گروه بین الملل: تنش میان مسکو و کیف پس از امضای پیمان صلح مینسک نیز همچنان ادامه دارد.
در همین خصوص وزیر امور خارجهی روسیه در مصاحبهای با تلویزیون روسیه از دولت اوکراین خواست که قانون اعطای امتیازات ویژه به جداییطلبان شرق اوکراین در منطقهی دونباس را اجرا کند. سرگئی لاوروف، همچنین به کیف هشدار داد که اقدامی در جهت بازپسگرفتن مناطق زیر کنترل جداییطلبان در شرق اوکراین به عمل نیاورد. او یادآور شد که اعطای امیتازات سیاسی ویژه برای مناطق دونتسک و لونسک، در پیمان صلح مینسک تضمین شده است. این پیمان که روز ۱۲ فوریه به امضای سران کشورهای روسیه، اوکراین، آلمان و فرانسه رسید، برقراری آتشبسی شکننده در شرق اوکراین را به همراه داشت. در چارچوب این پیمان، مقرر شد که از جمله منطقهی بیطرفی، میان محدودههای تحت کنترل ارتش اوکراین و جداییطلبان ایجاد شود، نیروهای توپخانه منطقه را ترک کنند و زندانیان دو طرف مبادله شوند.
بهرسمیت شناختن امیتازات سیاسی ویژه برای منطقهی دوناس نیز، از جمله مفاد این پیمان بود. این طرح چندی پیش از سوی پارلمان اوکراین به تصویب رسید. بر اساس این قانون، خودمختاری نسبی در مناطق تحت نفوذ جداییطلبان به مدت ۳ سال پذیرفته میشود؛ جداییطلبان مورد عفو عمومی قرار میگیرند و میتوانند تحت شرایط خاصی، نیروهای انتظامی محلی تشکیل دهند. در صورت اجرای این قانون، مردم دونتسک و لوهانسک نیز از حق استفاده از زبان مادری خود (روسی)، برخوردار خواهند بود.
دولت اوکراین، در راه اجرای مفاد این پیمان با دشواریهای بسیاری روبرو شد. با وجود تصویب قانون امتیازات ویژه، بسیاری از نمایندگان مجلس این کشور از بهرسمیتشمردن حقوق خاص برای این مناطق انتقاد کردند و لغو یا تغییر قانون مصوبه را خواستار شدند. در نتیجه این اعتراضات، پارلمان اوکراین، چندی پیش شهرهای زیر تسلط جداییطلبان هوادار روسیه را مناطق تحت اشغال نامید و دولت با صدور بیانیهای، اعطا و اجرای مفاد قانون امتیازات ویژه را به پس از برگزاری انتخابات آزاد در شرق اوکراین موکول کرد. کیف همچنین اعلام کرد که برگزاری انتخابات محلی باید با نظر و طبق شرایط دولت اوکراین صورت گیرد.
وزیر امور خارجهی روسیه، ضمن انتقاد شدید از بیانیهی جدید کیف، شرط برگزاری انتخابات بر مبنای خواست دولت اوکراین را بیمعنی خواند و گفت: اگر رهبران اوکراین چنین هدفی را دنبال میکنند، به معنای آن است که کسی در این کشور اعطای امتیازات سیاسی ویژه برای منطقهی دونباس را به رسمیت نمیشمارد. او افزود: اظهارات رسمی مقامات اوکراین، جایی برای خوشبینی باقی نمیگذارد.
از سوی دیگر، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در پی بالاگرفتن تنش میان مسکو و کیف اعلام کرد که عملیات تمرین واحدهای دفاع هوایی خود را در ماه ژوئن به مدت ۲ هفته در پایگاه نظامی چسکی کروملوف در جمهوری چک آغاز خواهد کرد. به گفتهی مقامات ناتو در پراگ، قرار است در این عملیات ۴۰۰ سرباز از آمریکا، مجارستان، اسلواکی، چک و لیتونی شرکت کنند. هدف این تمرینها، بهبود سیستم دفاعی این کشورها در حوزهی پرتاب موشکهای زمین به هوا عنوان شده است. این عملیات آزمایشی، راههای مقابله با بالگردهای بدون سرنشین مدرن را نیز شامل میشوند.