گروه بین الملل: نیروی هوایی اوکراین از زمان آغاز جنگ تمام عیار با روسیه در سال ۲۰۲۲ به طور مداوم در حال تکامل بوده است. با ادامه درگیری ها، نیروی هوایی اوکراین در مقطعی قرار دارد که برای پیچیدگیها و چالشهای جدید سال ۲۰۲۵ آماده میشود.
به گزارش روزیاتو، با مخاطرات دائماً در حال تحول و یک ضرورت غیر قابل انکار برای مدرن کردن توانایی هایش، نیروی هوایی این کشور برای کمک به افزایش قدرت آتش خود به همکاریهای بین المللی وابسته است.
ایالات متحده متعهد به حمایت از اوکراین در سال ۲۰۲۵ در حوزههای کلیدی است، و دیگر متحدان این کشور در ناتو، مانند آلمان، فرانسه و دانمارک، نیز تصمیم مشابهی دارند، کشورهایی که تمایل دارند صلح و ثبات به یک کشور آزاد و مستقل بازگردانده شود.
هواپیماهایی که اوکراین در سال ۲۰۲۵ دریافت میکند
Euro SD در مورد پیشنهادی برای تجهیز نیروی هوایی اوکراین به جنگندههای سوئدی Saab JAS ۳۹ Gripen گزارش داده است، انتخابی که نشان از تفکری برای اطمینان از آماده بودن برای طیف وسیع تری از ماموریت هاست که بر نیاز به جتهای جنگندهای تاکید دارد که هم چندمنظوره باشند و هم انعطاف پذیر. در همین حال، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، وعده داده است که جنگندههای Dassault Mirage ۲۰۰۰-F۵ را به اوکراین بدهد.
مکرون در ۶ ژوئن ۲۰۲۴ اعلام کرد: «فردا همکاری جدیدی را آغاز خواهیم کرد و انتقال Mirage ۲۰۰۰-۵هایی را اعلام خواهیم کرد که اوکراین را قادر میسازند از زمین و حریم هوایی خود محافظت کند.»
مجله Military Watch تصریح کرده است که فرانسه برای انتقال این جنگندهها اعلام آمادگی کرده است، اگرچه توافقات نهایی در مورد تعداد و زمان این انتقال هنوز مشخص نشده است. این هواپیماها به دلیل طراحیهای راداری بهبود یافته و شعاع استفاده بیشتر که به این پلتفرمها اجازه میدهد هم قابلیتهای دفاع هوایی و هم اثربخشی پشتیبانی هوایی نزدیک را داشته باشند، ارزشمند هستند. رویترز خاطرنشان میکند که با وجود ادامه درگیریها بین روسیه و اوکراین، داشتن یک ناوگان هوایی انعطاف پذیر و قوی برای دستیابی به موفقیت در تمام صحنههای عملیاتی حیاتی است.
همچنین اوکراین اولین جنگندههای F-۱۶ Fighting Falcon ساخت لاکهید مارتین را در سال جاری دریافت کرد. پس از بحثهای طولانی در ایالات متحده، ناتو وعده داده است که حداقل ۸۰ جت برای اوکراین تامین کند. اولین دسته این جنگندهها از دانمارک، هلند، بلژیک و نروژ خواهند آمد. خلبانان اوکراینی توسط خدمه نیروی هوایی دانمارک آموزش دیدهاند تا نحوه کار با جتهای جدید را با نتایج امیدوارکنندهای یاد بگیرند.
سطح تکنولوژی ناوگان جنگنده
F-۱۶ یک هواپیمای کارآزموده و واقعی است که طراحی با قابلیت مانور بالا و سریعی دارد و به همین دلیل میتوان از آن در ماموریتهای متعددی مانند نبرد هوا به هوا، نبرد هوا به زمین و پشتیبانی هوایی (CAS) برای نیروهای زمینی استفاده کرد. در مقایسه، میراژ ۲۰۰۰-۵ F میتواند در سرعتها و ارتفاعات بسیار بالا فعالیت کند، که باعث میشود در یک سری پروفایلهای ماموریتی دارای برتری قابل توجهی باشد.
هر دو پلتفرمهای موثری از نظر عملکرد در شرایط آب و هوایی نامساعد هستند. هر دوی این جنگندهها نیز دارای ۹ نقطه اتصال هستند که میتوان از آنها برای حمل انواع مختلف تسلیحات جنگی استفاده کرد که آنها را برای پشتیبانی هوایی یا دفاع هوایی ایده آل میکند. عضو کنونی ناوگان هوایی اوکراین، MiG-۲۹ دارای یکی از بالاترین مشخصات عملکردی در زمینه سرعت و قدرت مانور نسبت به هر جنگنده نسل چهارمی است.
این جنگنده در هدف قرار دادن هواپیماهای دشمن و تامین حفاظت هوایی برای سربازان روی زمین بسیار مؤثر است. علاوه بر این، ساختار دوگانه موتور MiG-۲۹، انعطافپذیری و قابلیت اطمینان آن را تضمین میکند که برای ماموریتها در خط آتش ضروری است.
جنگنده F-۱۶ ساخت لاکهید مارتین:
موتور: یک موتور توربوفن F۱۰۰-PW-۲۲۰ ساخت پرتاند ویتنی، با پیشرانه خشک ۱۴،۵۹۰ پوند و ۲۳،۷۷۰ پوند با پس سوز (۶۵ کیلو نیوتن پیشرانه خشک، ۱۰۶ کیلو نیوتن با پس سوز)
حداکثر سرعت: ۲.۰۵ ماخ در ارتفاع ۴۰،۰۰۰ فوتی (۲،۴۱۴ کیلومتر در ساعت در ارتفاع ۱۲،۱۹۲ متر)
سقف پرواز: ۵۵،۰۰۰ فوت (۱۶،۷۶۴ متر)
حداکثر برد: ۳،۸۶۲ کیلومتر
نرخ صعود اولیه: ۶۲،۰۰۰ فوت در دقیقه (۱۸،۸۹۷ متر در دقیقه)
ابعاد: طول بالها ۹.۹۶ متر، طول ۱۴.۹۸ متر، ارتفاع ۵.۱ متر، مساحت بالها ۲۷.۸۷ متر مربع
وزن: ۷،۳۸۳ کیلوگرم در حالت خالی، ۱۱،۴۷۳ در حالت رزمی، حداکثر وزن برخاست ۱۷،۰۱۰ کیلوگرم
Mirage ۲۰۰۰-۵F ساخت داسو:
وزن خالی: ۷،۵۰۰ کیلوگرم
حداکثر وزن برخاست: ۱۷،۰۰۰ کیلوگرم
موتور: موتور توربوفن پس سوز SNECMA M۵۳-P۲
پیشرانه: ۶۴ کیلو نیوتن (۱۴،۳۹۲ پوند) خشک / ۹۵ کیلو نیوتن (۲۱،۳۱۵ پوند) با پس سوز
سرعت: ۲.۲ ماخ (۲،۳۳۶ کیلومتر در ساعت)
سقف پروازی: ۱۷،۰۰۰ متر (۵۵،۷۷۴ فوت / ~ ۱۰.۶ مایل)
طول: ۱۴.۳۶ متر
ارتفاع: ۵.۲ متر
طول بالها: ۹.۱۳ متر
MiG-۲۹ ساخت میکویان گورویچ:
طول بالها: ۱۱.۳۶ متر
طول: ۱۷.۳۲ متر
ارتفاع: ۴.۷۲ متر
وزن: ۱۷،۶۹۰ کیلوگرم (در حالت بارگیری شده)
حداکثر سرعت: ۲،۱۲۳ کیلومتر در ساعت
سقف پروازی: ۵۶،۰۰۰ فوت (۱۷،۰۶۷ متر)
برد: ۱،۸۲۰ کیلومتر
موتورها: دو موتور توربوفن Izotov R-۳۳D با قدرت پیشرانه ۱۸،۳۰۰ پوندی (هر کدام ۸۱.۲ کیلونیوتن)
پهپادها و حوزههای جنگی متنوع
نقش سامانههای هوایی بدون سرنشین (UAS) برای اوکراین به یکی از ستونهای اصلی جنگ هوایی تهاجمی و دفاعی تبدیل شده است. در گزارشی از کییف ایندیپندنت، آهمده است که با در نظر گرفتن ۶ پهپاد برای هر سرباز، خروجی برنامه ریزی شده ۳۰،۰۰۰ پهپاد جدید برای سال ۲۰۲۵ یک طرح جدید برای خوداتکایی است. ادغام چنین تعداد زیادی از پهپادها به سیستمهای فرماندهی، کنترل، سایبری و اطلاعاتی نیاز دارد.
قابلیت تجزیه و تحلیل و امنیت سایبری بیشتر در قسمت پشتیبانی برای کارآمد کردن آن و محافظت در برابر هرگونه تهدید جنگ الکترونیک از اهمیت بالایی برخوردار است. دولت بریتانیا یک بسته کمک نظامی به ارزش ۲۲۵ میلیون پوند را تأمین مالی کرده است که بودجه مهمات، برنامههای آموزشی یا ارتقاء زیرساختها را تأمین میکند. این جنگ نه تنها استفاده از فناوریهای بدون سرنشین را به سرعت افزایش داده است، بلکه استفاده از پهپادها را به محوری مهم در استراتژی دفاعی اوکراین تبدیل کرده است. اوکراین با سرمایه گذاری در فناوریهای پیشرفته و تقویت از جانب همکاریهای بین المللی، اطمینان حاصل میکند که نیروی هوایی خود برای حفظ حاکمیت کشور و دفع متجاوز مجهز باشد.