به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۳/۲۸ ساعت ۱۰:۵۰
کد مطلب : ۱۸۰۱۹۶

طرح فوری عراق برای توقف حمل و نقل دریایی

گروه بین‌الملل: دولت عراق می‌گوید طرحی را در دست اجرا دارد که این کشور را ملزم می‌سازد بخش حمل و نقل دریایی خود را در خلیج‌فارس با توجه به تنش‌های منطقه‌ای ایران و آمریکا متوقف کند.
طرح فوری عراق برای توقف حمل و نقل دریایی
به گفته کارشناسان، اجرای این طرح از سوی کشوری که عنوان دومین تولید کننده بزرگ نفت اوپک را با خود یدک می کشد و تقریبا تمام محموله های نفتی خود را از طریق دریای عمان به خارج صادر می کند، «فاجعه بار» قلمداد شده است. تنش دامنه دار اخیر میان ایران و آمریکا هفته گذشته با حملات «مشکوک» به دو نفتکش در دریای عمان وارد مرحله تازه ای شد. ایالات متحده آمریکا به صورت رسمی ایران را به دست داشتن در این حملات متهم کرد و تهران نیز ضمن رد این اتهام و «مشکوک» قلمداد کردن آن، انگشت اتهام را به سوی کاخ سفید و متحدان منطقه ای واشنگتن از جمله عربستان و اسرائیل نشانه رفت.

این درحالیست که وزیر امور خارجه ایالات متحده که پیشتر رئیس سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا (سیا) بود به خبرنگاران گفته است: «سازمان اطلاعات مرکزی، اطلاعات و مدارک زیادی (در مورد ایران) دارد. جهان بخش زیادی از آنها را خواهد دید.» رئیس جمهور اسلامی ایران نیز در واکنش به این حملات بدون آنکه به صورت مسقیم از آمریکا نام ببرد در کنایه ای آشکار گفته بود: «مداخلات خارجی برخی قدرت‌ها در امور داخلی کشورهای منطقه خاورمیانه، سیاست‌های قهرآمیز یکجانبه‌گرایانه، تروریسم و افراط‌گرایی، پیمان‌شکنی و قانون‌گریزی آشکار آنان در موضوعات مربوط به صلح و امنیت بین‌المللی از جمله قرارداد مهم هسته‌ای ایران موسوم به برجام، منطقه ما را به یکی از بحران‌خیزترین و بی‌ثبات‌ترین مناطق جهان تبدیل کرده است.» حسن روحانی، همچنین با رد ادعاهای مطرح شده از سوی واشنگتن که پیشتر تهران را به دست زدن به چنین اقداماتی برای تاثیر گذاری بر قیمت نفت متهم کرده بود، تنگناهای اقتصادی ناشی از تحریم کشورش از سوی آمریکا و نیز انفعال اروپا در اجرای تعهدات برجامی را غیر قابل قبول خوانده و تاکید کرده بود که ایران نمی‌تواند به‌صورت یک‌ طرفه به برجام متعهد باقی بماند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه بالاگرفتن تنش میان ایران و آمریکا در خلیج فارس و حملات اخیر به دو نفتکش در دریای عمان که ماه گذشته مورد مشابه آن در فجیره نیز اتفاق افتاد سبب شده است تا عراق طرحی را برای متوقف کردن حمل و نقل دریایی کالا و نفت در این منطقه در دست بررسی قرار دهد. سخنگوی وزارت نفت عراق گفته است که این وزارتخانه بر روی طرحی فوری کار می کند تا در صورت تشدید تنش ها در خلیح فارس آنرا به اجرا درآورد. گفته می شود که پارلمان عراق نیز از وزرای نفت، تجارت و حمل و نقل و برنامه و بودجه خواسته است که تشیکلات تحت هدایت خود را برای مقابله با خطرهای احتمالی آماده کنند.

یکی از مشاوران اقتصادی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق با تایید احتمال متوقف شدن صادرات نفت این کشور از طریق دریا به خبرگزاری فرانسه گفته است که کشورش بخش عمده ای از تولیدات نفتی خود را از راه دریا و از طریق آب راه خلیج فارس به کشورهای دیگر صادر می کند. سخنگوی وزارت نفت عراق نیز با تایید این مطلب گفته است که کشورش طرح جایگزینی برای صادرات نفت در اختیار ندارد و این امر تنها از طریق بنادر جنوبی این کشور در استان بصره انجام می شود. عراق تلاش دارد خط لوله ای که امکان انتقال نفت از استان کرکوک به بندر جیحون در ترکیه را به این کشور می دهد در اسراع وقت بازسازی و احیاء کند، این درحالیست که به گفته کارشناسان این پروژه برای اجرایی شدن حداقل چند سال دیگر زمان نیاز دارد.

عراق روزانه ۳ میلیون و ۵۰۰ بشکه نفت به کشورهای جهان صادر می کند که این میزان برغم تنش های منطقه ای اخیر ثابت مانده است. مشاور اقتصادی نخست وزیر عراق حمله به نفتکش ها و یا درگیری بر سر نفت در تنگه استراتژیک هرمز واقع درخلیج فارس را واقعه ای فاجعه بار برای کشورش قلمداد کرده است. برخی مقام های حکومت ایران پیشتر تهدید کرده بودند که در صورت جلوگیری از صادرات نفت این کشور اجازه عبور به هیچ کشتی دیگری از تنگه هرمز نخواهند داد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، ایران را مسئول حمله به دو نفت‌کش در دریای عمان معرفی کرده و در واکنش به این تهدید باردیگر تاکید کرده است که تنگه هرمز بسته نخواهد ماند.
برچسب ها: خلیج‌فارس