گروه بین الملل: مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در اولین سفر خارجی خود به پاناما از دولت این کشور خواست به نفوذ چین در کانال پاناما پایان دهد، در غیر این صورت آمریکا اقدام خواهد کرد. ترامپ خواهان کنترل آمریکا بر کانال پاناما شده است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا نخستین سفر خود به پاناما را در ماموریتی به نمایندگی از دونالد ترامپ آغاز کرد. ترامپ بر این باور است که آمریکا حق دارد کانال پاناما را از این کشور پس بگیرد. رئیسجمهور آمریکا به محض ورود به کاخ سفید موضوع پاناما را مطرح کرد و در سخنرانی خود در روز تحلیف صراحتا گفت: «ما [کانال پاناما] را به چین ندادهایم، بلکه به پاناما دادیم و حالا آن را پس میگیریم.»
مارکو روبیو نیز در جلسه تأیید صلاحیت خود در سنای آمریکا صراحتا گفت که "شرایط واگذاری کانال به پاناما نقض شده است".
سالانه حدود ۴۰ درصد از ترافیک کانتینری آمریکا از طریق کانال پاناما انجام میگیرد و ترامپ از نفوذ چین در پاناما بسیار نگران است و میگوید، کنترل این گذرگاه آبی مهم باید در دست آمریکا باشد.مارکو روبیو در دیدار خود از پاناما خواست، پاناما سیاستهای خود را تغییر دهد و کنترل کانال را از چین پس بگیرد، در غیر اینصورت با اقدام تلافیجویانه ایالات متحده روبهرو خواهد شد.
تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بعد از ملاقات روبیو با خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما گفت، وضعیت کنونی غیرقابل قبول است و ایالات متحده اقداماتی برای حفاظت از حقوق خود انجام خواهد داد.بر اساس گزارشها، روبیو به مولینو گفته است که ترامپ معتقد است نفوذ چین تهدیدی برای کانال پاناما است و قراردادهای منعقد شده میان آمریکا و پاناما را نقض میکند.
طبق این قرارداد، آمریکا مدیریت این آبراهه استراتژیک را به شرطی به پاناما واگذار کرده است که بیطرفی همیشگی این کانال تضمین شود.
خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما پس از دیدار خود با روبیو تاکید کرد که موضوع اصلی در گفتگوها کنترل بنادر در هر دو سوی گذرگاه آبی مهم بوده و نه حاکمیت بر خود کانال. مولینو گفته است، وضعیت بنادر در حال بررسی است و او هیچگونه مخالفتی با حضور آتی شرکتهای آمریکایی در آنجا ندارد."اداره کانال پاناما" که پانامایی است مدیریت این کانال را برعهده دارد. با این حال از سال ۱۹۹۷یک شرکت هنگکنگی در هر دو انتهای کانال ترمینالهای بزرگ کانتینری را اداره میکند.نگرانیها درباره نفوذ چین بر این کانال بیشتر بر دو بندر بالبوآ و کریستوبال متمرکز است که از سال ١٩٩٧ تحت مدیریت شرکت زیرمجموعه "هاچیسون پورت هولدینگز" در هنگکنگ قرار دارند.
در حین مذاکرات میان روبیو و مولینو در مقر دولت، دهها معترض با پرچمهای پاناما در خیابانهای پاناماسیتی علیه ادعاهای دولت آمریکا در مورد کانال پاناما اعتراض کردند.
روی بنرهایی که در تلویزیون این کشور نشان داده شده نوشته شده بود: "پاناما فروشی نیست."
رئیسجمهور پاناما گفته است، دیدارش با روبیو "مثبت" بوده اما حق حاکمیت کشورش بر کانال قابل بحث نیست.
او همچنین اظهار داشت، موضوع مهاجرت با روبیو مورد بحث قرار گرفته است. در زمینه کنترل مهاجرت، پاناما به عنوان یک بازیگر استراتژیک در آمریکای مرکزی شناخته میشود و این کشور اخیرا کنترل مرزها را تشدید کرده است.روبیو بعد از دیدار از پاناما به گواتمالا، السالوادور، کاستاریکا و جمهوری دومینیکن خواهد رفت. در این سفر موضوع مهاجرت و برنامههای ترامپ برای اخراج دستهجمعی مهاجران از محورهای اصلی مذاکرات است.