گروه بین الملل: کانال پاناما یکی از مهمترین مسیرهای آبی جهان است که در قاره آمریکای مرکزی، اقیانوس اطلس را به اقیانوس آرام متصل میکند. ایالات متحده آمریکا نقش اساسی در ساخت این کانال و مدیریت آن برای چندین دهه داشته است. دولت آمریکا اما در سال ۱۹۹۹، کنترل کامل کانال را پس از دورهای از مدیریت مشترک، به پاناما واگذار کرد.
حال دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده آمریکا، تعرفههای فعلی این کانال را "بیش از حد بالا" خوانده و خواستار بازنگری در شرایط کنونی آن شده است. او در عین حال تهدید کرد آمریکا ممکن است این کانال را از پاناما پس بگیرد.ترامپ در این باره در شبکه اجتماعی خود به نام "تروث" نوشت: «تعرفههایی که پاناما برای استفاده از کانال دریافت میکند، مضحک است، بهویژه به این خاطر که ایالات متحده در گذشته سخاوتمندی فوقالعادهای به پاناما نشان داده است.»
او اضافه کرد: «کانال پاناما نه برای بهرهبرداری دیگران، بلکه بهعنوان نمادی از همکاری میان ما و پاناما به کشور پاناما واگذار شد. اگر اصول اخلاقی و قانونی این اقدام سخاوتمندانه رعایت نشود، ما خواستار بازپسگیری کامل و بدون قید و شرط کانال پاناما خواهیم شد.»
ترامپ همچنین هشدار داد که اجازه نخواهد داد این کانال به "دست نااهل" بیفتد و تأکید کرد کانال پاناما "نباید تحت مدیریت چین قرار بگیرد."
کانال پاناما به طول نزدیک به ۸۰ کیلومتر از شهر کولون در شمال تا نزدیکی پاناما سیتی در جنوب امتداد دارد.
بر اساس آمارهای منتشر شده، سالانه حدود ۱۴ هزار کشتی از این کانال عبور میکنند و تقریباً شش درصد از تجارت جهانی، از طریق این مسیر انجام میشود.