ایالات متحده آمریکا یك سری حملات هوایی را با دستور جو بایدن در سوریه آغاز کرد و مواضع گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران را که در نزدیک مرز عراق قرار داشت مورد هدف قرار دارد.پنتاگون در بیانیهای اعلام کرد که این حملات تلافی حمله موشکی اوایل ماه جاری به اربیل عراق است که منجر به کشته شدن یک پیمانکار غیر نظامی و زخمی شدن یک نیروی نظامی ایالات متحده آمریکا و سایر نیروهای ائتلاف شد.
طبق اطلاعات اولیه دیدهبان حقوق بشر سوریه، در حملات نیروهای آمریکایی، سه کامیون مهمات که از عراق به نقطه کنترل مرزی در خاک سوریه رسیده بود نابود شد.
رامی عبدالرحمن، رییس دیدهبان حقوق بشر گفت: «تعداد زیادی کشته وجود دارد. دستکم طبق ارزیابیهای اولیه ۱۷ نفر کشته شدند که همه از اعضای حشد شعبی بودهاند.»
این حمله هوایی نخستین اقدام نظامی جو بایدن پس از آن است که به عنوان رئیس جمهوری آمریکا از تاریخ ۲۰ ژانویه کار خود را آغاز کرد.
طبق گزارش آسوشیتدپرس به نظر نمیرسد تصمیم بایدن در حمله به سوریه نشانهای از قصد او برای گسترش دخالت ارتش آمریکا در منطقه باشد بلکه نشان دهنده ارادهای برای دفاع از نیروهای آمریکایی در عراق است.لوید جی آستین، وزیر دفاع آمریکا گفت: «من به هدفی که به آن حمله کردیم، اطمینان دارم، میدانیم که چه کسانیکه را هدف قرار دادیم.»وی تاکید کرد که آمریکا اطمینان دارد که از این مکان [منطقه کنترل مرزی] شبه نظامیان شیعه حملات هفته گذشته به شمال عراق را انجام دادهاند.رئیس پنتاگون تصریح کرد که این حمله را به بایدن توصیه کرده بود. وی افزود: «چندین بار گفتیم که طبق جدول زمانی خودمان پاسخ خواهیم داد.»آستین تاکید کرد که میخواستند مطمئن شوند که اهداف درستی را انتخاب کردهاند. پیش از این جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفته بود که اقدام آمریکا «یک واکنش نظامی متناسب» بود که همراه با اقدامهای دیپلماتیک از جمله مشورت با شرکای ائتلاف اتخاذ شده بود.کربی افزود: «این عملیات یک پیام بدون ابهام را میفرستد: رئیس جمهور بایدن برای حفاظت از نیروهای آمریکایی و ائتلاف اقدام خواهد کرد.»وی همچنین تصریح کرد که آمریکا به روشی سنجیده عمل کرده که هدف آن کاهش تنشها در وضعیت کلی شرق سوریه و عراق بوده است.
کربی گفت که حملات هوایی ایالات متحده آمریکا، «چندین تاسیسات را در یک نقطه کنترل مرزی که از سوی تعدادی از گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران استفاده میشد نابود کرد.» مقامهای آمریکا این گروهها را کتائب حزبالله و کتائب سیدالشهدا عنوان کردند. پیش از این آمریکا، کتائب حزبالله را در حملات بیشماری که علیه نیروها و منافع آمریکایی در عراق صورت گرفته، مقصر دانسته است.با این حال این حمله آمریکا انتقادهایی را در پی داشته است. مری الن اوکانل، استاد دانشکده حقوق نوتردام از حمله ایالات متحده به عنوان نقض قوانین بین المللی انتقاد کرد.وی گفت: «منشور ملل متحد کاملا روشن میسازد که استفاده از نیروی نظامی در قلمرو یک کشورخارجی تنها در پاسخ به حمله مسلحانه صورت گرفته از سوی آن کشور قانونی است.»مقامات دولت جو بایدن حمله موشکی ۱۵ فوریه در نزدیکی شهر اربیل در اقلیم کردستان عراق را محکوم کردند اما به طور قطعی نگفتند چه کسی آن را انجام داده است. با این حال آنها تصریح کردهاند که در گذشته گروههای شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران مسئولیت حملات موشکی بیشمار را بر عهده داشتهاند که کارکنان یا تاسیسات آمریکایی در عراق را هدف قرار دادهاند.
سخنگوی پنتاگون گفته بود که عراق مسئول تحقیق در مورد حمله ۱۵ فوریه است.وی اضافه کرده بود: «در حال حاضر نمیتوانیم بگوییم چه کسی عامل این حملات بوده است. من قصد ندارم جزییات تاکتیکی سلاحهای استفاده شده را توضیح دهم. بگذارید بررسیها به پایان برسد و نتیجهگیری شود و وقتی حرفهای بیشتر برای گفتن بود اقدام خواهیم کرد.»یک گروه شبه نظامی شیعه که کمتر شناخته شده است و خود را سرایا اولیاء الدم نامیدهاند مسئولیت حمله ۱۵ فوریه را بر عهده گرفت.ایران نیز یک روز پس از این حمله هم آن را محکوم و هم اعلام کرد که «تلاشهای مشکوک» برای انتساب آن به تهران در حال انجام است.
تعداد حملات گروههای شبه نظامی شیعه علیه اهداف آمریکایی در عراق در اواخر سال گذشته و پیش از مراسم تحلیف جو بایدن کاهش یافت. ترامپ گفته بود که مرگ یک پیمانکار آمریکا خط قرمز خواهد بود. مرگ یک پیمانکار غیر نظامی آمریکا در یک حمله موشکی در کرکوک در دسامبر سال ۲۰۱۹ باعث تنش فراوان در خاک عراق شد و این کشور را به آستانه یک جنگ نیابتی رساند.
شمار نیروهای آمریکا به شدت در عراق کاهش یافته و به ۲۵۰۰ نیرو رسیده است و دیگر این نیروها در ماموریتهای نظامی با نیروهای عراقی در علمیاتهای در حال انجام علیه نیروهای داعش شرکت نمیکنند.
پمپئو: امیدوارم کویر را بمباران نکرده باشند
وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا در دولت دونالد ترامپ، در واکنش به خبر انجام حمله هوایی پنتاگون گفت: «فقط امیدوارم کویر را بمباران نکرده باشند.»
مایک پمپئو افزود که آمریکا باید از نیروهای خود محافظت کند و بازدارندگی به وجود بیاورد.وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در واکنش به این حمله تصریح کرد: «من نمیدانم که آنها چه چیزی را هدف قرار دادند یا به دنبال چه اهدافی بودند. فقط امیدوارم کویر را بمباران نکرده باشند. امیدوارم واقعا به دنبال چیزی رفته باشند که ایالات متحده آمریکا را تهدید کرده است. وگرنه بیفایده است.»
مایک پمپئو تاکید کرد: «باید این اطمینان حاصل شود که ایرانیان را در هر جایی بترسانیم و جلوی آنها را بگیریم. ضعف و مماشات در برابر ایرانیها تنها باعث میشود آنها رعب و وحشت بیشتری ایجاد کنند.»