احمد قنواتی- هنديجان خوزستان
گروه جامعه: جمعی از کشاورزان شهرستان هندیجان ضمن تجمع در مقابل فرمانداری این شهرستان، مراتب اعتراض خود را نسبت به خشک شدن رودخانه زهره و ضررهای ناشی از آن را به گوش مسئولان رساندند. کشاورزان معترض برخی از بی تدبیریهاي اخیر در مدیریت آب رودخانه زهره را مسبب وقوع این آسیب ها،آن هم در فصل بارندگی ميدانند و خواستار تجدید نظر اساسی در روند مدیریت آب این رودخانه حیاتی و توقف و جبران این خسارت ها شدند.
رودخانه زهره یا هندیجان با طول تقریبی حدود 275 کیلومتر در سه استان فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان جریان دارد. این رودخانه از استان فارس میگذرد و بعد از خارج شدن از استان فارس به مسیر خود به سمت جنوب غرب ادامه ميدهد و از کنار شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد عبور ميکند که پس از ریخته شدن رودخانههاي سردشت(زیدون) بهبهان به سمت شهرستان هندیجان در جنوب تغییر مسیر داده و با گذشتن از این شهرستان به خلیج فارس ميریزد.
بحرانی که علی رغم اعتراضات و تجمعات کشاورزان این شهرستان، هنوز در عمل هیچ نهاد و مسئولی خود را متعهد به کاهش دامنه آن نمی داند و باعث نابودی بیش از 20 هزار هکتار اراضی زیر کشت این منطقه خواهد شد. براستی ريشه اين بيتوجهي چيست؟ مشکل خشک شدن رودخانه هندیجان در زمستان خشکسالی نیست. بی تدبیری است؛ توزیع نامناسب آب سدهای کوثر و آسک و بسته شدن این سدها دلیل اصلی بحران بزرگ کم آبی دربخش کشاورزی شهرستان هندیجان و بی تدبیری در توزیع نامناسب آب از دلایل اصلی وقوع این بحران بزرگ است.
در حال حاضر حیات این رودخانه و کل منطقهي تحت تاثیر آن، به خطر افتاده است... متأسفانه سیاستهاي غلط، تاثیرات خشکسالی را مضاعف کرده است. در صورتی که در موارد مذکور چاره اندیشی به عمل نیاید منطقه به زودی درگیر بحرانهاي اجتماعی، و اقتصادی جدی خواهد شد که برون رفت از آن بسیار مشکل خواهد بود.
احداث سد و حفر کانالهای آب در بالادست رودخانه زهره هندیجان، آن را دچار بحران کرده است و باعث شده زهره در فصل بارندگی محلی برای بازی فوتبال کودکان شود. سالانه میلیون ها متر مکعب آب از این رودخانه زهره، وارد دریای خلیج فارس ميشود و هدر ميرود. از مسئولین تقاضا ميشود برای جلوگیری از هدر رفت آب و ریختن آن به دریا برنامههاي سد سازی و آبخیزداری در دهانه خلیج فارس را اجرا کنند زیرا با برنامه ریزیهاي اصولی ميتوان از هدررفت این میزان حجم بالای آب جلوگیری و از آن استفاده بهینه کرد.