گروه بین الملل: بر اثر برخورد یک اتومبیل بی ام و تیره رنگ با جمعیت حاضر در بازار کریسمس در شهر ماگدبورگ آلمان، "حداقل 4 نفر کشته و ۶۰ تا ۸۰ شهروند زخمی شدند".
بنا به گفته مقامات امنیتی، این حادثه احتمالا "یک حمله عمدی " بوده است. گزارشها حاکی از آنند که راننده این خودرو از سوی پلیس بازداشت شده است.
عامل حمله طالب جواد عبدالمحسن، تبعه عربستان سعودی و طرفدار حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» است. او خود را فردی «مخالف اسلام و مسلمان پیشین» معرفی کرده است.در متن پروفایل این مرد در شبکه اجتماعی ایکس به زبان انگلیسی آمده است: «آلمان میخواهد اروپا را اسلامی کند.»او همچنین در پروفایل خود نوشته است: «آلمان پناهجویان زن سعودی را در داخل و خارج از آلمان تعقیب میکند تا زندگیشان را نابود کند.» عامل حمله، یک پزشک ۵۰ ساله از عربستان سعودی است که در سال ۲۰۰۶ به آلمان مهاجرت کرده است.این فرد به زنان عربستان سعودی درباره راههای فرار از آن کشور مشاوره میداده و یک وبسایت با اطلاعاتی درباره سیستم پناهندگی آلمان را اداره میکرده است.او اخیرا به عنوان پزشک در بخش رواندرمانی در ایالت زاکسن-آنهالت کار میکرده. او خودروی بی ام و را قبل از حمله اجاره کرده بود. پلیس در حال تحقیق است که آیا عامل حمله به تنهایی این عمل را انجام داده یا افراد دیگری نیز در آن دخیل هستند.شاهدان عینی گزارش دادهاند که خودرو به طور مستقیم عمدا و با سرعت زیاد به سمت جمعیت در بازار کریسمس که تعداد زیادی خانواده و کودک در آن حضور داشتند، به طول ۴۰۰ متر و در جهت ساختمان شهرداری حرکت کرده است. به گفته رسانههای محلی، این خودرو چندین نفر را زیر گرفته و باعث وحشت و فرار مردم شده است.
پلیس اعلام کرد که در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر این که او همدستی داشته، وجود ندارند.
در ویدیوی منتشر شده در حساب ایکس جواد عبدالمحسن (اندکی پس از حمله)، او دولت آلمان را «جنایتکار» خواند و گفت: «من شهروندان آلمان را برای آزار و اذیتی که در این کشور تجربه میکنم، مسئول میدانم.»
روز شنبه، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، از محل حمله به بازار کریسمس در ماگدبورگ بازدید کرد.
پیش از آن، راینر هازلوف، نخستوزیر ایالت زاکسن-آنهالت، به خبرنگاران گفت پلیس تصور میکند مردی که بازداشت شده است تنها عمل کرده است و خطر دیگری شهر را تهدید نمیکند.
ماگدبورگ با جمعیتی نزدیک به ۲۴۰ هزار نفر، در فاصله دو ساعتی غرب برلین واقع است.
به گزارش رسانهها، پلیس خانه این مرد را برای یافتن سرنخهایی از دلیل این حمله بازرسی کرده است.
واشینگتنپست به نقل از یک مقام آلمانی گزارش داده ظن آن میرود مرد مهاجم هنگام وقوع حادثه تحت تاثیر مواد مخدر بوده باشد.
اولاف شولتس با نوشتن پیامی در شبکه ایکس به این حمله واکنش نشان داد و نوشت: «به یاد قربانیان و خانوادههای آنها هستم.»
رابرت هابک، معاون صدراعظم هم در شبکه ایکس نوشت: «چه خبر وحشتناکی از ماگدبورگ؛ جایی که مردم میخواستند کریسمس را در آرامش و همراه هم سپری کنند.»
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، در واکنش به این حمله در شبکه ایکس نوشت: «عمیقا از وحشتی که در بازار کریسمس ماگدبورگ در آلمان رخ داد، شوکه شدهام.»
مکرون در ادامه با اشاره به همبستگی کامل فرانسه با مردم آلمان نوشت: «من به یاد قربانیان، مجروحان و همچنین خانوادههای آنها هستم. فرانسه در درد مردم آلمان شریک است و همبستگی کامل خود را اعلام میکند.»
یکی از مقامهای شورای امنیت ملی کاخسفید به سیانان گفت کاخ سفید وضعیت مربوط به حمله به بازار کریسمس در آلمان را از نزدیک رصد میکند و با مقامهای آلمانی در تماس است.
وزارت خارجه بریتانیا هم در واکنش به حمله به بازار کریسمس در شهر ماگدبورگ گفت این وزارتخانه وضعیت را «از نزدیک» زیر نظر دارد.
یک سخنگوی این وزارتخانه در لندن گفت: «ما پس از حادثهای که در شهر ماگدبورگ رخ داده، با مقامات آلمانی در تماس هستیم و شرایط را به دقت دنبال میکنیم.»
او ادامه داد: «ما به یاد تمامی افرادی هستیم که تحت تاثیر این رویداد قرار گرفتهاند.»
وزارت خارجه عربستان سعودی که فرد مهاجم تابعیت این کشور را دارد نیز این حمله را محکوم و ضمن رد هر گونه اقدام خشونتآمیز، با مردم آلمان و خانوادههای قربانیان ابراز همبستگی کرد.
رییس شورای اروپا هم حمله به بازار کریسمس در آلمان را «تکاندهنده» خواند و بر همبستگی اتحادیه اروپا با مردم آلمان تاکید کرد.
بازارهای کریسمس از ارکان اصلی فصل تعطیلات در آلمان هستند که غرفههای موقتی بر پا شده در آنها،صنایع دستی و خوراکیهای متنوع میفروشند.
به گزارش واشینگتنپست، بازارهای کریسمس که از آلمان سرچشمه گرفته، در سراسر اروپا گسترش یافتهاند و اکنون به یک سنت محبوب تعطیلات تبدیل شدهاند که جمعیتهای انبوه را جذب میکنند.
به گزارش رسانهها، نانسی فِیسر، وزیر کشور آلمان، ماه گذشته درباره «ضرورت آمادگی بالا» در بازارهای کریسمس هشدار داده بود.
در پی این هشدار، فِیسر گفته بود هیچ «نشانه عینی» از خطر وجود ندارد و به تشدید قوانین برای سختگیری در مورد حمل سلاح در اماکن عمومی اشاره کرده بود.
این قوانین پس از حمله با چاقوی یک عضو داعش اهل سوریه در شهر زولینگن که در آن سه نفر جان باختند، تصویب شدند.
در طی سال جاری میلادی، اروپا نسبت به حملهها در حالت هشدار بالا قرار داشت و مقامهای امنیتی نگران رویدادهای برجستهای مانند المپیک، مسابقات بزرگ فوتبال، یوروویژن و هر گردهمایی دیگری بودند که جمعیت زیادی را به خود جلب میکند.این آمادگی پلیس و نهادهای امنیتی موجب شد بیشتر گردهماییهای بزرگ در طول سال بدون حادثه برگزار شوند و تنها در رابطه با یک حمله احتمالی برنامهریزی شده در کنسرت تیلور سوییفت در آلمان، چندین دستگیری انجام شد.
حمله به بازار ماگدبورگ، یادآور حمله سال ۲۰۱۶ است که در جریان آن یک مرد با کامیون به یک بازار کریسمس در برلین حمله کرد و ۱۲ نفر را در صحنه کشت. یک نفر هم بعدا بر اثر جراحات شدید در بیمارستان جان باخت.
تصاویری از یک دوربین مداربسته که در شبکههای اجتماعی در حال دستبهدست شدن است و هنوز از سوی پلیس درستی آن تایید نشده است، یک خودرو را نشان میدهد که با سرعت بالا به میان مردمی در یک بازار میراند و شمار زیادی را زیر میگیرد.
حمله در ماگدبورگ یک روز پس از هشتمین سالگرد حمله برلین رخ داد که داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت.
از زمان حمله سال ۲۰۱۶ و همچنین حمله سال ۲۰۱۸ به بازار کریسمس در استراسبورگ فرانسه، جایی که یک مرد مسلح پنج نفر را کشت و ۱۱ نفر دیگر را زخمی کرد، تدابیر امنیتی در بازارهای کریسمس افزایش یافت.
برخی سیاستمداران راست افراطی، فورا این حمله را به تصمیم آلمان در سال ۲۰۱۵ برای پذیرش پناهجویان سوری نسبت دادند.
این در حالی است که فرد بازداشت شده در محل حادثه سوری نیست و تقریبا یک دهه پیش از آن زمان وارد آلمان شده است.
یکی از نمایندگان حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان که در نظرسنجیها در جایگاه دوم قرار دارد، حزب اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان را به خاطر اجازه ورود مهاجران به کشور مقصر دانست.
در بریتانیا هم نایجل فاراژ، سیاستمدار راست افراطی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما به افرادی که از ما و ارزشهای ما متنفرند اجازه ورود به اروپا را دادهایم. کریسمس هدف آنهاست. حدس میزنید چرا؟»
حادثه پیش از برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه فوریه رخ میدهد. انتخاباتی که در آن مساله مهاجرت، نظم و قانون، در حال تبدیل شدن به موضوعات محوری هستند.