مهدی زارعی در خصوص مهم ترین راهکارهای تحکیم بنیان خانواده و جلوگیری از طلاق در جامعه توضیح داد: ازدواج و پیوند زناشویی پاسخی به نیازهای فطری انسان است و اهداف مهم و ارزشمندی در این پیوند نهفته است اما با تغییر نگرش جوامع نسبت به فرهنگ دینی و بنیانی، متاسفانه برخی از این اهداف دستخوش تغییرات زیادی شده و این امر تا حدودی تحکیم بنیان خانوادهها را تحت شعاع خود قرار داده است.
وی، توجه به نیازهای معنوی و عاطفی را یکی از مولفههای مهم در حفظ بنیان خانواده برشمرد و تصریح کرد: گاه در ازدواج تنها ملاک و معیار انتخابها شاخصهای مادی است. در این روش به مقولهها و شاخصهای معنوی و عاطفی توجه خاصی نمیشود در حالیکه میتوان با ارتقای ابعاد معنوی و عاطفی، بنیان خانواده را مستحکم کرد.
زارعی اظهار کرد: برخی از طلاقها، ریشه در از دست رفتن موقعیتهای مالی و شغلی دارد بدان معنا که اولویت قرار دادن شاخصههای مادی در ازدواج دیگر توجیهی برای بقای زندگی مشترک در مواجهه با مشکلات مالی باقی نمیگذارد و بنیان زندگی را متزلزل میسازد.یافتن بهانههایی برای محبت و دوست داشتن نقش مهمی در تحکیم بنیان خانواده دارد. وجود طلاقهای عاطفی و ایجاد فاصله میان زوجین به دلیل کمرنگ شدن محبت بین زن و مرد است. بی شک نشان دادن محبت در اعمال و رفتار و گفتار میتواند فاصلههای عاطفی را کم و خلاءهای موجود را پر کند.
این جامعه شناس، صبر و بردباری را از عوامل مهم در تحکیم بنیان خانواده دانست و افزود: واکنش سریع به مسائل و عصبانیت و مقابله به مثل در زندگی ناشی از نداشتن صبر و بردباری است. افرادی که در رویارویی با مسائل مختلف و ناملایمات از خود صبر نشان میدهند موفقیت بیشتری در حفظ کیان خانوادگی خود دارند.صداقت و پرهیز از دروغ نیز میتواند در استحکام بنای خانواده نقش مهمی ایفاء کند. دروغ یکی از آسیبهای جدی است که میتواند کانون خانواده را متزلزل سازد.
زارعی ادامه داد: قناعت، گذشت، خود را جای دیگری قرار دادن، رعایت ادب و احترام، توجه به حقوق متقابل، پرهیز از کنترل شدید و سوء ظن، دوری از تجمل گرایی و عدم مقایسه همسر با دیگران از عواملی است که میتواند ثبات و پایداری خانوادهها را برای یک عمر حفظ کند.