گروه بین الملل: جمهوریخواهان تلاشهای خود را برای حفظ جروم پاول در کرسی ریاست فدرال رزرو آغاز کردهاند؛ آنهم از پنج ماه مانده به پایان دوره نخست ریاست او به عنوان شانزدهمین رئیس کل بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا.اما به نظر میرسد دموکراتها هم چندان نسبت به ابقای یک اقتصاددان جمهوریخواه در راس مهمترین مهمترین نهاد پولی کشور بیتمایل نیستند. راز موفقیت او چیست؟
سناتور جمهوریخواه استیو دِینس با ارسال نامهای به جو بایدن، رئیس جمهوری دموکرات خواستار تمدید دوره ریاست پاول بر نهاد سیاستگذاری پولی ایالات متحده شد. او در این نامه تاکید کرد که رئیس فدرال رزرو همچنان از حمایت گسترده دو حزبی برخوردار و برای تحقق دو هدف اصلیاش یعنی برقراری ثبات قیمتها و ایجاد حداکثر اشتغال مصمم است. او در عین حال، هشدار داده که تغییر سکاندار بانک مرکزی میتواند با صدور پیام بیثباتی به بازارهای پولی و مالی، روند بهبود اقتصادی کشور را کُند کند.
هر چند جروم پاول با نامزدی از سوی دونالد ترامپ موفق به جلب اعتماد نمایندگان برای حضور در راس فدرال رزرو شد، ولی تلاش او برای حفظ استقلال بانک مرکزی به ویژه در ماههای پایانی ریاست جمهوری ترامپ و مقاومت او در برابر فشار رئیس جمهوری وقت برای تغییر نرخ بهره موجب شد تا او در میان دموکراتها هم از محبوبیت بالایی برخوردار شود.
بایدن نیز با آغاز دوران ریاست جمهوری خود اعلام کرد که ضمن احترام به استقلال بانک مرکزی خواستار حفظ آن است. بر همین اساس، کاخ سفید و فدرال رزرو در مورد رویکردهای خود در مورد تورم و بهبود وضعیت اشتغال توافق و ابراز اطمینان کردند که با عادی شدن روند رشد اقتصادی و اشتغال، مشکل نرخ صعودی تورم حل خواهد شد.
دموکراتها طی ۸ ماهی که از آغاز به کار دولت بایدن و ادامه همهگیری ویروس کرونا میگذرد، از اهتمام فدرال رزرو بر افزایش اشتغال رضایت دارند. نرخ بیکاری در طول یکسال منتهی به ژوئیه گذشته از ۱۰.۲ درصد به ۵.۴ درصد کاهش یافته است.
در مقابل، جمهوریخواهان هم از پاول به دلیل حمایت از ساده و روانسازی برخی مقررات بانکی راضی هستند. بدین ترتیب، به نظر میرسد که کسب رای اعتماد دوباره توسط پاول تنها به ابراز علاقمندی رئیس جمهوری برای ابقای او وابسته باشد.اما بایدن با فشار شدیدی از سوی برخی از اقتصاددانان و فعالان محیط زیست برای تغییر رئیس کل بانک مرکزی آمریکا رو به روست.
آنها از فدرال رزرو به دلیل این که صنعت سوختهای فسیلی را در دوره همهگیری کرونا در برنامه اعطای وام اضطراری گنجاند انتقاد دارند. همچنین پاول متهم است که مانع از الزامی شدن تعهد بانکها به مسائل زیست محیطی شده است. برخی اقتصاددانان نیز بر این باورند که اگر سیاستهای وضع شده در پی وقوع بحران مالی سال ۲۰۰۸ در دوران ریاست پاول تضعیف نشده بود، آسیب همهگیری کرونا به اقتصاد آمریکا کمتر میبود.
در چنین شرایطی، دموکراتهای بانفوذ سنا از جمله شرود براون، رئیس کمیته بانکداری سنا و الیزابت وارن، سناتور ماساچوست نیز با وجود تحسین سیاستهای پولی بانک مرکزی هنوز از حمایت از نامزدیِ دوباره او اجتناب کردهاند تا سرنوشت آینده کرسی بانک مرکزی آمریکا همچنان در هالهای از ابهام باقی بماند.