گروه سلامت:کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت گفت: بهترین راه برای اطمینان از تأمین نیازمندیهای تغذیهای سالمندان، استفاده روزانه از همه گروههای اصلی غذایی است.بیتا نافعی افزود: رعایت اصول تغذیه صحیح در سنین میانسالی و سالمندی سبب میشود فرد سالهای باقیمانده عمر خود را با سلامت و نشاط و راحتی بیشتر طی کند و کمتر در معرض اضافه وزن، چاقی و بیماریهای شایع همچون فشارخون بالا، چربی خون بالا، دیابت و پوکی استخوان قرار بگیرد.
وی گفت: مهمترین راهنمای تغذیهای برای این سنین، تهیه غذاهای ساده و کم حجم است که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی را تأمین کرده و در عین حال متناسب با فرهنگ مصرف فرد باشد.نافعی افزود: بدین منظور مصرف متعادل و روزانه مواد غذایی شامل همه گروههای غذایی توصیه میشود.
کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر مصرف مواد غذایی کم چرب و کم کلسترول (مانند شیر و لبنیات کم چرب، کاهش مصرف روغن، کره، خامه و..)، کم نمک و پر فیبر (حبوبات، سبزیها، میوهها، نانهای سبوس دار) است؛ در برنامه غذایی سالمندان تاکید کرد.وی خاطر نشان کرد: بهترین راه برای اطمینان از تأمین نیازمندیهای تغذیهای سالمندان، استفاده روزانه از همه گروههای اصلی غذایی است.
نافعی گفت: برای افراد سالمند سالم مصرف روزانه ۸ لیوان مایعات ترجیحاً آب برای پیشگیری از بروز یبوست و کم آبی بدن توصیه میشود، زیرا افراد مسن به رغم نیاز واقعی به مایعات، کمتر احساس تشنگی میکنند و به همین دلیل بیشتر مستعد کم آبی بدن و ابتلاء به یبوست هستند.
وی افزود: نیاز غذایی افراد مسن به انرژی، کمتر از سایر گروههای سنی است زیرا افراد مسن فعالیت بدنی کمتری دارند و در نتیجه نیاز کمتری به غذا برای ثابت نگه داشتن وزن خودشان دارند و برای محدود کردن دریافت انرژی، توصیه میشود مصرف غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی را بیشتر کنند و مصرف مواد شیرین و چربیها را نیز کاهش دهند.
کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت گفت: در سالمندان نیاز به انرژی کاهش مییابد، این کم شدن نیاز به انرژی، به خاطر کوچکتر شدن بافت عضلانی و کاهش فعالیت فیزیکی است.بسیاری از افراد متوجه میشوند که دندانها و لثههای آنها با افزایش سن تغییر میکند، افرادی که مشکلات دندانی دارند گاهی جویدن میوه، سبزیجات یا گوشت را برایشان مشکل میکند و خوردن غذاهای نرمتر میتواند کمک کننده باشد. همچنین غذاهای پخته یا کمپوتهای خانگی مانند میوههای شیرین نشده، سوپهای کم نمک را امتحان کنید.
نافعی تاکید کرد: ورزش را باید به صورت پیوسته، مدام و بر اساس اصول صحیح انجام داد و افراد سالمندی که منع پزشکی ندارند باید حداقل فعالیتهایی با شدت متوسط به مدت ۳۰ دقیقه ۵ روز در هفته انجام دهند و یا میتوانند ۱۵۰ دقیقه در یک هفته فعالیت کنند.وی در پایان افزود: بیشتر این فعالیتها باید فعالیتهایی باشند که باعث تقویت عضله و افزایش تعادل بدن میشوند و در نهایت با رعایت تنوع، تناسب و تعادل در برنامه غذایی روزانه و انجام حرکات بدنی میتوان قدمی مؤثر به سمت سلامتی بیشتر برداشت.