فرناز امیراصلانی با تاکید بر اینکه دورهای که مردها با زنهای ۱۰ یا ۲۰ سال کوچکتر از خودشان ازدواج میکردند، تقریباً گذشته است، اظهار کرد: امروز ازدواجهایی که در آن زوجها همسال هستند و یا ازدواجهایی که در آن زن بزرگتر از مرد است، بیشتر از قبل دیده میشود. اگر چه ازدواج با فردی جوانتر از خود در ابتدا میتواند جالب و هیجانانگیز باشد، اما اختلاف سنی زیاد بین زوجین با کاهش رضایت زناشویی در طول زمان مرتبط است.این مشاور ادامه داد: اگر تفاوت سنی میان زن و مرد سه تا چهار سال باشد، از یک حد معمولی برخوردار است. البته این مورد بستگی به این دارد که چقدر زن و مرد بتوانند این فاصله و تفاوت سنی در ازدواج را باور داشته باشند؛ در واقع این مسئله را نمیتوان به همه تعمیم داد و به این معنا نیست که همه کسانی که چنین اختلاف سنی دارند، زندگی خوبی هم دارند.وی با بیان اینکه هر چه فاصله سنی زوجین کمتر باشد، احتمال تفاهم بیشتر است، افزود: چراکه دو نفر با تفاوت سنی زیاد در دو مرحله متفاوت از زندگی هستند و نیازها و خصوصیات آنها متفاوت است. فاصله سنی از ۱۰ سال به بالا به دلیل اینکه تفاوت زمانی و یک دهه فاصله زندگی کردن بین دو فرد وجود دارد، مشکلاتی برای هر دو زوج به وجود میآورد. مشکلاتی چون عدم درک صحیح و متقابل، برآورده نشدن انتظارات دو طرف بعد از مدتی و بیحوصلهگی فرد بزرگتر، به خصوص احساس پشیمانی و بروز مشکلات بیشتر از مواردی است که بین زوجها با فاصله سنی زیاد دیده میشود.
امیراصلانی تصریح کرد: یکی از معیارهای انتخاب همسر، هماهنگی و تناسب بین زوجین از نظر فاصله سنی است. به هر حال افرادی که در محدوده سنی نزدیک هم باشند، تجربهها و خاطرههای یکسانی دارند و پیشزمینه فرهنگی مشابهی برای درک کردن هم خواهند داشت. از این رو، یکی از مهمترین معیارهای انتخاب همسر هماهنگی و تناسب بین زوجین از نظر فاصله سنی است.این مشاور با تاکید بر اینکه در چنین موردی نباید فریب احساساتمان را بخوریم، یادآور شد: گاهی اوقات ممکن است احساس کنیم که به خاطر ازدواج با شخص خاص (کسی که فاصله سنی زیادی با ما دارد) حاضر هستیم که از نیازها و تمایلات خود بگذرید اما وقتی جذابیتها و اتفاقات هیجانانگیز ابتدای آشنایی بگذرد و در رابطهای باشیم که در آن از تمایلات خود گذشتهایم، به مرور زمان احساس دلخوری و ناراحتی بیشتری خواهیم کرد.
وی همچنین با بیان اینکه باید حتماً ویژگیهای شخصیتی دیگر را هم در نظر بگیریم، افزود: درست است که تفاوت سنی بالا همیشه مطلوب نیست، اما عوامل مختلفی روی رضایت زناشویی یک زوج تأثیر میگذارد. برای مثال ممکن است زوجی که با وجود تفاوت سنی زیاد، شباهتهای شخصیتی زیادی با یکدیگر دارند و یا به پختگی و رشد فردی قابل توجهی رسیدهاند، بتوانند در کنار هم خوشحال و راضی زندگی کنند.امیراصلانی خاطرنشان کرد: بنابراین باید به بررسی دقیق بقیه ویژگیهای فرد مقابل نیز بپردازیم و از خود بپرسیم که آیا با وجود تفاوت سنی، میتوانم به تصمیمهایش اعتماد کنم؟ آیا میتوانم در سختیهایی که ممکن است پیش بیاید، روی کمک و قضاوتش درباره مسائل حساب کنم؟ آیا به دیدگاههایش احترام میگذارم و یا آنها را عقب افتاده و کودکانه میدانم؟ در چنین شرایطی، به خصوص وقتی که نگران اختلاف سنی با همسرمان هستیم، مشاوره پیش از ازدواج میتواند بسیار مؤثر و راهگشا باشد.