گروه بین الملل: ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود اعلام کرد که کشورش "چهار هزار نیروی جنگی" جمهوری اسلامی را از سوریه خارج کرده است. به گفته پوتین، مسکو "به درخواست تهران" این اقدام را برای ایران انجام داده است.
پوتین اضافه کرد: «ایرانیها قبلا از ما میخواستند در انتقال واحدهایشان به سوریه، به آنها کمک کنیم و این بار خواستند آنها را خارج کنیم.»
این اولین بار است که چنین آماری در مورد حضور نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در سوریه تا آخرین روزهای برقراری رژیم بشار اسد، عنوان شده است.
ساعاتی بعد از این سخنان پوتین، دو مقام سپاه پاسداران در واکنش به اظهارات رئیسجمهوری روسیه گفتهاند که "این افراد نیروهای نظامی ایران نبودند."
محمداسماعیل کوثری، فرمانده سپاه و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: «جمهوری اسلامی اجازه نمیدهد نیروهایش را روسیه جابهجا کند»،او همچنین افزود: «روسیه تعدادی از اتباع لبنان، افغانستان و کشورهای دیگر را که به صورت مستشاری در سوریه فعالیت میکردند، به تهران منتقل کرد.»
یكی از فرماندهان سپاه پاسداران هم گفت بیشتر افرادی که از سوریه به ایران منتقل شدند، شیعیان افغانستانی هستند.
محمدجعفر اسدی، گفت: «ما حتی به معلمانمان که بطور رسمی در سوریه بودند، گفتیم از طریق لبنان به ایران بیایند.»
پوتین همچنین خبر داد که در حال حاضر با بشار اسد، رئیسجمهور سابق سوریه که پس از سقوط حکومتش به روسیه گریخته است، دیداری نداشته است. پوتین در عین حال خبر داد که قصد دارد این ملاقات انجام شود.
او همچنین اشاره کرد که میخواهد در دیدارش با اسد درباره سرنوشت آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی که ۱۲ سال پیش در سوریه ناپدید شد نیز سئوال کند. به گفته پوتین، این موضوع میتواند همچنین با رهبران جدید سوریه نیز مطرح شود.
رهبر کرملین در عین حال اشاره کرد که "سقوط اسد به معنی شکست روسیه نیست."
بشار اسد پس از سرنگونی رژیم و فرار از سوریه در اوایل ماه دسامبر، پناهندگی سیاسی در روسیه دریافت کرد. او توانسته بود با حمایت کرملین و تهران سالها در جنگ داخلی سوریه، قدرت خود را حفظ کند.رئیسجمهور روسیه همچنین بر اهمیت حفظ پایگاههای نظامی روسیه در سوریه تأکید کرد. او در این زمینه گفت که این موضوع باید با نیروهای جدیدی که اکنون کنترل سوریه را در دست دارند، بررسی شود.پوتین در همین حال پیشنهاد داد که پایگاههای هوایی و دریایی روسیه در سوریه میتوانند به منظور دنبال "اهداف بشردوستانه" مورد استفاده قرار گیرند.
به نظر میرسد که روسیه با تاکید بر منافع استراتژیک خود در سوریه و ارتباط با بازیگران منطقهای، به دنبال تقویت نقش خود در خاورمیانه است.
طبق ارزیابی کارشناسان، کرملین تلاش میکند تا در تحولات جدید سوریه جایگاه خود را حفظ کند و منافع خود را با نیروهای تازه در قدرت در این کشور، تطبیق دهد.
رئیس جمهوری روسیه در این کنفرانس مطبوعاتی در مورد موضوعات مهم دیگری از جمله جنگ با اوکراین و ابراز تمایل برای دیدار با دونالد ترامپ نیز سخن گفت.
روسها زیاد گوشت میخورند!
پوتین در ابتدای کنفرانس خبری خود ، از اینکه تورم در روسیه به ۹ درصد رسیده است ابراز نگرانی کرد، اما وضعیت اقتصادی روسیه را «پایدار» خواند و به رغم آنچه که او «تهدیدهای خارجی» خواند گفت که روسیه به «پیشرفت خود ادامه میدهد.»
او همچنین از کمبو دسوخت و بعضی مواد غذایی در روسیه ابراز نگرانی کرد. پوتین در واکنش به این سوال گفت که مصرف برخی از کالاها و مواد غذایی در روسیه اخیرا بیش از عرضه آن است. پوتین افزود که روسها «به طور قابل توجهی» بالاتر از میانگین جهانی گوشت میخورند. او گفت که مصرف گوشت در این کشور دو برابر شده است.
او همچنین گفت که از افزایش قیمت کره مطلع است و افزود که شیر به مقدار کافی برای برآورده کردن تقاضا، تولید نمیشود.
پوتین به افزایش نرخ سود بانکی اشاره کرد و گفت این اقدامی بوده است که به گفته کارشناسان باید زودتر انجام میشد.
او گفت که افزایش قیمتها اتفاق بدی است اما ثبات شرایط اقتصاد کلان باعث کاهش روند افزایش قیمتها خواهد شد.