظار همکاری با محمود عباس و سایر طرفهای منطقهای و جهانی برای برقراری صلح در خاورمیانه است.
محمود عباس یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، پیروزی دونالد ترامپ را در بیانیهای تبریک گفته بود.