به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۳۵
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۱/۲۲ ساعت ۱۰:۵۱
کد مطلب : ۷۴۱۲۶

عفت مرعشی: مرا با دو حادثه می‌شناسند

با‌ سختي‌های‌ زندگی‌ ساخته‌ام
عفت مرعشي اكنون هم اين روحيه را دارد و سعي دارد ديگران متوجه ناراحتي او نشوند چون تجربه به او ثابت كرده كه ناراحتي خانواده آيت‌ا... هاشمي شادي برخي نادانان است.
عفت مرعشی: مرا با دو حادثه می‌شناسند
گروه سیاسی-رسانه ها: روزنامه آرمان نوشت: مادري نمونه است؛ مادري كه هر گاه خواسته شود مثالي از شجاعت زده شود نام او در سطور نخست است. شايد برخي تصور كنند از آن جهت از عفت مرعشي به عنوان نمونه يك بانوي شجاع و فداكار ياد مي‌شود كه او در سال‌هاي اخير فراز و نشيب‌هايي را گذرانده است اما او از زماني ايثار و گذشت را آغاز كرد كه با علم به مرارتها و سختي‌هاي سر راه آيت‌ا... هاشمي كه در آن زمان طلبه‌اي جوان بودند و با استناد به استخاره، به خواستگاري آيت‌ا... هاشمي پاسخ مثبت داد و از سال 1337 زندگي مشترك خود را آغاز كردند. در روز «مادر» فرزندان او و آيت‌ا... هاشمي به رسم احترام و تشكر نزد او رفته و موفقيتهاي خود را مرهون تلاشهاي بي‌وقفه مادر عنوان كردند.

همسر آیت‌ا... هاشمی خود را اينگونه معرفي مي‌كند: «من عفت مرعشي همسر عالم مجاهد، روحاني وارسته، سياستمدار نامي ايران‌زمين، تربيت‌يافته مكتب اهل‌بيت(ع)، انسان شريف و بزرگوار حضرت آيت‌ا... آشيخ اكبر هاشمي‌رفسنجاني هستم. مردم عزيز مرا اغلب با دو حادثه و دو روايت مي‌شناسند. اول حادثه ترور همسرم در سال ۱۳۵۸ كه در نجات معجزه‌وار ايشان، صاحب نقش بودم و دوم حوادث تلخ بعد از انتخابات رياست‌جمهوري در سال ۱۳۸۸ كه جملاتي از من در رسانه‌ها انتشار يافت و بهانه‌اي براي تخريب همسر و فرزندانم توسط تندرو‌ها شد.»

عفت مرعشي هفتمين فرزند يك خانواده مذهبي و از سادات مرعشي رفسنجان است كه بر اساس شجره‌نامه معتبر، نسب آنها به امام سجاد(ع) مي‌رسد. عفت مرعشي از سال41 در مبارزات بر ضد رژيم سابق با آيت‌ا... هاشمي همراه شد و تاكيد داشت مانعي بر سر راه مبارزه همسر نشود. عفت مرعشي معتقد است: «اگر روحاني باسواد و درسخوان نباشد و كارهاي اجتماعي و مردمي انجام ندهد، موفقيتي ندارد.» شايد عفت مرعشي را بانويي تابوشكن بدانند كه بايد دانست اين موضوع مربوط به سال‌هاي اخير نيست چنانكه در اوايل دهه40 كه رسم نبود زنان براي خريد مايحتاج خانواده از خانه خارج شوند، او به علت پركاري همسرش خريد براي منزل را برعهده گرفت. چون مي‌دانست راهي كه همسر طي مي‌كند در نهايت به پيروزي خواهد رسيد و چه خوب كه سهمي در اين موفقيت براي مردم ايران داشته باشد. مي‌گويد: «انسان آزاده هر كجا كه باشد باید كار كند.»

روحيه خوب از جواني
21 فروردين سال 42 يعني در شرايطي كه 5 سال از آغاز زندگي مشترك عفت مرعشي گذشته بود، آيت‌ا... هاشمي را به سربازي اجباري در عشرت آباد بردند چون او يكي از معتمدان مبارزان عليه شاه بود و حضورش يك خطر براي رژيم طاغوت محسوب مي‌شد. مرعشي درباره آن دوره مي‌گويد: «خدا را شكر مي‌كنم كه در آن روزهاي جواني عقلم بر احساساتم غلبه داشت و مي‌توانستم زندگي را تحمل كنم و روحيه خوبي داشته باشم. هر چند تحت فشار بودم، با سختي‌هاي زندگي مي‌ساختم و نزد كسي شكوه نمي‌كردم چون از اين كار بدم مي‌آمد و هميشه به جاي گريه، مي‌خنديدم.»

او عفت مرعشي سال 42 ماند
عفت مرعشي اكنون هم اين روحيه را دارد و سعي دارد ديگران متوجه ناراحتي او نشوند چون تجربه به او ثابت كرده كه ناراحتي خانواده آيت‌ا... هاشمي شادي برخي نادانان است. عفت مرعشي از همان آغاز منافع و شادي مردم كشور را مدنظر داشت و زماني كه در اوج جواني همسرش بواسطه مبارزه عليه رژيم شاه به زندان مي‌رفت، به طعنه‌ها و كنايه‌هاي ديگران توجه نداشت و مي‌گفت: «چون اين كارها براي خدا و اسلام و مردم كشورمان بود به حرف ديگران توجهي نداشتم.» اكنون هم بسيار در مورد خانواده آيت‌ا... هاشمي صحبت‌هاي غلط مي‌كنند اما عفت مرعشي همان عفت مرعشي سال42 با تجربه بيشتر است و مي‌داند هر نوع پاسخ دادن به شايعات و اخبار كذب يعني بزرگ كردن گويندگان مطالب كذب؛ پس سكوت و دعا براي اصلاح شايعه‌سازان بهترين راهكار مواجهه با اين موضوع است.

معلمي به نام امام خميني(ره)
اما عفت مرعشي شجاعت را از که آموخته و الگوي او كيست؟ خودش مي‌گويد: «پس از ماجراي فيضيه قم، براي من كه از آزار و اذيت خاندان پهلوي اطلاع داشتم و مرد زندگي‌ام گرفتار آنها شده بود، آزار و اذيت سربازان در جلوي پادگان را به وضوح مي‌ديدم، شجاعت، متانت و سخنان منطقي و اسلامي امام بسيار شيرين و دلچسب بود. پيش خودم مي‌گفتم چه جراتي و چه جسارتي!» عفت مرعشي از اينكه امام خميني(ره) همواره حرف دل مردم را مي‌زد، بسيار خشنود بود و او را الگويي براي خود قرار داد و در زمان حيات امام خميني بويژه در دوران مبارزه براي ايشان آيت الكرسي و آيه «وجعلنا من بين ايديهم سدا» مي‌خواند.

تقويت روحيه براي موفقيت آيت‌ا...
عفت مرعشي همانطور كه با زخم زبان‌ها و كنايه‌ها ساخته بود با سختي‌هاي زندگي در ابعاد ديگر هم كنار آمده بود مثلا در تيرماه 44 كه آيت‌ا... هاشمي از زندان آزاد شد، آرام و قرار نداشت و بيشتر از قبل به زندان رفتن فعاليت داشت اما عفت مرعشي همان زن سال‌هاي نخست بود؛ وفادار و همراه. سختي‌هاي دوران حضور آيت‌ا... هاشمي در زندان را فراموش مي‌كرد و از ابتدا با تقويت روحيه او گام در مسير موفقيت مبارزه با شاه بر مي‌داشت. عفت مرعشي به تعداد دفعات زياد به رغم داشتن چند فرزند براي در امان بودن از آزار ساواك محل زندگي را تغيير داد و در اين مسير تنها با خدا راز و نياز كرد و كسي شكوه‌اي از او نشنيد. روحيه عفت چنان بود كه بر فرزندانش هم تاثيرگذار شد مثلا در آبان 46 كه بار ديگر آيت‌ا... را به زندان بردند، بر اساس روحيه مقاومت عفت مرعشي، همسر او هم آسوده‌خاطر از وضعيت خانواده در غياب او روزگار مي‌گذراند. براي عفت مرعشي از نظر عاطفي سخت بود كسي را كه دوست داشت و اتكاي زندگي اش بود بدون دليل از او دور نگه دارند و نتواند كاري كند. عفت مرعشي اكنون هم همان روحيه سال 46 را دارد يعني از تخریبی كه بعضا از سوي بدخواهان به آيت‌ا... هاشمي مي‌شود خشنود نيست اما مي‌داند هر واكنشي منجر به اقدامات تندتر هجمه گران خواهد شد.

كمك به هم نوع
يكي از ويژگي‌هاي خانواده آيت‌ا... هاشمي كمك آنها به مردم نيازمند است. عفت مرعشي از جمله بانوان خيّر و نيكوكار است كه هيچ‌گاه رسيدگي به نيازمندان و محرومان را فراموش نمي‌كند. فرزندانش هم از او به خوبي حس ايثار و كمك به همنوعان را آموخته‌اند چنانكه فاطمه هاشمي مدتهاست خود را وقف رسيدگي به بيماران خاص كرده و مركزي را برای این هدف اداره مي‌كند. آيت‌ا... هاشمي هم از سال‌ها پيش چنين رويكردي داشت چنانكه در دهه 40 كه در زندان رژيم شاه بود گاهي از كارهاي دستي زندانيان، ساك و لوازم تزئيني كه درست مي‌كردند، مي‌خريد و به بچه‌ها مي‌داد چرا كه در نظر داشت زندانيان هزينه و مخارج زندگي خود را از اين طريق تهيه مي‌كنند. عفت مرعشي اكنون يكي از آن كارهاي دستي كه شيشه است و با نخ پلاستيكي به طرز زيبايي تزئين شده است را به عنوان يادگار زمان زندان نگه داشته است.

محبت مادري
دوران پرفراز و نشيب زندگي عفت مرعشي بر فرزندان او تاثير منفي نداشته است و امروز هر يك از آنها به عنوان افراد خودساخته و مستقل فعاليتهايي دارند. مديريت و تربيت فرزندان از سوي عفت مرعشي چنان بود كه گويي سرتاسر زندگي اين بانو در آرامش كامل سپري شده است. زماني كه آيت‌ا... هاشمي در زندان بود محسن بسيار بي‌قراري مي‌كرد و رها نكردن پدر در زمان ملاقاتها بعضا اشك ماموران را هم در مي‌آورد اما عفت مرعشي با توضيح كامل شرايط براي فرزندش از او مردي ساخت كه بارها براي دفاع از كشور اعلام آمادگي كرد. فرزندان آيت‌ا... از هوش بالايي برخوردار بودند و در همان كودكي پاسخ محبتهاي مادر را مي‌دادند چنانكه عفت مرعشي تعريف مي‌كند: «وقتي همسرم در زندان بود آشيخ هاشميان پسر عمو و شوهر همشيره آقاي هاشمي منزل ما بودند. بچه‌ها از ايشان پولي گرفته بودند و هر يك جداگانه برايم هديه تهيه كرده بودند و روز مادر آن را به من هديه دادند، با خوشرويي از آنها تشكر كردم و از هدايايي كه خريده بودند تعريف كردم اما باطنا ناراحت بودم كه چرا پدرشان گرفتار است و بچه‌هاي من مجبورند پول كارهايي را كه دوست دارند از فرد ديگري بگيرند.»