مجید تختروانچی همچنین با بیان این که در آینده نزدیک شاهد سفر رییسجمهور سوییس به تهران خواهیم بود در ارتباط با روابط ایران و انگلیس تصریح کرد: تاریخچهای که در مورد روابط دو کشور وجود دارد یک مقدار در برخی از مواقع کار را سخت میکند ولی ما نمیخواهیم اسیر گذشته شویم و در عین حال نمیتوانیم کاملا چشمان خود را نسبت به آن چه که در گذشته صورت گرفته، ببندیم. این دیپلمات عالی رتبه کشورمان در مصاحبه با خبرنگار سیاسی خارجی ایسنا به سوالات مرتبط با حوزه کاریاش در عرصه سیاست خارجی پاسخ گفت.
گفتوگوی تلفنی هفته گذشته دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس و حجت الاسلام المسلمین حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان و اعلام این خبر که بهزودی بخش صدور ویزا در سفارت لندن در تهران فعال خواهد شد، بهانهای شد که سوال اول در این مصاحبه به موضوع رابطه ایران و انگلیس اختصاص داده شود.
روانچی در مورد آخرین وضعیت رابطه ایران و انگلیس با توجه به تماس تلفنی چند روز گذشته دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس با روحانی، رییسجمهور کشورمان و اعلام این موضوع که بهزودی روند صدور ویزا در سفارت انگلیس در تهران آغاز خواهد شد، گفت: روابط ایران و انگلیس در طول چند دهه اخیر با فراز و نشیبهای زیادی روبهرو بوده و در دو طرف حساسیتهای زیادی در مورد این رابطه وجود دارد.
او با بیان این که در کنار این حساسیت، دو طرف نیز مصمم هستند که روابط خود را با یکدیگر براساس احترام متقابل، دخالت نکردن در امور داخلی یکدیگر و مبتنی بر منافع مشترک گسترش دهند، تصریح کرد: البته تاریخچهای که در مورد روابط دو کشور وجود دارد، میزانی در برخی از مواقع، کار را سخت میکند ولی ما نمیخواهیم اسیر گذشته شویم و در عین حال نمیتوانیم کاملا چشمان خود را نسبت به آن چه که در گذشته صورت گرفته است، ببندیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر این که در این تعامل نگاه ما به آینده است ادامه داد: در چارچوب سیاست خارجی آقای روحانی یعنی تعامل سازنده با دنیا، تلاش داریم که روابط خود با کشورهای مختلف از جمله انگلیس را مبتنی بر اصول مداخله نکردن در امور یکدیگر و تعامل براساس موضع برابر در چارچوب اصول و حقوق بینالملل، گسترش دهیم.
روانچی با بیان این که در تعامل با انگلیس در مقایسه با کشورهای دیگر اروپایی کمی عقبتر هستیم و دلیل آن نیز برخی از مسائلی است که در گذشته وجود داشته است، تصریح کرد: تصمیم ما این است که به سمت جلو حرکت کنیم وعلاوه بر گفتوگوی تلفنی آقای روحانی و آقای کامرون که شما به آن اشاره کردید، آقای ظریف و وزیر خارجه انگلیس نیز در مناسبتهای مختلف با یکدیگر گفتوگو کردند. مذاکرات هستهای فرصت مغتنمی برای هر دو کشور بود که بتوانند در سطح وزیران و معاونان با هم تماسهایی داشته باشند و این نوع تماسها کمک میکند که دو کشور بتوانند درک بهتری از شرایط یکدیگر داشته باشند و ببینند که از چه طریقی میتوانند مسائل را دنبال کنند. مسیری که به نفع هر دو ملت باشد.
وی به موضوع قطع رابطه ایران و انگلیس اشاره کرد و گفت: مدتی پس از آن مقطع، روابط دو کشور به سطح کاردار ترددی و غیرمقیم ارتقاء پیدا کرد و همان طور که میدانید چند ماهی است این روابط به سطح کاردار مقیم رسیده است.
روانچی با بیان این که سفارت ایران در انگلیس خدمات کنسولی ارائه میدهد و ما در این زمینه مقداری از سفارت انگلیس در تهران جلوتر هستیم، افزود: برای ما این امکان وجود داشت که به امر صدور ویزا برای اتباع انگلیسی در لندن نیز بپردازیم ولی به دلیل این که آنها این آمادگی را نداشتند ما نیز این کار را انجام ندادیم ولی دیگر امور کنسولی را در سفارتمان در لندن ارائه میدهیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان به تغییر کاردار انگلیس در تهران در طول یک ماه گذشته اشاره کرد و گفت: طبیعی است که ما با سفارت این کشور در تهران به مانند دیگر نمایندگیهای خارجی در تهران ارتباط و تعاملاتی داریم.
معاون آمریکا و اروپای وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که چه زمانی سطح روابط ایران و انگلیس به سطح تبادل سفیر ارتقاء پیدا میکند؟ اظهار کرد: شاید در حال حاضر مقداری زود باشد که بخواهیم در این مورد زمان قطعی بگوییم ولی حرکتمان به این سمت است که بتوانیم روابط را به سطح تبادل سفیر برسانیم ولی همان طور که اشاره کردم نمیتوان تاریخ دقیقی را برای این موضوع مشخص کرد و باید اجازه داد که مقداری زمان بگذرد و به جلو حرکت کنیم.
روانچی با بیان این که انگلیسیها نیز مثل دیگر کشورهای اروپایی برای گسترش فعالیت تجاری با ایران اشتیاق دارند و تاکنون هیاتهای مختلفی را از بخش خصوصی و دولتی کشورشان به تهران اعزام کردهاند، تصریح کرد: در این چارچوب صحبتهای خوبی بین مسوولان دو کشور صورت گرفته است و ما میتوانیم در برخی از حوزهها از تخصصی که انگلیسیها از آن برخوردار هستند، استفاده کنیم. در موضوعات اقتصادی، تجاری، بانکی و مالی میتوانیم با انگلیسیها کار کنیم البته همان طور که پیش از این مسوولان کشور اعلام کردهاند سیاست اقتصادی خارجی دولت در راستای جذب سرمایه و فنآوری است و انگلیسیها در این چارچوب در برخی از حوزهها میتوانند به ما کمک کنند و وارد بازار ایران شوند.
او در پاسخ به این سوال که آیا موقعی که صدور روادید در سفارت انگلیس در تهران آغاز شود در سفارت ایران در لندن نیز این پروسه آغاز خواهد شد؟ اعلام کرد: وقتی تصمیم گرفته شود که روند صدور روادید آغاز شود این کار در سفارتخانههای دو کشور آغاز خواهد شد.
هفته گذشته خانم فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که در بهار آینده هیات همکاری از اتحادیه اروپا عازم تهران خواهد شد و وی برای دومینبار به ایران سفر خواهد کرد.موگرینی بعد از توافق وین نیز در روز سهشنبه 6 مردادماه سال جاری در راس هیاتی به تهران آمد و با تعدادی از مقامات کشورمان از جمله وزیر خارجه و رییس جمهور دیدار و گفتوگو کرد.
معاون وزیر خارجه در ارتباط با این موضوع و تعامل ایران با اتحادیه اروپا نیز گفت: در عین حال که با تک تک کشورهای اروپایی روابطمان را در سطوح مختلف و در ارتباط با موضوعات مختلف گسترش میدهیم و هیاتهای مختلف اقتصادی و تجاری از بخش دولتی و خصوصی این کشورها به ایران میآیند ما در تلاش هستیم که با اتحادیه اروپا نیز روابط خود را گسترش دهیم و این اشتیاقی دو طرفه است.
روانچی با بیان این که کشورهای اروپایی سالها از بازار ایران غیبت داشتهاند و اکنون علاقهمند هستند که در این بازار حضور پیدا کنند و ما نیز از این موضوع استقبال میکنیم ادامه داد: البته ما باید ببینیم که زمینههای همکاری مشترک در چه حوزههایی است و چگونه میتوانیم این تعامل و همکاری را داشته باشیم.این مقام مسوول در وزارت خارجه ادامه داد: درست است که تعامل اقتصادی کاری دو طرفه است و دو طرف باید با هم به تفاهم و تعامل برسند ولی به دلیل استقبال کشورهای اروپایی برای حضور در بازار ایران یک مقداری کار از جهاتی شاید برای ایران سادهتر شده باشد چرا که در حال حاضر پیشنهادات مختلفی از سوی کشورهای مختلف مطرح میشود و ما انتخاب کننده هستیم و در واقع ما تعیین میکنیم که با چه کشوری در چه حوزهای کار کنیم و این یک مزیت خوب است.
معاون آمریکا و اروپای وزیر خارجه در ادامه این مصاحبه به بحث تعامل ایران با اتحادیه اروپا پرداخت و گفت: اتحادیه اروپا نیز یک واقعیت است که از 28 کشور تشکیل شده است و آنها تلاش دارند، بگویند موضعشان در همه زمینهها واحد است ولی در واقعیت اینطور نیست و در بین آنها در ارتباط با موضوعات اقتصادی، سیاسی و حتی رویکرد نظامی بعضا اختلاف نظر و دیدگاه وجود دارد ولی همان طور که گفتم باید به این موضوع توجه داشت که اتحادیه اروپا یک واقعیت است و ما همانطور که با کشورهای مختلف اروپایی روابط خوبی داریم و تلاش داریم که این روابط افزایش پیدا کند با این اتحادیه نیز میخواهیم روابط خود را گسترش دهیم و این علاقه از طرف خود آنها نیز وجود دارد.
روانچی در همین راستا ادامه داد: گردانندگان مجموعه اتحادیه اروپا نیز با ظرفیتهای ایران در زمینههای مختلف از جمله انرژی آگاه هستند و تمایل دارند که در این زمینه با ایران کار کنند. درست است که ایران چند سالی تحریم بوده ولی ظرفیتهایش از بین نرفته است و همان طور که گفتم یکی از موضوعاتی که آنها برای تعامل با ایران ابراز علاقه کردهاند موضوع انرژی است.
وی همچنین به موضوع مبارزه با تروریسم نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر اروپا به صورت مستقیم و غیرمستقیم با خطر تروریسم روبهرو است. آنها علاقهمند هستند که در مورد یک سری موضوعات منطقهیی از جمله مبارزه با تروریسم با ایران گفتوگو و تعامل داشته باشند چرا که آنها معتقد هستند ایران ظرفیتهای بالایی در جهت ایجاد صلح و امنیت در منطقه دارد.این دیپلمات عالیرتبه ایرانی با بیان این که ما میخواهیم براساس موضع برابر و دخالت نکردن در امور یکدیگر این مذاکرات را داشته باشیم ادامه داد: دور اول گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا از اوایل ماه فوریه (ماه آینده میلادی) در تهران آغاز میشود؛ البته تاریخ دقیق آن هنوز مشخص نیست ولی این گفتوگوها در سطح معاونان خواهد بود و طبق قرارهای اولیه این مذاکرات هر 6 ماه یکبار در تهران و بروکسل انجام میشود.
او با بیان این که گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا دربرگیرنده موضوعات مختلف سیاسی، اقتصادی، منطقهیی و بینالمللی است، ادامه داد: در واقع دستور کار مفصلی جهت مذاکره با اتحادیه اروپا خواهیم داشت و فکر میکنم که این گفتوگوها و تعامل برای هر دو طرف مفید است. روانچی با بیان این که کمیسیونرهای مختلف اتحادیه اروپا نیز به ایران رفت و آمد خواهند داشت، ادامه داد: طبیعی است بین خانم فدریکا موگرینی به عنوان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مقامات کشورمان هرچند وقت یکبار در تهران و یا بروکسل دیدارها و گفتوگوهای انجام شود.
در ماه اکتبر جاستین ترودو به سمت نخستوزیری کانادا انتخاب شد و مردم این کشور به حکومت 9 ساله محافظهکاران خاتمه دادند، بعد از روی کار آمدن دولت جدید کانادا، این دولت تاکنون چندینبار اعلام کرده که قصد دارد روابط خود را با ایران از سر بگیرد و در سیاستهای چندسال گذشته کانادا نسبت به تهران تجدیدنظر کند. مقامات دولت جدید کانادا اعلام کردهاند که در آینده بسیار نزدیک در جلسه کابینهشان در مورد نحوه تعامل با ایران و از سرگیری روابط با تهران تصمیم گیری خواهند کرد. روانچی در این ارتباط گفت: مردم کانادا در انتخابات ماه اکتبر سال 2015 نظر خود را به صورت صریح در مورد سیاستهای دولت گذشته کانادا اعلام کردند و با نوع انتخاب خود نشان دادند که به سیاستهای افراطی علاقهای ندارند. در واقع سیاستهای افراطی دولت گذشته کانادا در داخل این کشور اثراتی را نیز در سطح بینالملل داشت و مردم کانادا در انتخابات به این سیاستها نه گفتند و انتخاب دیگری کردند.
وی با بیان این که همان طور که ما بعد از این انتخابات موضع گرفتیم و از انتخاب مردم کانادا و فاصله گرفتن این کشور از سیاستهای افراطی دولت گذشته استقبال کردیم، افزود: البته در چند ماه گذشته دولت کانادا مقداری زمان احتیاج داشت که به میزانی کارهای خود را در بعد داخلی و سیاست خارجی به پیش ببرد و ما نیز گذاشتیم که این زمان مورد نیاز طی شود.
این مقام مسوول در وزارت خارجه ادامه داد: آنها اعلام کردهاند که احتمالا در جلسه آتی کابینهشان در مورد تعامل با ایران تصمیمگیری میکنند و در واقع میخواهند رویکرد جدیدی نسبت به ایران داشته باشند و از سیاستهای گذشته فاصله بگیرند. این موضوع مورد توجه ماست و البته باید صبر کرد تا ببینیم که کابینه آنها چه تصمیمی میگیرد. ما در چارچوب سیاست اصولی خود جهت تعامل سازنده با کشورهای مختلف دنیا علاقهمند هستیم که با کشورهای مختلف از جمله کانادا تعامل و گفتوگو داشته باشیم.روانچی تاکید کرد: البته در این قضیه باید به این نکته نیز توجه کنیم که کانادا با ایران قطع رابطه کرد و کاناداییها این امر را انجام دادند. بنابراین ما باید صبر کنیم تا ببینیم آنها چه تصمیمی میگیرند و براساس آن عکسالعمل مناسب داشته باشیم.
معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه کشورمان به سفر حجت الاسلام والمسلمین روحانی به دو کشور فرانسه و ایتالیا اشاره کرد و افزود: همان طور که از سوی طرفهای اروپایی این اشتیاق وجود دارد که در قالب هیاتهای سیاسی و اقتصادی به ایران بیایند و با ایران تعامل داشته باشند، این اشتیاق نیز وجود دارد که مقامات ما را به کشورهای خود نیز دعوت کنند.روانچی سفر روحانی به دو کشور فرانسه و ایتالیا را مهم عنوان کرد و گفت: این سفر دریچه جدیدی را برای رابطه ما با اروپا باز میکند و انشاالله در آینده باز هم از این نوع سفرها خواهیم داشت البته این سفرها یک طرفه نیست و قرار است مقامات عالیرتبه اروپایی نیز به تهران بیایند که برای نمونه در آینده نزدیک شاهد سفر رییسجمهور سوییس به تهران خواهیم بود.
معاون وزیر خارجه کشورمان به سفر اشتاین مایر به تهران نیز اشاره کرد و گفت: سفر وزیر خارجه آلمان در اوایل فوریه به تهران انجام خواهد شد.او به روابط گسترده ایران و آلمان اشاره کرد و گفت: لازم است که در زمینههای مختلف دو کشور با یکدیگر در تماس باشند.