به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۹:۱۰
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۰۲/۲۹ ساعت ۱۱:۲۶
کد مطلب : ۲۱۵۷۷۴

منظور از بازار خرسی و گاوی در بورس چیست؟

گروه اقتصادی: برای تشریح وضعیت روند کلی بازار سرمایه در دو حالت رشد و رکود، از دو اصطلاح بازار گاوی و خرسی استفاده می‌کنند.
منظور از بازار خرسی و گاوی در بورس چیست؟
بازار سرمایه همواره روند ثابتی ندارد. گاهی وضعیت بازار رو به رشد است و قیمت سهام شرکت‌ها رو به افزایش است، در مقابل گاهی اوقات هم قیمت سهام شرکت‌ها سیر نزولی را طی می‌کند. برای تشریح وضعیت بازار در این دو موقعیت از دو اصطلاح بازار گاوی و بازار خرسی استفاده می‌کنند.بازار گاوی  (Bull market) و بازار خرسی (Bear market) از جمله واژه‌هایی هستند که در توصیف وضعیت بورس به کار می‌روند. هنگامی که بازار سرمایه رو به رشد باشد و قیمت سهام روندی صعودی دارد می‌گویند بازار گاوی است و در مقابل اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، از عبارت بازار خرسی استفاده می‌کنند.

خصوصیات بازار گاوی چیست؟
در بازار گاوی تقاضا بسیار زیاد است و عرضه به ندرت صورت می‌گیرد. سرمایه‌گذاران با امید به رشد بازار در روزهای آینده، سهام جدید می‌خرند و فروشندگان در چنین شرایطی تمایلی برای فروش ندارند. در بازار گاوی، بیشتر افراد به امید کسب سود بیشتر، در بازار سرمایه‌گذاری می‌کنند.

خصوصیات بازار خرسی چیست؟
در بازار خرسی میزان عرضه سهام افزایش و تقاضا برای خرید سهام توسط سرمایه‌گذاران به شدت کاهش می‌یابد. به طور کلی در بازار خرسی، جوی منفی بر بازار حاکم است و همین امر رمقی برای سرمایه‌گذاران به منظور خرید سهام جدید باقی نمی‌گذارد.گفتنی است، اخبار ناخوشایند و منفی می‌تواند منجر به بازار خرسی شود و در مقابل، اخبار خوب، می‌تواند بازار گاوی را رقم بزند.باید در نظر داشت که افت قیمت‌ها در یک روز یا یک هفته یا افزایش آن‌ها نشان از بازار خرسی و گاوی نیست و آنچه نوع بازار در حالت خرسی یا گاوی را مشخص می‌کند، روند بلندمدت آن است. برای مثال ممکن است در هفته اخیر روند بورس بیانگر بازار خرسی باشد، در حالی که یک‌ سال اخیر، روند بازار حاکی از بازار گاوی است.

چکونه بازار گاوی به بازار خرسی تبدیل می‌شود؟
وقتی عموم مردم در بازار هستند، بازار گاوی (صعودی) آمادگی زیادی برای تبدیل شدن به بازار خرسی (نزولی) دارد. دلیل آن هم این است که عموم مردم کمترین تحملی برای پذیرش ریسک ندارند و در نتیجه نیاز به اطمینان و تایید زیادی دارند که یقین کنند کاری که انجام می‌دهند یک سرمایه‌گذاری مطمئن است.در یک بازار گاوی، صرف نظر از اینکه چقدر طولانی مدت باشد، عموم مردم در آخرین لحظات سوار بر ارابه قیمت می‌شوند غافل از اینکه بازار گاوی و صعود مرتب قیمت‌ها، نیاز به تزریق دائمی پول توسط معامله‌گرانی دارد که خواهان خرید در قیمت‌های بالاتر هستند. در نهایت هر چقدر از عمر بازار گاوی بگذرد، تعداد بیشتری از معامله‌گران خرید‌های خود را انجام داده‌اند و کمتر مشتری جدیدی باقی می‌ماند و در نتیجه تعداد کسانی که حاضر هستند قیمت‌های بالاتری برای خرید پیشنهاد دهند کمتر خواهد شد.وقتی عموم مردم وارد بازار سرمایه می‌شوند و دسته جمعی شروع به خرید می‌کنند، تعداد خریداران و حجم پولی که باید در خرید صرف شود محدود می‌شود و سرانجام نقطه‌ای فرا می‌رسد که سرمایه‌گذارانی که می‌توانسته‌اند در حکم خریدار ظاهر شوند، خرید خود را انجام داده و دیگر خریداری باقی نمانده است. در این شرایط با عدم استقبال خرید، قیمت سهام کاهش می‌یابد و نمی‌تواند حرکتی جز رو به پایین داشته باشد.
برچسب ها: بازار سرمایه