نیکی هیلی، روز دوشنبه در نشست شورای امنیت که برای بررسی نحوه اجرای قطعنامه ۲۴۰۱ تشکیل شده بود، گفت: «آمریکا درست مانند سال گذشته [فروردین ماه ۱۳۹۶] که در واکنش به حمله شیمیایی مرگبار ارتش سوریه، با شلیک موشک به یک پایگاه هوایی دولتی این کشور حمله کردیم، همچنان آماده اقدام هستیم.» هیلی افزود: «این گزینه برتر ما نیست، اما نشان دادهایم که میتوانیم از این گزینه استفاده کنیم و آماده چنین کاری هم هستیم.»
نیکی هیلی ضمن انتقاد از سوریه و روسیه که به گفته وی «هرگز ارادهای برای برقراری آتشبس نداشتهاند»، اعلام کرد آمریکا پیشنویس قطعنامه تازهای را برای آتشبس فوری در سوریه به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کرده است. به گفته او متن این پیشنویس «ساده و الزامآور» بوده و «قابل دور زدن نیست». نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین ایران، روسیه و سوریه را به نقض فاحش آتشبس توافقی در غوطه شرقی متهم کرد و گفت ارتش سوریه محمولههای دارویی کاروانهای سازمان ملل را نیز مصادره کرده است. نیکی هیلی گفت: «این آتشبس نیست، این ادامه جنگ ایران، روسیه و سوریه علیه مخالفان سیاسی خودشان است. این روزها روسیه به آلت دست سوریه و بدتر از آن آلت دست ایران بدل شده است.» پیش از نشست روز دوشنبه شورای امنیت، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز بار ديگر تهدید کرده بود که در صورت کاربرد سلاح شیمیایی کشنده به دست ارتش بشار اسد، ارتش کشورش آماده حمله به سوریه است.
اما روسیه باز هم از حملات ارتش سوریه به غوطه شرقی دفاع کرد. واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد روز دوشنبه در نشست شورای امنیت این سازمان، با اعلام این که حومه دمشق بدل به «کانون تروریسم» شده است، گفت: «دولت سوریه از هر گونه حقی برای رفع تهدید علیه شهروندان خود برخوردار است.» حملات ارتش سوریه به غوطه شرقی در حومه دمشق با پشتیبانی روسیه تاکنون بیش از هزار کشته از میان شبهنظامیان شورشی و مردم عادی بر جای گذاشته است.
«کنترل» دوما به دست ارتش سوریه افتاد
رسانههای نزدیک به دولت سوریه و حزبالله لبنان میگویند نیروهای ارتش و متحدانش منطقه استراتژیک دوما در غوطه شرقی را به کنترل کامل خود درآوردهاند. یک روز پس از آنکه نیروهای بشار اسد مناطق تحت محاصره در غوطۀ شرقی را به سه منطقۀ دوما و اطراف آن، حرستا در غرب، درنهایت بقیۀ شهرها در مرکز و جنوب غوطۀ شرقی تقسیم کردند، درگیری بار دیگر میان سربازان دولت مرکزی و شورشیان در جبهههای مختلف افزایش یافت. استراتژی تقسیم این منطقه به سه بخش، علاوه بر جدا کردن شورشیان از یکدیگر، مسیر ارتباطی آنها میان دو شهر دوما و حرستا را نیز مسدود کرد.
بنا بر اعلام تلویزیون دولتی سوریه نیروهای بشار اسد توانستند روز یکشنبه شهر دوما را بطور کامل به تصرف خود درآورند. همزمان با این درگیریها کمیتهای متشکل از مخالفان اسد در شهرک حموریه در غوطۀ شرقی از روز شنبه وارد مذاکره با مقامات رژیم اسد شد تا دربارۀ چگونگی تخلیه بخشی از ساکنان این منطقه و همچنین توقف حملات مرگبار به توافق برسند. با این وجود دو گروه اصلی شورشیان منطقه تاکید کردهاند که در هیچ مذاکرهای با رژیم اسد شرکت ندارند.
به گفتۀ یکی از نمایندگان مخالفان، موضوع مذاکره پیشنهاد مصالحهای است که از سوی دولت اسد مطرح شده و در چهارچوب آن تخلیۀ ساکنان شهرک تحت محاصرۀ حموریه و انتقال آنها به دیگر مناطق تحت کنترل شورشیان در سوریه را تضمین میکند. بر اساس این پیشنهاد افرادی که تمایل به خروج دارند، چه نظامی و چه غیرنظامی، با اتوبوس به درعا در جنوب یا ادلب در شمال غرب سوریه منتقل خواهند شد.
بنا بر اعلام دیده بان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن، در چند شهر دیگر این منطقه نیز مذاکرات مشابهی برای توافق بر سر تخلیۀ منطقه در جریان است اما نتیجه این مذاکرات هنوز اعلام نشده است. چهار هفته از آغاز دور جدید حملات شدید نیروهای دولت مرکزی سوریه به منطقه غوطه شرقی میگذرد. پیش از این در روز جمعه و پس از توافق با دولت سوریه، به سیزده تن از جنگجویان جبهه النصره اجازه داده شد تا به همراه خانوادههایشان غوطۀ شرقی را ترک کنند.