به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۳۰ - ۱۹:۵۵
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۰/۳۰ ساعت ۱۳:۴۱
کد مطلب : ۵۱۱۱۲۱

برای ایمن سازی همچنان خلأهای قانونی داریم

برای ایمن سازی همچنان خلأهای قانونی داریم
گروه جامعه: رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران گفت: هفته پیش برای ساعاتی بازار گل امام رضا تعطیل شد تا مالکین متوجه شوند که عزم شهرداری در این موضوع جدی است.
 
به گزارش ایلنا، «مهدی بابایی» رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: حادثه پلاسکو تلنگر بسیار مهمی به حوزه مدیریت شهری بود تا موضوعات ایمنی را به‌صورت جدی‌تر مورد توجه قرار دهد. اما شاید در دوره چهارساله قبلی، همچنان در تعیین تکلیف ساختمان‌های ناایمن به اخطار اکتفا می‌شد؛ یعنی ما شاهد این بودیم که یک ساختمان هم از فهرست ساختمان‌های ناایمن که آتش‌نشانی احصاء کرده بود کسر نشد. این نشان می‌دهد که آن‌طور که باید و شاید ایمنی در دستور کار نبود.

بابایی ادامه داد: اما در دوره مدیریت ششم، ایمنی، به‌عنوان یکی از چهار اولویت اصلی شورا در سیاست‌گذاری قرار گرفت. ما در این حوزه آتش‌نشانی را به اقدامات پیش‌گیرانه و کاهش حوادث ملزم کردیم. وقتی که کاهش حوادث در دستور کار آتش‌نشانی قرار می‌گیرد، موظف می‌شود که برای تحقق آن، اقدامات پیش‌گیرانه فرهنگی و آموزشی را در دستور کار قرار دهد. آمارهای موجود نیز نشان می‌دهد که ما طی سه سال اخیر روند نزولی حوادث را داشته‌ایم و این به نظر من نکته مثبتی است که فرهنگ‌سازی این فرآیند شروع شده است.
 
پایش ۵ هزار ساختمان تا کنون انجام شده است
رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران اعلام کرد: الان از ۱۲۹ ساختمان بحرانی به ۶۵ ساختمان رسیده‌ایم و سالیانه هزار ساختمان ناایمن را از فهرست احصاء شده آتش‌نشانی کسر کرده‌ایم. اما یکی از دغدغه‌ها این بود که آیا فقط باید به ایمنی حریق بپردازیم و نباید ایمنی سازه‌ای در دستور کار باشد؟ لذا پایش ساختمان‌های بلندمرتبه را هم در دستور کار قرار دادیم که از لحاظ سازه‌ای و کالبدی مورد بررسی قرار دهیم. ۱۶ هزار ساختمان حیاتی بلندمرتبه از جمله بیمارستان‌ها، ساختمان‌های دولتی و غیره را در دستور کار پایش قرار دادیم که کار پایش ۵ هزار ساختمان تا کنون انجام شده و پایش بقیه ساختمان‌ها نیز در دستور کار است.

پایش ۱۶ هزار ساختمان تا پایان دوره مدیریت شهری ششم
وی توضیح داد: ساختمان‌ها در چهار رده‌بندیA، B، C و D قرار می‌گیرند. رده A، شامل ساختمان‌های ایمن است؛ آخرین نقشه‌های ساختمان‌های B باید در آرشیو شهرداری به‌روزرسانی شود؛ ساختمان‌های C باید هر چه سریع‌تر فرآیند ایمن‌سازی‌شان را طی کنند و ساختمان‌های D باید نسبت به تخریب و نوسازی اقدام کنند. این اقدام بسیار مهمی بوده که انجام شده و امیدواریم تا پایان دوره مدیریت شهری ششم پایش ۱۶ هزار ساختمان انجام شود.
 
او خاطرنشان کرد: همچنین دستورالعمل اجرایی نحوه برخورد با ساختمان‌های ناایمن هم برای مناطق ابلاغ شده که می‌دانند چه فرآیندی را باید در مواجهه با ساختمان ناایمن طی کنند. از جمله آن‌ها این مصوبه است که ابتدا اخطار می‌دهیم، بعد از اخطار اطلاع‌رسانی می‌کنیم، بعد از اطلاع‌رسانی نسبت به تشکیل پرونده قضایی، قطع انشعابات ساختمان و در انتها پلمب ساختمان اقدام می‌شود. درست است که در این عرصه مشکلات قانونی داشته‌ایم، اما قوه قضاییه هم خوب پای کار آمده است.
 
همچنان خلأهای قانونی داریم
بابایی در ادامه گفت: اما همچنان خلأهای قانونی داریم و نمی‌توانیم به‌راحتی اقدام کنیم، زیرا تنها بند ۱۴ ماده ۵۵ را - که مجلس حدود نیم قرن پیش تصویب کرده- داریم؛ طبق این قانون، شهرداری باید رأساً در برابر ساختمان‌های ناایمن اقدام کند و از مالکین جریمه بگیرد، اما وقتی تعداد زیادی ساختمان ناایمن از نظر حریق داریم شاید چنین بودجه‌ای در شهرداری وجود نداشته باشد. باید این قوانین به‌روزرسانی شوند و امیدواریم که دولت و وزارت مسکن به‌عنوان مسئولان اصلی نگهداری ساختمان‌ها، قوانین لازم را در قالب لایحه‌ای به مجلس ارائه دهند تا قسمتی از مشکلات حل شود.
 
وی افزود: البته مجلس مصوبه‌ای هم درمورد نگه‌داشت ساختمان‌ها دارد که قرار است، وزارت مسکن دستورالعمل اجرایی آن را تهیه کند، اما تا الان این کار روی زمین مانده است. اکنون و با نظارتی که صورت می‌گیرد، خیال ما از ایمنی ساختمان‌های نوساز آسوده است، اما آیا بعد از چندسال هم این ایمنی ادامه دارد؟ این از جمله خلأهای قانونی است و وزارت مسکن باید هرچه سریع‌تر به این موضوع توجه کند.

وی در خصوص ساختمان‌های ناایمن تهران اعلام کرد: آخرین آمار مورد استناد، همین آمار ۱۲۹ ساختمان معروف است که در رسانه‌ها هم چندین بار به آن اشاره شده که در میان آن‌ها هم بیمارستان، هم ساختمان‌های اداری، تجاری و هم مسکونی داشتیم که همان‌طور که گفتم به ۶۵ ساختمان تقلیل پیدا کرده است. البته مجموع ساختمان‌هایی که آتش‌نشانی احصاء کرده حدودا ۳۴ هزار ساختمان است که در دسته‌بندی‌های بحرانی، پرخطر، میان‌خطر و کم‌خطر داره در مورد آن‌ها اقدام می‌شود.

شهرداری باید در کنار ساختمان‌های بحرانی به پرخطرها هم رسیدگی کند
رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: ما نیز دستورالعمل‌هایمان در شورا گفته‌ایم که شهرداری باید حتما در کنار ساختمان‌های بحرانی، به پرخطرها هم رسیدگی کند. ما در ابتدای راه هستیم. توانسته‌ایم اعتباری را برای ایمن‌سازی ساختمان‌های شهرداری هم تخصیص دهیم، زیرا ساختمان‌های شهرداری هم آن‌طور که باید و شاید فرآیند ایمنی را نداشتند و این فرهنگ‌سازی کم و بیش در حال شروع شدن است.

بابایی افزود: به طور مثال در جلسه‌ای که هفته پیش با آقای معتمدی، استاندار تهران داشتیم من از ایشان خواهش کردم که دستگاه‌های دولتی را موظف کنند که اخطارهای شهرداری را مورد توجه قرار دهند و نسبت به ایمن‌سازی ساختمان‌های خود اقدام کنند. به هر حال کار شروع شده و نیازمند عزمی جدی از همه نهادها است که پای کار بیایند. ما در مدیریت شهری این عزم را داریم و برای توسعه این اقدامات تمام تلاش خود را به کار می‌بندیم.

عضو شورای شهر ششم اظهار کرد: ساختمان علاءالدین قسمت مهمی از ناایمنی‌هایش را رفع کرده، اما موضوع مهم نمای ساختمان باقی مانده و تا مالک نسبت به تعویض نمای ساختمان براساس نمای مصوب شهرداری اقدام نکند، فرآیند ایمن‌سازی تمام نمی‌شود و ما پیگیریم. همین که خبر علاء‌الدین در صدر اخبار ایمنی شهر ما است، عزم جدی شهرداری تهران و مدیریت شهری را در مواجهه با ساختمان‌های ناایمن نشان می‌دهد. تا روزی هم که این ساختمان تعیین تکلیف نشود، پیگیری شهرداری ادامه دارد و حتی ممکن است به پلمب ساختمان نیز منجر شود.

بازار گل امام رضا(ع) تعطیل شد
وی هشدار داد: ما بازار گل امام رضا(ع) را در جاده خاوران داریم که از جمله موضوعات مهم ما در حوزه ایمنی است. هفته پیش برای ساعاتی بازار گل امام رضا تعطیل شد تا مالکین متوجه شوند که عزم شهرداری در این موضوع جدی است و این فرایند ادامه دارد. قسمت اعظمی از مشکلات بازار گل امام رضا هنوز حل نشده است و باید دستورالعمل‌های سازمان آتش نشانی را اجرا کند.
 
بابایی خبر داد: ما آخرین اخطارها را داده‌ایم و طبق آخرین بررسی ما، صرفا با پیمانکاران ذی‌صلاح برای سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق قرارداد بسته‌اند، اما هنوز عملیات اجرایی شروع نشده است. پیگیر هستیم که عملیات اجرایی هم به نحو مطلوبی شروع شود و تا آن روز، شهرداری تهران پیگیری لازم و قضایی را انجام خواهد داد.
برچسب ها: ساختمان
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها