گروه اقتصادی: در روزهای گذشته باری دیگر افت شاخص را در بورس تجربه کردهایم زیرا دامنه نوسان بهجای مثبت ۶ و منفی سه به مثبت و منفی پنج تغییر یافت که در آینده با رصد شرایط بازار نسبت به افزایش دامنه اقدام خواهد شد.
این عوامل باعث شد تا بار دیگر روزنهای از امید در میان سهامداران برای سرمایهگذاری در بورس ایجاد و بعد از مدتها زمینه افزایش ورود نقدینگی در این بازار فراهم شود. با وجود خوش بینیهای ایجاد شده نسبت به سرمایه گذاری در بورس، شاخص بورس بعد از چند روز صعود، از هفته گذشته و از زمانی که بازار شروع به خروج از صفوف فروش کرد شاهد توجه معاملات این بازار به سمت سهام پالایشی بودیم. در زمان روند صعودی شاخص بورس، حجم انبوهی از مقاومتها را در بازار شاهد خواهیم بود، سهامداران روز گذشته با قرار گرفتن شاخص بورس در محدوده یک میلیون و ١٨٠ هزار واحد و نزدیک شدن آن به مقاومت کانال یک میلیون و ٢٠٠ هزار واحد که مقاومتی روانی و تکنیکالی تلقی میشود، اقدام به شناسایی سود کردند که این امر باعث شد تا روند بازار بعد از چند روز صعود تغییر کند و دوباره منفی شد.
حسین راغفر، تحلیلگر مسایل اقتصادی در مورد سقوط بازار بورس و بازگشت دوباره آن به مدار نزولی به خبرنگار فراز میگوید: «سران سه قوه چرا باید زمانی که چند نفر محدود در مقابل ساختمان بورس تجمع میکنند و کاملا مشخص است که از قبل برنامهریزی شده است احساس مسوولیت میکنند و جلسه میگذارند و دویست میلیون دلار از ذخایر ارزی کشور را به بورس تزریق میکنند. این تزریق کردن ارز به هیچ وجه جواب نمیدهد و میبینیم بهجای آنکه تاثیر مثبتی داشته باشد باعث سقوط بورس میشود.»
او با اشاره به دلایل موفق نبود بورس در سالهای اخیر ادامه میدهد: «علت این است که کار بر روی سرمایه گذاری که منجرب به تولید شود جوااب میدهد. حالا میتواند در هر زمینهی باشد مثال بر روی نو آوری یا بر روی دارایهای ناملموس انجام شود. یک دهه است که سرمایهگذاری در ایران منفی است یعنی که ما از ذخایر قبلی خود استفاده کردهایم و این یک دههی گم شده در اقتصاد ایران تفسیر میشود.»
راغفر با تاکید بر سرمایهگذاری در مسیر تولید اضافه میکند: «مادامی که این سرمایه گذاری صورت نگیرد اصلا امکان این که رشدی در بورس به وجود بیاید وجود ندارد جز همین حبابهای که در سالهای اخیر ملاحظه کردید. پشت این تئوریهایی که در مورد بورس میدهند هیچ فرمولی وجود ندارد و نتیجه این عملکردها تنها به ترکیدن حباب منجرب میشود و تعداد زیادی از افراد متضرر خواهند شد. نکته قابل توجه دیگری که باید به آن توجه کرد این سران 3 قوه تنها حافظ منافع کسانی هستند که در بورس مسوولیت داشتهاند و در انتخاب قماری که مردم وارد آن شده اند.»
این استاد دانشگاه با اخطار دادن به شهروندان در ورد ورود به بورس میگوید: «بنده به تعداد زیادی از افراد اخطار دادم که این اتفاق صعودی که در بورس دارد میافتد یک حباب است و دیر یا زود فرو خواهد ریخت و افراد زیادی آسیب میخورند ولی یک عدهای که طمع داشتند تا ظرف 3 یا 4 ماه منابع آوردههایشان 4 برابر خواهد شد و به تحلیلهای نادرست گوش کردن و ریسک را به جان خریدند. من بارها گفتم این کازینو است این افراد خودشان خواستند قمار کنند و نباید با از بین رفتن این حبابها و سقوط بورس ناراحت شوند. سوال اینجا است که دولت چرا باید این قمار را ایجاد کند و از پول این مردم که مشکلات اقتصادی زیادی دارند استفاده کند و این هزینه از جیب مردم پرداخت شود این شرایط بورس یک امر سیاسی و اقتصادی است که دولت برای مردم ایجاد کرده است.»