به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۱۴:۵۷
 
۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ساعت ۱۳:۰۹
کد مطلب : ۲۲۵۷۴
دلایل بارش باران اسیدی در پایتخت نفت ایران

آلوده‌ترین‌شهر نفتی‌جهان؛ وزارت‌ نفت‌ در‌ خواب!

گروه جامعه: اجرای نصف و نیمه طرح جمع آوری گازهای همراه خوزستان "آماک" منجر به انتشار روزانه یکهزار تن گازهای سمی در سطح شهر اهواز شده که ترکیب این آلاینده‌ها با آب باران منجر به پدیده وارونگی و بارش باران اسیدی در پایتخت نفت ایران شده است.
آلوده‌ترین‌شهر نفتی‌جهان؛ وزارت‌ نفت‌ در‌ خواب!
با گذشت بیش از ۱۰۴ سال از کشف طلای سیاه در استان خوزستان، سازمان سلامت جهانی وابسته به سازمان ملل با انتشار گزارشی از اهواز به عنوان آلوده ترین شهر نفتی جهان نام برده است. همزمان با انتشار این گزارش در بهار سالجاری و پس از یک دوره گرم و خشک تابستانی از چند هفته گذشته شاهد بارش های گسترده باران در شهر اهواز بودیم و بر خلاف مردم سایر شهرها که از بارش نزولات آسمانی شکرگذار هستند، بارش باران در اهواز منجر به آلودگی شدید هوا و مسمومیت شهروندان شده است.

مرجع این پایگاه داده‌هایی بوده است که سازمان سلامت جهانی منتشر کرده و آلاینده‌های کمتر از ۱۰ میکرون را لحاظ کرده است. گزارشی که در اصل متعلق به بهار سال جاری است. رتبه اول این لیست شهری از ایران است و برخلاف تصور این شهر تهران نیست. تایم آورده است: «آلوده‌ترین شهر؟ اهواز در جنوب غرب ایران. با جمعیتی بیشتر از ۳ میلیون نفر که بیشتر نفت ایران را تولید می‌کند».

ناصر سودانی نائب رئیس خوزستانی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به بارش باران های اسیدی در اهواز، خواستار تحقیق و تفحص هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی از این ماجرا شده و تاکید کرده است: با اولین بارش باران پاییزی بیش از ۵۰۰۰ نفر از شهروندان خوزستانی به ویژه اهوازی دچار مسمومیت و عوارض تنفسی شده‌اند که این اتفاق باعث مراجعات انبوه آنها به بیمارستان‌ها شد به طوری که انگار یک مانور پدافند غیرعامل رخ داده است.

این عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در توضیح دلیل رخ دادن این پدیده گفته است: به نظر می‌رسد این باران اسیدی ناشی از ترکیب ذرات شناوری است که در فضای جوی از گازهای سمی متساعد و متراکم شده کارخانه‌های صنعتی و چاه‌های نفت و گاز و با قطرات باران ترکیب شده است.

دلایل بارش باران اسیدی در پایتخت نفت ایران


آمارهای منتشر شده توسط برخی از پیمانکاران شرکت نفت حاکی از آن است که هم اکنون حدود ۱۰۰۰ تن مواد آلاینده سمی شامل گاز H۲S با غلظت ۲۵۰۰۰۰ پی.پی.ام و گاز دی اکسید کربن با غلظت ۷۵۰۰۰۰ پی.پی.ام در ۲۵ کیلومتری شهر اهواز تولید و در مواقع پدیده وارونگی هوا در پاییز یا زمستان با باران ترکیب شده و موجب ریزش باران اسیدی می‌شود. در این بین از حدود یک دهه گذشته تاکنون طرح جمع آوری گازهای همراه نفت میادین مناطق نفتخیز جنوب به منظور جمع آوری روزانه میلیون مترمکعب گاز تعریف و اجرایی شده و کارشناسان محیط زیست پیش بینی می‌کردند که با اجرای این طرح حجم آلایندگی‌های نفتی و گازی خوزستان به حداقل کاهش یابد.

با این وجود اجرای نصف و نیمه این طرح جمع آوری گازهای همراه نه تنها منجر به کاهش آلایندگی‌ها نشده است که هم اکنون یکی از دلایل بارش باران اسیدی در اهواز، نحوه اجرای طرح آماک است. هم اکنون در اهواز ۲ مخزن زیرزمینی بزرگ نفتی به نام آسماری و بنگستان وجود دارد که سازند آسماری در اهواز دارای گاز همراه شیرین بدون دی اکسید گوگرد و سازند بنگستان دارای گاز همراه ترش بوده که حاوی مقدار زیادی ترکیبات گوگرد است.

در شرایط فعلی در اکثر کشورهای پیشرفته نفت و گازخیز گازهای همراه نفت فاقد دی اکسید گوگرد مورد استفاده قرار می‌گیرند اما در لایه‌هایی که گاز همراه آنها ترش هستند، این گاز سوزانده شده و از بین می‌رود. این عمل موجب آلودگی بسیار زیادی در محیط زیست شده به نحوی که امروزه سازمان ملل در مورد سوزاندن گازهای همراه به رایزنی دایم با برخی کشورها همچون نیجریه، امارات، اندونزی و ایران مجبور شده است.

تا پیش از اجرای پروژه آماک روزانه ۲۴۰ میلیون فوت مکعب گاز همراه در این مناطق سوزانده می‌شد که در نتیجه آن روزانه ۷۵۰۰ تن مواد آلاینده وارد محیط اطراف می شد اما با اجرای این طرح هم اکنون بخش عمده گازهای همراه و سمی جمع آوری می‌شود.

حمیدرضا سیاح مشاور عالی مجری و پیمانکار طرح آماک با بیان اینکه با اجرای بخش های مختلف طرح آماک اما تاکنون قسمت آخر این پروژه که انتقال گازهای H۲S,CO۲ توسط خط لوله به ماهشهر برای استحصال گوگرد بوده هنوز به بهره برداری نرسیده است، می گوید: پیش بینی می‌شود تا اوایل سال آینده این بخش باقیمانده هم در مدار بهره‌برداری قرار بگیرد و با اجرای آن گازهای اسیدی سوزانده نخواهد شد.

به گفته این کارشناس ارشد مهندسی نفت، در حال حاضر این آلاینده های گازی که حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون فوت مکعب در روز گاز H۲S با غلظت ۲۵۰۰۰۰ پی.پی.ام و گاز دی اکسید کربن با غلظت ۷۵۰۰۰۰ پی.پی.ام بوده در این پالایشگاه سوزانده شده و حاصل آن انتشار حدود ۱۰۰۰ تن مواد آلاینده سمی در ۲۵ کیلومتری شهر اهواز است. به اعتقاد کارشناس محیط زیست، با تنفس این هوای مرطوب حاوی میزان زیادی ترکیبات اسیدی و سمی خطرناک، مشکلات شدید تنفسی برای شهروندان ایجاد می کند که با دو بارندگی اخیر پاییزه در اهواز حدود ۸۰۰۰ نفر مشکلات تنفسی پیدا کرده و راهی بیمارستان شده‌اند.

اهواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۳:۲۷
هیچچچچکی به فکر ما نیست. خودمونیم و خودمون. (177463)
اهواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۳:۴۷
من میگم اگه اعتبارات و در آمد های شرکت نفت را در اصفهان و تهران هزینه کنند مشکل ما اهوازیها را هم امام زمان حل می کنه هر کی هم مرد که بهتر در راه خدا شهید شدهپس دیگر جای نگرانی نیست پس این همه دفتر دستک محیط زیست خیال می کنید بیکار نشسته اند حتماً بعداً حلش می کنند!! (177494)
بهرنگ
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۴:۲۴
با سلام - در مورد اعداد ارائه شده در این خبر از قول کارشناس نفت بهتر است که تجدید نظر گردد . چون در صورت وجود گاز h2s به مقدار 100 پی .پی.ام دیگر هیچ جنبنده ای زنده نمی ماند . یک کارشناس نفتی (177554)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۲۳:۱۵
با اجازتون درآمد آبادانی شهرها از درآمد شهرداری ها تامین میشه مگه این که طرحی تصویب بشه که در ردیف بودجه دولت قرار بگیره 2 طرح مهم در اصفهان در ردیفه بودجه قرار گرفت مترو اصفهان و شهرک شهیدکشوری که هر دو طرح سالهاست به خاطر کمبود بودجه و مشکلات دیگر در حال انجامه و معلوم نیست دارند چه کاری میکنند تو این مدت امارت یه شهر روی خلیج فارس ساخت آقایون هنوز دو سر مترو را نتونستد به هم برسانند که هیچ از کنار همدیگه هم گذشتند و بعدش فهمیدند !!! به غیر از این طرحها شهرداری اصفهان کاملا از بودجه دولتی خودکفا است و خودش از درآمدهاش هزینه های خودش و زیباسازی شهر را پرداخت میکنه پس لطفا حرف الکی نزنید .
وقتی که طبیعت و اکو سیستم اصفهان نابود شد از کارخونه هایی که بیشتر برای استانهای همجوار اشتغالزایی میکرد تا اصفهان و حاصلش خشکی زاینده رود و گاوخونی و نابودی کشاورزی و طبیعت و افزایش شدید ام اس در استان ناشی از آلودگیه محصولات کشارزی استان و آلودگیه شدید هوا به صورتی که اعلام کنند شهر اصفهان تقریبا نصف سال آلوده است به همراه مشکلات انرژی اتمی نطنز برای روستاهای اطراف نطنز که کسی حتی حرفی هم ازش نزد به کنار استان محترم همجوار با تائیدی که از دولت قبل گرفت عملا آب را تا حد زیادی روی استان اصفهان بست به صورتی که در اکثر شهرهای استان آب جیره بندی شد . اون موقع کسی حرفی نزد تا آروم آروم نوبت به بقیه هم رسید و این دلیلش یه چیزه "ما ایرانیها فقط به فکر خودمونیم" و فقط وقتی میفهمیم چه بلایی سرمون اومده که نوبت خودمون میشه (177988)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۲۳:۳۹
اهواز سه میلیون جملییت هم ندارد واین امار هم واقعییت ندارد و جمعییت ان زیر 1.5 میلیون است (178003)
اهوازی
Switzerland
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۴:۲۶
بازه خوبه پول نفت که به مانمیرسه ولی مسمومیتش رسید
نفت جای دگه رو آباد کرد اماخوزستان رو ویران (177561)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۴:۳۸
زنده باد هاش 2 اس ودي كسي كربن وفاميلاش كه مارا بردند درصدر اخبار جهان (177582)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۵:۱۶
با توجه به اینکه در امار ارایه شده شهرهای پاکیزه ایی مثل یاسوج و ارومیه نیز الوده اعلام شده اند و بنا به گزارشی عصر ایران مدعی شده که منبع سازمان کوارتز که شهرهای ایران را جزو الوده ترین شهرهای دنیا اعلام کرده از منابع نادرست و مغرضی مثل یک گروه تجزیه طلب استفاده کرده و اینکه سه شهر قومییتی مثل سنندج و اهواز و کرمانشاه را الوده تر از تهران اعلان کرده هم به شک بر انگیز بودن گزارش افزوده زیرا اکثر شهرهای ذکر شده طبق امار داخلی جزو شهرهای الوده ایران نبوده و شهرهای دیگری مثل تهران واراک و. . . الوده تر از انها هستند (177634)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۶:۲۰
چرا هر چیزی را مغرضانه می دانید؟ دمای هوا در تابستان خوزستان وشهرهای جنوبی به بیش از 50 درجه می رسدچرا هواشناسی همیشه دما راکمتر اعلام می کند؟شایداین امار مرکزاستانها را گفته باشدچون گچساران که در نزدیکی یاسوج است هم آلوده است؟تا حالا ازمکانهایی گذشته ای که بوی گاز تمام فضا را گرفته باشد؟مردم جنوب در چنین جاهایی زندگی می کنند.مسئولین به این مردم کمک کنید چون نتیجه ی این الودگی ها در اینده بار مالی زیادی برای دولت خواهد داشت (177697)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۶:۴۰
عزیزمن شما اگر زمان بارندگی اهواز بودی چنین حرفی رو نمی زدی نفس کشی هوا برای نفس کشیدن نیست شما می گویید تجزیه طلبی ? (177713)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۲۳:۴۲
کسی منکر باران اسیدی نشده بلکه گزارشی که شهرهای یاسوج و اهواز و کرمانشاه و سنندج را الوده ترین شهرهای دنیا اعلام کرده زیر سوال رفته و مشکوک است (178006)
۱۳۹۲/۰۹/۰۴ ۱۹:۲۳
وزیر محترم به فکر قراردادهای کرسنت ، توتال و ... جهت رفاه حال آقا مهدی ... (177843)