گروه بین الملل: وزیر خارجه آمریکا، ایران را مسئول این حمله اعلام کرد و گفت که ایران باید منتظر «یک پاسخ مشترک» در قبال این حمله باشد.
آنتونی بلینکن گفت که ایالات متحده «در تماس بسیار نزدیک و در حال هماهنگی با بریتانیا، اسرائیل، رومانی و دیگر کشورها است و یک پاسخ جمعی به ایران داده خواهد شد.»
وی دوباره اعلام کرد ایالات متحده به این نتیجه رسیده که ایران پشت حمله پهپادی به نفتکش اسرائیلی بوده و این اقدام را «تهدیدی مستقیم علیه آزادی کشتیرانی و بازرگانی» عنوان کرد.
وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری خود، در پاسخ به پرسشی پیرامون این موضوع که آیا حمله به کشتی اسرائیلی نشان نمیدهد که سیاست ایران با انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور جدید تهاجمیتر شده؟ اظهار داشت «ما طی ماههای گذشته یکرشته اقدامات را از ایران دیدهایم که شامل اقدام علیه کشتیرانی نیز میشود، بنابر این مطمئن نیستم که اقدام اخیر ایران چیز جدیدی باشد یا به نحوی نشانهای از دولت جدید ایران را با خود داشته باشد». بلینکن اضافه کرد: «اما آنچه نشان میدهد این است که ایران همچنان با بیمسئولیتی فوقالعاده عمل میکند.»
بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا نیز اعلام کرد ایران باید با عواقب حمله «فجیع» به کشتی اسرائیلی در سواحل عمان روبهرو شود.
وی گفت «این یک حمله فجیع و غیرقابل قبول به یک کشتی تجاری است و ایران باید با عواقب آنچه انجام داده مواجه شود.»
پنج حمله ایران به کشتیهای بینالمللی
وزیر دفاع اسرائیل، ایران را مسئول حمله اخیر به یک کشتی تجاری در نزدیکی ساحل عمان دانست و اضافه کرد که ایران در یک سال گذشته «دستکم به پنج فروند کشتی دیگر در مسیرهای کشتیرانی بینالمللی حمله کرده است».
بنی گانتز، گفت که اقدام اخیر ایران در حمله به یک فروند کشتی در مالکیت اسرائیلی، سطح تنشها بین دو کشور را افزایش داده و باید با یک «پاسخ قاطع بینالمللی» روبهرو شود.
بنی گانتز افزود که حمله پهپادی ایران به کشتی «مرسر استریت»، «نقض قوانین بینالملل» بود و معیارهای «اخلاق انسانی» را زیر پا گذاشت.
دولت بایدن طرح حمله به ایران را لو میدهد
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر سابق اسرائیل با انتقاد از نفتالی بنت، نخستوزیر کنونی هشدار داد که اسرائیل با انتقال اطلاعات حساس به دولت بایدن، زمینه نشت آن به رسانهها و لو رفتن طرح حمله به ایران را فراهم میکند.
به گفته نتانیاهو، «نشت اطلاعات به رسانهها تلاشی از جانب دولت بایدن برای دور زدن اسرائیل خواهد بود».
دولت جدید اسرائیل بر خلاف دولت نتانیاهو به بایدن وعده داده که «سیاست غافلگیر نکردن» را در پیش میگیرد. به این معنی که با دولت آمریکا همکاری نزدیک و تبادل اطلاعاتی بیشتری خواهد داشت.اما نتانیاهو میگوید دولت بایدن از «حسن نیت» اسرائیل برای خنثی کردن طرح حمله به ایران استفاده خواهد کرد.
نتانیاهو در جلسه کنست گفت: «اطلاعاتی که به آمریکا ارسال میشود، میتواند به رسانههای بزرگ نشت کند. به ترتیبی که عملیات ما را خنثی کند.» او در ادامه گفت: «به همین دلیل است که در دهه گذشته به درخواستهای آمریکا برای اینکه همواره آنها در در جریان اقدامات اسرائیل قرار دهم توجه نکردم.»نتانیاهو تاکید کرد که غافلگیر کردن این یک مساله حیاتی برای اسرائیل است و گاهی غافلگیری لازم است.او به دولت بنت هشدار داد که اگر در این زمینه مستقل عمل نکند، در هیچ موضوعی استقلال نخواهد داشت.
چراغ سبز آمریکا به اسرائیل درباره ایران
سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روزانه با خبرنگاران در واکنش به سوالی درباره حمله به نفتکش اسرائیلی در دریای عمان گفت: تل آویو یک دولت مستقل است و در تصمیم گیری برای پاسخ مناسب خود به این واقعه آزاد است.
جن ساکی در ادامه اظهارات خود درباره تاثیر این حوادث بر مذاکرات وین گفت: محدود کردن برنامه هستهای ایران با بازگشت به توافق(برجام)، توانایی ما را در رفع نگرانیهای مربوط به برنامه هستهای ایران افزایش خواهد داد.وی گفت: با برنامه هستهای بدون محدودیت ایران، تهدیدهایی که از طرف ایران مواجه هستیم جدی تر خواهد شد.
مذاکرات وین برای احیای برجام در حاضر به دلیل تغییرات دموکراتیک دولت در ایران و روند مربوط به انتقال قدرت به حالت تعلیق درآمده است و ادامه این مذاکرات به دولت جدید ایران واگذار شده است.
همراهی ناتو با اسرائیل علیه ایران
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در واکنش به گزارشات درخصوص حمله به نفتکش مِرسِر استریت که تحت کنترل اسرائیل قرار دارد، بیانیه ای منتشر و این حادثه را محکوم کرد.
در این بیانیه که روی وب سایت سازمان ناتو قرار گرفته، آمده است: ما با پیوستن به متحدانمان حمله مرگبار اخیر به کشتی اِموی مِرسر استریت در نزدیکی سواحل عمان را محکوم می کنیم و به رومانی و انگلیس به دلیل تلفات آنها در این حادثه تسلیت میگوییم.در ادامه این بیانیه آمده است: آزادی ناوبری برای تمام متحدان ناتو ضروری است و می بایست طبق قوانین بین المللی رعایت شود.
انگلیس، ایالات متحده و رومانی به این نتیجه رسیده اند که به احتمال بسیار زیاد حمله کار ایران بوده است. متحدان ما همچنان نسبت به اقدامات ثبات زدای ایران در منطقه نگرانند و از تهران می خواهند تا به الزامات بین المللی پایبند باشد.