گروه بین الملل: دبیرکل ناتو برای تقویت دفاعی اروپا و نیز جلب رضایت رئیسجمهور جدید آمریکا، پیشنهادی مطرح کرده است. مارک روته خواستار بازتر شدن بازار صنایع تسلیحاتی ایالات متحده به روی متحدان، در راستای تسریع تقویت ناتو شده است.
مارک روته، دبیرکل ناتو، قصد دارد دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده را متقاعد کند تا زمینههای لازم برای دسترسی آسانتر شرکای اروپایی به سیستمهای تسلیحاتی صنایع نظامی آمریکا را فراهم کند.
روته گفت که هزینههای همپیمانان اروپایی امروزه در آمریکا به صدها میلیارد دلار میرسد. دبیرکل ناتو تاکید کرد که این مبلغ میتواند بسیار بیشتر شود «چنانچه صنایع دفاعی ایالات متحده بازتر میبودند و دیگر نیازی به تأیید کنگره، پنتاگون و کاخ سفید (برای برخی معاملات تسلیحاتی) نمیبود.»
مارک روته به عنوان نمونهای از پتانسیل عظیم بالا رفتن معاملات تسلیحاتی دوجانبه، به تقاضای شرکای اروپایی برای خرید سیستمهای دفاع موشکی "پاتریوت" اشاره کرد و گفت: «هزینه هر یک از آنها دو میلیارد دلار است و این مبلغ هنگفتی برای ایالات متحده و اقتصاد آمریکا است.» به گفته روته، در حال حاضر انتقال سیستمهای پاتریوت به اروپا بسیار زمانبر است.
یکی از دلایل پیشنهاد روته، از جمله این پیشبینی اوست که ترامپ به عنوان رئیسجمهوری ایالات متحده فشارهای تازهای را به متحدان اروپایی خود وارد خواهد آورد که در مقایسه با آمریکا هزینههای دفاعی پایینتری دارند. از نظر جمهوریخواهان، شرکای اروپایی با اتکا به حمایتهای آمریکا، برای امور دفاعی هزینه زیادی نمیکنند. ترامپ به این خاطر در دوره اول ریاستجمهوری خود از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، حتی تهدید به خروج از ناتو کرده بود.
دونالد ترامپ در روز سهشنبه گذشته (۷ ژانویه) خواستار آن شد که اعضای ناتو در آینده پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به أمور دفاعی اختصاص دهند. این برای آلمان و بسیاری از دیگر کشورها، به معنای بیش از دو برابر کردن هزینههای دفاعی است.
باز شدن بازار صنایع دفاعی ایالات متحده میتواند به کشورهای ذینفع امکان سرمایهگذاری بیشتری بدهد و در عین حال باعث شود که ترامپ از آن بهرهبرداری کرده و آن را به حساب تقویت صنایع دفاعی آمریکا توسط خود بگذارد.
علاوه بر این، کاهش محدودیتها میتواند برای صنایع تسلیحاتی آمریکا، ریسک بروز اختلاف بر سر تمایل به خرید سیستمهای تسلیحاتی از کشورهای غیر عضو ناتو را کاهش دهد. به عنوان نمونه، در سالهای اخیر به خاطر خرید سیستم روسی پدافند موشکی S-400 توسط ترکیه منازعاتی به وجود آمد. آنکارا این اقدام را از جمله به این دلیل توجیه کرد که مدتها تلاش کرده سیستم پاتریوت آمریکا را خریداری کند، اما موفق نشده است.دبیرکل ناتو خود نیز چندین بار خواستار افزایش هزینههای دفاعی کشورهای اروپایی شده است. به گفته او، متحدان اروپایی اکنون تنها بیش از دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به امور دفاعی اختصاص میدهند. او اما هشدار داده است، چنانچه در چهار پنج سال آینده هزینههای دفاعی بیشتر نشود، مشکلاتی در حوزه بازدارندگی در برابر روسیه به وجود خواهد آمد.