گروه بین الملل: روبرت بریگر، رئیس کمیته نظامی اتحادیه اروپا میگوید که پیشنهاد استقرار سربازان اروپایی در جزیره گرینلند باید بررسی شود. این در حالی است که رئیسجمهور آمریکا همچنان بر الحاق احتمالی گرینلند به ایالات متحده تاکید میکند.
تنشهای سیاسی پیرامون اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بر سر الحاق احتمالی گرینلند به بخشی از قلمرو ایالات متحده، طی روزهای اخیر شدت گرفته است. ترامپ در این زمینه احتمال استفاده از قدرت نظامی یا اقتصادی برای متقاعد کردن دانمارک به واگذاری این جزیره را رد نکرده است.
در همین حال روبرت بریگر، ژنرال بلندپایه اتحادیه اروپا و رئیس کمیته نظامی این اتحادیه پیشنهاد استقرار سربازان اروپایی در جزیره گرینلند را مطرح کرده است.
او در مصاحبه با روزنامه "ولت آم زونتاگ" گفت: «از نظر من، منطقی است که نه تنها نیروهای آمریکایی همانند گذشته در گرینلند مستقر باشند، بلکه استقرار سربازان اتحادیه اروپا نیز در آینده مورد بررسی قرار گیرد. این یک پیام قوی خواهد بود و میتواند به ثبات در منطقه کمک کند.»
بریگر که به عنوان رئیس کمیته نظامی اتحادیه اروپا مسئول هماهنگی رؤسای ستادهای ارتش ۲۷ کشور عضو اتحادیه است، اضافه کرد که چنین تصمیمی در نهایت "یک تصمیم سیاسی خواهد بود."
او اشاره کرد: «گرینلند از دیدگاه ژئوپلیتیکی بسیار مهم و از نظر امنیتی نیز حائز اهمیت است. این جزیره یک قلمرو خارج از خاک دانمارک است که به اتحادیه اروپا تعلق ندارد. با این حال، اروپاییها، همانند آمریکا، در گرینلند منافع دارند.»رئیس کمیته نظامی اتحادیه اروپا تاکید کرد: «ما انتظار داریم که آمریکا، به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل، به اصل غیرقابل تعرض بودن مرزها که در منشور سازمان ملل ثبت شده است، احترام بگذارد.»
در همین حال لارس لوکه راسموسن، وزیر امور خارجه دانمارک پس از اولین تماس تلفنی خود با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه جدید آمریکا اعلام کرد که دولتهای دو کشور و گرینلند تصمیم دارند درباره امنیت در قطب شمال با یکدیگر گفتوگو کنند.
وزارت امور خارجه دانمارک اعلام کرد که این مکالمه ۲۰ دقیقهای در فضایی "خوب و سازنده" انجام شده و در آن "مسائل مربوط به اوکراین، امنیت اروپا و وضعیت خاورمیانه" مطرح شده است.
وزارت خارجه دانمارک تأیید کرد که امنیت قطب شمال در دستور کار قرار نداشته و با این حال توافق شده است که این موضوع در آینده میان ایالات متحده، دانمارک و گرینلند مورد بحث قرار گیرد.
وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که روبیو در این تماس بر "استحکام روابط" بین ایالات متحده و دانمارک تأکید کرده است.
پیشتر مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک نیز در روز ۱۵ ژانویه (۲۶ دی) اعلام کرد که با ترامپ گفتوگوی تلفنی داشته و به او گفته است که مردم گرینلند باید خودشان درباره استقلال احتمالی تصمیم بگیرند.
در همین حال روزنامه "فایننشال تایمز" نیز گزارش داد که این مکالمه "بسیار پرتنش" بوده و ترامپ بر جدیت خود در تصاحب گرینلند تأکید کرده است. طبق این گزارش، ترامپ حتی تهدید به اعمال تعرفههای گمرکی علیه دانمارک کرده است.
موت بورپ اگده ، نخستوزیر گرینلند نیز هفته گذشته در مصاحبهای با شبکه "فاکس نیوز" دیدگاه گرینلند را درباره تمایلات مطرحشده از سوی ترامپ توضیح داد. او اظهار داشت که "این جزیره فروشی نیست و مردم گرینلند خود درباره آیندهشان تصمیم میگیرند و نمیخواهند بخشی از آمریکا شوند."
با این حال، او بر آمادگی برای گسترش همکاریها با ایالات متحده، به ویژه در زمینه استخراج منابع معدنی، تأکید کرد. اگده تصریح کرد: «ما نمیخواهیم دانمارکی باشیم. ما همچنین نمیخواهیم آمریکایی باشیم. ما میخواهیم گرینلندی باشیم.»اگده خاطرنشان کرد: «لازم است که این موضوع را روشن بیان کنیم. گرینلند خواهان همکاری است، گرینلند خواهان یک شراکت قوی است. اما گرینلند نمیخواهد بخشی از ایالات متحده باشد.»
گرینلند تا حد زیادی خودمختار است اما بهطور رسمی بخشی از پادشاهی دانمارک محسوب میشود. این جزیره که بزرگترین جزیره جهان است، موقعیت ژئوپلیتیکی مهمی در منطقه قطب شمال دارد.