مصطفي اقلیما این بیماری را یک بیماری خطرناک دانسته که خطرش حتی از ایدز هم بیشتر است. وی همچنین مدعی شده که در حال حاضر حدود یک میلیون نفر در ایران به این بیماری مبتلا هستند. وی همچنین هشدار میدهد که این بیماری در آستانه اپیدمی شدن است و تصریح میکند که سال گذشته روزانه یک تا دو نفر از مبتلایان این بیماری به او مراجعه میکردند اما امسال این رقم به ۱۰ تا ۱۵ مرد در یک روز رسیده است.
دکتر محبوبه حاج عبدالباقی متخصص ایدز و بیماریهای واگیر اما به صداي دویچهوله میگوید:
زگیلهای تناسلی زائدههای گوشتی کوچکی هستند که ممکن است در هر قسمتی از ناحیه تناسلی زن یا مرد ظاهر شوند. عامل اين بيماری نوعی ويروس است که از طریق تماس مستقیم با زگیل تناسلی و یا پوست آلوده به ویروس و اغلب از طریق ارتباط جنسی، منتقل میشود. این بیماری در بین افراد مبتلا به ایدز شیوع بیشتری دارد. دكتر عبدالباقی راههای درمان این بیماری را اقداماتی مانند سوزاندن، منجمد کردن یا استفاده از لیزر عنوان میکند که بیشتر توسط پزشکان متخصص پوست انجام میشود.
راه مطمئن پیشگیری از این بیماری نیز تزریق واکسن آن است که بر اساس پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی از حدود ۹ سالگی تا حداکثر ۲۵ سالگی و پیش از شروع فعالیت جنسی باید تزریق شود ولی دکتر عبدالباقی تاکید میکند آن انواعی از ویروس که در واکسن هست، معمولاً علامتاش کمتر به صورت زگیل ظاهر میشود. ولی وقتی زگیل در کسی دیده میشود، نشانه آن است که ممکن است انواع دیگر ویروس هم از طریق جنسی به فرد منتقل شود و برای مقابله با آن انواع دیگر بهتر است به فرد واکسن تزریق شود.
دکتر حاج عبدالباقی معتقد است برای کسانی که فعالیت جنسیشان آغاز شده، تزریق واکسن چندان فایدهای ندارد و بهتر است در صورت بروز عارضه زگیل تناسلی به روشهای درمانی روی بیاورند. دکتر محبوبه حاج عبدالباقی میگوید: زگیل تناسلی به خودی خود نه کشنده است و نه خطرناک اما از آنجا که میتواند عامل بیماری خطرناک سرطان دهانه رحم باشد باید بدان توجه شود. به گفته او اگر این ویروس زود تشخیص داده نشده و به سرطان پیشرفته منتهی شود، میتواند مرگزا هم باشد اما در بیشتر مواقع ویروس زگیل تناسلی به سرطان منتهی نمیشود.
خانم عبدالباقی میگوید: زگیل تناسلی توجه ما را به این لحاظ جلب میکند که کسی که زگیل دارد، ممکن است انواعی از این ویروس را که با سرطان دهانه رحم ارتباط دارد از طریق تماس جنسی کسب کرده باشد. بیشتر نگرانی ما این است، نه اینکه بگوییم همه کسانی که زگیل دارند حتماً سرطان دهانه رحم میگیرند. خود این بیماری اصلاً کشنده نیست و فقط از طریق جنسی منتقل میشود. دکتر حاج عبدالباقی خطرناک بودن این بیماری را در بیعلامتی آن میداند و میگوید ویروس این بیماری ممکن است وارد بدن فرد بشود ولی هیچ علامتی در او بروز نکند و این مدت تا سالیان سال هم طول بکشد. در تمام این سالها، فرد انتقالدهنده این بیماری است بدون آنکه بداند خودش هم بیمار است.
محبوبه حاج عبدالباقی بهترین راه پیشگیری از بیماری زگیل تناسلی را آموزش و آگاهی میداند؛ آموزشی که به عقیده او باید در جاهایی که جوانان بیشتر هستند صورت بگیرد. دکتر عبدالباقی استفاده از کاندوم را هم راهکار مناسبی برای جلوگیری از شیوع این بیماری میداند و میگوید: «بههرحال استفاده از کاندوم میتواند شیوع بیماری را خیلی کمتر کند».
.........................
جزييات بيشتر درباره HPV
* ویروس پاپیلومای انسانی (اِچپیوی) یکی از شایعترین بیماریهای آمیزشی در دنیاست. این ویروس بیش از صد نوع دارد که چهل نوع آن در ناحیه تناسلی ایجاد بیماری میکند.
* این ویروس به قدری شایع است که میتوان گفت تقریبا هر مرد یا زنی در طول عمر خود با این ویروس در تماس قرار میگیرد.
* بسیاری انواع این ویروس بیخطر هستند و در بسیاری از موارد (۹۰%) بدون ایجاد هیچ آسیبی خودبخود در طی دو سال از بین میروند.
* این ویروس هم مرد و هم زن را مبتلا میکند اما مثل بسیاری از بیماریهای آمیزشی، ختنه احتمال ابتلا را کم میکند.
* بسیاری موارد اچپیوی بدون علامت هستند و فرد از آلودگی خود بیخبر میماند. تنها بعضی انواع اچپیوی ایجاد زگیل تناسلی میکنند. زگیل تناسلی ممکن است خودبخود خوب شود، بدون تغییر باقی بماند یا اینکه گسترش پیدا کند و عفونی شود.
* زگیل تناسلی شایعترین بیماری آمیزشی است که در تشخیص پزشکی شناسایی میشود. تقریبا تمام موارد زگیل تناسلی را گونههای ۶ و ۱۱ ایجاد میکنند که عامل سرطان دهانه رحم نیستند. گونههای ۱۶ و ۱۸ بیشترین نقش را ایجاد سرطان دهانه رحم دارند.
* راه انتقال این ویروس پوست و مخاط (پوشش مرطوب اعضای داخلی بدن) است. مهمترین راه تماس جنسی است، به ویژه از راه واژن و مقعد. انتقال ویروس از راه دهان هم امکانپذیر است.
* در موارد کمی تماس با پوست اطراف ناحیه تناسلی (بدون دخول) یا تماس اعضای تناسلی (بدون دخول) میتواند باعث انتقال بیماری شود. موارد نادر انتقال مادر به جنین هم دیده شده است.
* کاندوم مانع از انتقال ویروس میشود، مگر آنکه ویروس از پوست ناحیهای که کاندوم نمیپوشاند منتقل شود. بنابراین توصیه ميشود از ابتدای رابطه جنسی از کاندوم استفاده شود و این کار تا پیش از دخول به تاخیر انداخته نشود.
* اچپیوی با سرطان دهانه رحم مرتبط است. تقریبا در تمام مبتلایان به سرطان دهانه رحم این ویروس پیدا میشود. این ویروس در ابتلا به سرطان مقعد، دهان و گلو و سرطان پروستات هم نقش دارد.
* این ویروس درمان ندارد یعنی نمیتوان با دارو آن را در بدن از بین برد و ریشه کن کرد، اما برای عوارض آن درمان وجود دارد.
* برای پیشگیری از این آلودگی واکسن وجود دارد، توصیه میشود هم خانمها و هم آقایان از واکسن چهارگانه اچپیوی (گارداسیل) استفاده کنند (سه نوبت). این واکسن از زگیل تناسلی، سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی زنان و مردان که به ویروس ربط دارند پیشگیری میکند.
* توصیه میشود تمام مردان و زنانی که از نظر جنسی فعال هستند این واکسن را تزریق کنند.
* در ایران آمار کشوری از شیوع این ویروس به خصوص در مورد آقایان وجود ندارد. بیشتر تحقیقات انجام شده در باره رابطه ویروس با سرطان دهانه رحم بوده است اما تحقیقات موجود رقمی بین ۵ تا ۱۳ درصد جمعیت زنان را به این ویروس آلوده میدانند که با متوسط شیوه جهانی (۹ تا ۱۳ درصد) مطابقت دارد. با اینحال برخی تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که شیوع در ایران پایینتر از متوسط در خاورمیانه و دنیاست.
* اگر شیوع این ویروس به اندازه شیوع جهانی آن باشد به سادگی میتوان فهمید که افراد آلوده در ایران تعدادشان باید بسیار بیشتر از یک میلیون نفر باشد.
* برای پیشگیری از این بیماری، شستشوی مناسب نواحی تناسلی پیش و بعد از رابطه جنسی با آب و صابون، استفاده از کاندوم از ابتدای رابطه جنسی و پرهیز از داشتن شرکای جنسی متعدد بسیار مهم است.
* در کسانی که به این ویروس آلوده شدهاند به ویژه خانمها آزمایش موسوم به پاپ اسمیر باید بسیار جدی گرفته شود. تست HPV را میتوان همراه پاپ اسمیر انجام داد.
* سرطان دهانه رحم مهمترین خطری است که زنان آلوده به ویروس اِچپیوی را تهدید میکند. پاپ اسمیر که بدون درد و خونریزی است باعث میشود سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه شناسایی شود که در این موارد به راحتی قابل درمان است.
* در ایران معمولا پاپ اسمیر را بعد از ازدواج از سن ۲۱ سالگی، سالی یک بار انجام میدهند و اگر سه سال این تست منفی بود بعد هر دو تا سه سال یکبار انجام میدهند.
* در راهنمای بالینی سلامت وزارت بهداشت به تمام زنان توصیه شده از سن ۳۰ سال به بعد هر پنج سال یکبار تست پاپ اسمیر بدهند و اگر ۱۵ سال متوالی نتیجه تست منفی بود میتوان تا ۶۰ سالگی هر ۱۰ سال یکبار این تست را انجام داد.
* در خانمی که به اِچپیوی آلوده شده بهتر است هر شش ماه یکبار پاپ اسمیر انجام داد.
* در تحقیقی در ایران بر روی والدینی که کودکان مدرسهای دارند، ۷۶ درصد پدران و مادران درباره اِچپیوی هیچ اطلاعی نداشتند.
* زگیل تناسلی با تبخال تناسلی فرق دارد، تبخال تناسلی را ویروسی که همخانواده تبخال صورت ایجاد میکند.
* آخرین آمار ابتلا به ایدز در ایران نشان میدهد الگوی انتقال از اعتیاد تزریقی به رابطه جنسی تغییر پیدا کرده است. جمعیت جوان و آموزش ناکافی در شیوع بیماریهای آمیزشی نقش مهمی دارد بنابراین میتوان حدس زد در نبود آموزش همگانی کافی، اچپیوی هم مثل دیگر بیماریهای آمیزشی شیوع بیشتری پیدا کند.