گروه بين الملل: دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه رنجهای ملت سوریه، لزوم پایان جنگ در این کشور را نشان میدهد، اعلام کرد، برای از سرگیری تلاشها جهت برگزاری هرچه سریعتر کنفرانس ژنو 2 مصمم است.
بان کی مون، در میان جمعی از رهبران کشورهای حاضر در کنفرانس گروه 20 در روسیه، ضمن تحسین عملکرد محققان سازمان ملل در سوریه، از نظام سوریه به خاطر همکاری با تیم محققان تقدیر و تشکر کرد. وی اعلام کرد: نمونههای جمعآوری شده توسط محققان سازمان ملل در چهار مرکز در اروپا مورد بررسی قرار میگیرد و کارشناسان به طور 24 ساعته و به منظور افزایش سرعت در اعلام نتایج روی این نمونهها کار میکنند. در حال حاضر بزرگترین مساله، مسئولیت مشترک جامعه جهانی در قبال سوریه است. جامعه جهانی امروز مسئولیتی بزرگ در قبال سوریه دارد؛ چرا که استفاده از هرگونه سلاحهای شیمیایی تحت هر شرایطی نقض خطرناک قوانین بینالمللی و جنایتی نادرست است و هر روزی که میگذرد دهها غیرنظامی بیگناه در سوریه کشته میشوند.
دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه نیازهای انسانی در سوریه بسیار بیشتر از حجم کمکهای نهادها و سازمانهای ذیربط است، گفت: باید به کشورهای همجوار سوریه به ویژه کشورهای میزبان از آوارگان سوری کمک شود.
بان کی مون در ادامه تاکید کرد: رنجهای ملت سوریه لزوم پایان جنگ در این کشور را نشان می دهد.
وی با تاکید بر اینکه برای از سرگیری تلاشها جهت برگزاری کنفرانس بینالمللی ژنو 2 در نزدیکترین زمان ممکن مصمم است عنوان داشت: من از اخضر الابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه خواستم تا به منظور دو چندان کردن تلاشها جهت حضور طرفین درگیر سوری بر سر میز مذاکرات، در سن پترزبورگ حاضر شود.
دبیرکل سازمان ملل در پایان تاکید کرد: مجهز کردن هر یک از طرفین درگیر سوری به سلاح هرگز به حل بحران این کشور کمکی نمیکند. بان کی مون همچنین اعلام کرد که هیچ راهکار نظامی برای حل بحران سوریه وجود ندارد.
بیانیه اي در حمایت از اقدام علیه سوریه
تعدادی از کشورهای شرکتکننده در نشست گروه 20 خواستار پاسخی قاطع از سوی جامعه بینالمللی در قبال "استفاده از تسلیحات شیمیایی در سوریه" شدند. رهبران کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، عربستان و ژاپن در بیانیهای مشترک گفتهاند که استفاده از تسلیحات شیمیایی در هر جایی امنیت مردم را کاهش میدهد.
امضاکنندگان این بیانیه گفتهاند از اقدام قاطع شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکنند اما جهان نمیتواند تا ابد منتظر بماند.
پیشتر باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در کنفرانسی خبری که در پایان نشست گروه ۲۰ برگزار شد، گفت که رهبران کشورهای اروپایی، آسیایی و خاورمیانه در جریان این نشست "استفاده از تسلیحات شیمیایی توسط دولت سوریه" را محکوم کرده و خواستار پاسخی قاطع شدهاند. اوباما از دولت بشار اسد به عنوان "تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی" یاد کرد و در بخش دیگری از سخنانش گفت که اکثر مردم بشار اسد را مسئول حمله شیمیایی ماه گذشته در حومه دمشق میدانند؛ هر چند پوتین با او موافق نیست.
اوباما گفت که او بدبینی موجود در بین مردم آمریکا را نسبت به حمله نظامی به سوریه درک میکند اما در عین حال افزود که او میتواند کنگره را متقاعد کند که چنین حملهای محدود و نسبی باشد. این حمله با هدف از کار انداختن تسلیحات شیمیایی که در اختیار دولت سوریه قرار دارد، انجام خواهد شد و کاربرد این سلاحها را در آینده به تعویق خواهد انداخت.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هم در کنفرانسی خبری گفت که اکثر رهبران شرکتکننده در این نشست با اقدام نظامی علیه سوریه مخالف هستند. پوتین در ادامه صحبتهایش افزود، در جریان مذاکراتی که تا ساعت یک بامداد ادامه داشت، تنها آمریکا، فرانسه، کانادا، عربستان و ترکیه بدون موافقت شورای امنیت سازمان ملل با انجام حمله نظامی موافق بودند.
رئیسجمهوری روسیه گفت که مذاکراتی خصوصی با باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا داشته است. رهبران آمریکا و روسیه مواضع کاملا متفاوتی در قبال واکنش به حمله شیمیایی در سوریه دارند.پوتین بار دیگر تأکید کرد که هر گونه اقدام نظامی ناقض قوانین بینالمللی است.
رییسجمهوری روسیه از حمله شیمیایی به حومه دمشق که ماه گذشته صورت گرفت، به عنوان اقدامی تحریکآمیز از سوی مخالفان مسلح دولت سوریه نام برد. به گفته پوتین، مخالفان با هدف انجام مداخله نظامی در سوریه دست به این اقدام زدند. وی همچنین تأکید کرد که افزایش تنش در خاورمیانه باعث افزایش قیمت انرژی شده و به بیثباتی اقتصاد در جهان دامن خواهد زد.