گروه بین الملل: وزارت خارجه پاکستان گفته «گروههای تروریستی» از تسلیحات باقیمانده آمریکا در افغانستان برای حمله به این کشور استفاده میکنند و این تسلیحات را «تهدید برای مصونیت و امنیت» پاکستان و شهروندانش خوانده است. اما سخنگوی حکومت طالبان گفته این تجهیزات و تسلیحات به صورت «محفوظ» نگهداری میشوند و هیچکس «اجازه سوءاستفاده» از آنها را نخواهد داشت.
در اعلامیه مطبوعاتی وزارت خارجه پاکستان به نقل از شفقت علیخان، سخنگوی این نهاد آمده «وجود سلاحهای پیشرفته آمریکایی که با خروج نیروهای آمریکایی در اوت ۲۰۲۱ از افغانستان در این کشور باقی مانده، باعث نگرانی عمیق در مورد مصونیت و امنیت پاکستان و شهروندانش شده است.»
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفته این تسلیحات توسط نهادهای «تروریستی به شمول طالبان پاکستانی، برای انجام حملات تروریستی در پاکستان استفاده میشود.»
در این اعلامیه آمده که پاکستان بارها این موضوع را با حکومت سرپرست طالبان در کابل در میان گذاشته و خواستار اقدامات عملی در این زمینه شده است و خواسته حکومت طالبان اطمینان بدهد که این تسلیحات به دست افراد «تروریست» نیفتد.
نیروی هوایی افغانستان تا پایان ژوئن ۲۰۲۱، در مجموع ۱۶۷ هواگرد (هواپیما و هلیکوپتر) داشت.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به این بیانیه به تلویزیون ملی افغانستان که تحت کنترل طالبان است، گفت: «تمامی تسلیحات و تجهیزات نظامی افغانستان انبار شده و به صورت محفوظ از آنان نگهداری میشود.»
او گفته «هیچکس اجازه سوءاستفاده از این سلاحها و تجهیزات را ندارد» و ادعای مطرح شده توسط وزارت خارجه پاکستان را «بیاساس» خوانده است.
تسلیحات باقی مانده آمریکا در افغانستان طی روزهای گذشته هم خبرساز شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا در آخرین سخنرانی خود قبل از مراسم تحلیف، برای ادامه کمکهای کشورش به افغانستان شرط گذاشت . گفت که طالبان باید تجهیزات نظامی آمریکا را بازگرداند.
طبق گزارش سیگار بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ از جمله سه هزار و ۵۹۸ تفنگ ام-۴ و سه هزار و ۱۲ خودروی نفربر هاموی در اختیار آن کشور قرار گرفت. ۲۲ هزار و ۱۷۴ نفربر هاموی هم تا پیش از سال ۲۰۱۷ در اختیار ارتش افغانستان گذاشته شده بود.
در بهار سال ۱۴۰۱ خورشیدی کنگره آمریکا از وزارت دفاع این کشور خواسته بود تا گزارشی از آنچه در افغانستان رها کردهاند، برای کنگره تهیه کند.
بر اساس این گزارش، ایالات متحده از سال ۲۰۰۵ تا اوت ۲۰۲۱ به نیروهای دفاعی و امنیتی ملی افغانستان مجموعاً ۱۸/۶ میلیارد دلار تجهیزات داده و برآورد میشود که بعد از خروج تجهیزاتی به ارزش هفت میلیارد دلار در افغانستان جا مانده باشد.
در گزارش وزارت دفاع به کنگره ارزش هواپیماهای بهجا مانده حدود یک میلیارد دلار برآورد شده بود.
هنگام خروج نیروهای آمریکا، از جمله ۷۸ هواپیمای ساخت این کشور در افغانستان وجود داشته ولی وزارت دفاع آمریکا گفته که آنها را «غیرفعال» کرده است. هرچند حکومت طالبان بعدا اعلام کرد که شماری از این هواپیماها را دوباره فعال کرده است.
در گزارش پنتاگون همچنین آمده بود که با پایان حضور نظامی آمریکا، مجموعا بیش از ۹ هزار مهمات هوا به زمین به ارزش بیش از شش و نیم میلیون دلار در افغانستان باقی مانده است. در این گزارش آمده است که «اکثریت قابل توجهی» از «ذخیره مهمات باقیمانده هواپیما از مهمات غیردقیق» است.
در این گزارش همچنین گفته شده است که از مجموع ۹۶ هزار خودروی نظامی بیش از ۴۰ هزار دستگاه به دست طالبان افتاده است از جمله ۱۲ هزار هاموی (خودروی نفربر زرهی) . همچنین از مجموع بیش از ۴۰۰ هزار قبضه سلاحی که ایالات متحده به نیروهای افغانستان داده بود، حدود ۳۰۰ هزار قبضه در این کشور بهجا مانده است.
«تقریبا تمام» تجهیزات ارتباطی از جمله ایستگاههای ثابت، سیار، سیستمهای رادیویی تجاری و نظامی قابلحمل و دستی، و فرستندهها و دستگاههای رمزگذاری مرتبط هم در افغانستان باقی مانده است. این گزارش افزوده است که «تقریباً همه» تجهیزات دید در شب، نظارت، «تجهیزات بیومتریک و موقعیتیابی» و در مجموع نزدیک به ۴۲ هزار قطعه تجهیزات تخصصی در افغانستان مانده است.