تصویری از یک سینمای خالی در مشهد و یک بازار فرش خلوت در تبریز
دونالد ترامپ تاکید می کند که تحریم های فلچ کننده او که ظاهرا حکومت ایران را هدف قرار داده است از مردم حمایت و وضع زندگی مردم ایران را بهتر خواهد کرد.
اما تحریم ها تاثیر چندانی بر حکومت ندارد. از نوامبر 2018 (مهر 1397) دولت ایالات متحده موجی از تحریم های «فشار حداکثری» را بر حکومت ایران تحمیل کرده است که شامل رهبر معظم و مقامات ارشد سپاه پاسداران هستند و به اهدافش که متوقف ساختن برنامه هستهای ایران است دست نیافته است. در عوض این مردم عادی هستند که از فشار اقتصادی رنج میبرند. تورم کمرشکن و درآمد مردم با کسر پول قبوض و اجاره بها و مخارج خورد و خوراک آنقدر کم شده است که دیگر کفاف رفتن به سینما یا خرید فرش برای خانهشان را نمی دهد. افرادی که با وب سایت خبری اینسایدر صحبت کردند گفتند که هیچ نکته مثبتی از تحریم ها را ندیده اند اما این تحریم ها همه جنبههای زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دادهاست.
تورم در ایران بالاست. در حال حاضر ارزش یک دلار معادل 11500 تومان در ایران است. این تصویر نشان میدهد که 13000 تومان 13/1 (یک و سیزده صدم) دلار ارزش دارد.
دو سال قبل هر دلار امریکا 3000 تومان ارزش داشت.
دولت ترامپ در نوامبر 2018 (مهر 1397) تحریم واردات فرشهایی که مبدا آنها ایران بود را دوباره برقرار کرد که این باعث رکود و خلوت شدن بازارهای فرش شد که زمانی شلوغ و پرجمعیت بودند. بیشتر ایرانیها قادر نیستند از عهده خرید فرش برآیند و خارجیها نیز با مشکلاتی در صادرات آنها روبرو هستند.
هاشم سخاوتمند که از نوجوانی به کار فروش فرش در شهر تبریز مشغول بوده است می گوید که او قبلا هرگز چنین کسادی بازاری را در عمرش ندیده است.
یک فروشنده دیگر فرش در تبریز میگوید: «او باید همه فرش های ایرانی در کاخ سفید را بیرون ببرد. فرشهای ایرانی ربطی به تحریم های سیاسی ندارد.»
در ایران بار یا کلوپی وجود ندارد. رفتن به سینما در اوقات فراغت یکی از محبوبترین سرگرمیها برای وقت گذرانی بین مردم ایران است اما هر روز که می گذرد مردم کمتری به سینما می روند چرا که تحریم های ایالات متحده درآمد آنها را ناچیز کرده است.
ایران از زمان انقلاب سال 57 هیچ فیلم هالیوودی به کشور وارد نکرده است اما این، مانع تاثیرگذاری تحریم های امریکا بر صنعت سینمای ایران نشده است. اوایل امسال مجله سینمایی ورایتی در گزارشی تورم در کشور را علت کاهش شدید بودجه این صنعت در ایران و ناتوانی در بازاریابی بینالمللی ذکر کرد.
جوانان ایرانی هر روز بیشتر به اسکیت که یک ورزش غربی محسوب میشود روی میآورند. آنها به سختی لوازم اسکیت و مربی برای این ورزش پیدا میکنند. نگین باغی که یک اسکیتباز است به بیزنس اینسایدر میگوید: «ایران هیچ شرکت و برند بومی برای بازی اسکیت ندارد و چون کشور در حال حاضر تحت تحریمهاست واقعا مشکل است که چیزی از غرب وارد کرد.» او میافزاید که لوازم اسکیت گران و به سختی یافت میشود.
با این وجود افت ارزش ریال ایران را به کشوری ارزان برای توریستها تبدیل کرده است. بسیاری از بازارها که در مکان های توریستی واقع شدهاند بیشتر با توریست ها پر شدهاند.
در این تصویر دیوار بیرونی سفارت پیشین ایالات متحده در تهران با نقاشیهای ضد امریکایی تزیین شده است. شهروندان ایرانی گریزی از دیدن این تصاویر ندارند چه موافق آن باشند و چه مخالف.