به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۰/۰۹/۰۷ ساعت ۱۰:۵۲
کد مطلب : ۳۰۷۸۷۰

رسیدن به توافق ممکن ولی نه به سادگی

رسیدن به توافق ممکن ولی نه به سادگی
گروه سیاسی:مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه تصریح کرد: «سهل الوصول‌تر این است که طرفین گام به گام توافق کنند در مقابل کاهش تحریم‌ها، ایران اقدامات متقابلی انجام دهد تا در یک فرصتی برجام احیا شود. البته این فرصت اگر بیش از دو سال باشد، عمر برجام هم به پایان می‌رسد.»
 قاسم محبعلی درباره پیش‌بینی خود از دور هفتم مذاکرات، بیان کرد: «از الان نمی‌توان به طور دقیق قضاوت و پیش بینی کرد و باید کمی صبر کرد ولی واضح است که فاصله مواضع طرفین بسیار زیاد است و رسیدن به توافق در یک مدت کوتاه بسیار مشکل است.»
وی افزود: «در حال حاضر هدف طرفین بازگشت به برجام 2015 است اما شرایط با 2015 بسیار متفاوت است، هم از نظر تحریم‌هایی که امریکایی ها علیه ایران برقرار کردند که با تحریم‌هایی که قرار بود در سایه توافق برجام بردارند، همپوشانی کرده، هم از طرفی دیگر ایران اقداماتی انجام داده است که بازگشت از آن شاید به سادگی امکان پذیر نباشد.»
این دیپلمات سابق ادامه داد: «بنابراین پیش بینی اینکه به سرعت به توافق برسند، دشوار است، بخصوص با توجه به تفاوت‌هایی که هم در ایران و امریکا و هم در منطقه اتفاق افتاده است. بعلاوه امریکایی‌ها هم برخلاف دوران اوباما این بار علاقه‌مند هستند که کشور‌های عرب خاورمیانه و اسرائیل را همراه خود داشته باشند. از این رو باید صبر پیشه کرد و زود قضاوت نکرد ولی انتظار اینکه مذاکرات سریع به نتیجه برسد را شاید نتوانیم داشته باشیم.»این کارشناس مسائل بین الملل ضمن تاکید بر اینکه رسیدن به توافق را ممکن می‌داند ولی نه به سادگی و با سرعت، گفت: «اینکه آیا اصلا کل برجام قابل بازگشت هست یا نیست و یا اینکه طرفین به یک توافق جدید می‌رسند یا یک توافق موقت می‌کنند بر اساس اینکه امریکایی‌ها یک سری از تحریم‌ها را بردارند و ایران هم در مقابل یک سری اقدامات خود را کاهش دهد، ممکن است اما شاید راه آخر باشد. سهل الوصول‌تر این است که طرفین گام به گام توافق کنند و در مقابل کاهش تحریم‌ها، ایران اقدامات متقابلی انجام دهد تا در یک فرصتی برجام احیا شود. البته این فرصت اگر بیش از دو سال باشد، عمر برجام هم به پایان می‌رسد.»
محبعلی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه سفر گروسی به ایران و اعلام «بی‌ نتیجه» بودن مذاکرات از سوی او چه تاثیری بر مذاکرات دارد، اظهار کرد: «طبیعی است که شورای حکام هم نقشی در این زمینه دارد و گزارشی که آقای گروسی می‌دهد، اختلافی در اینجا وجود دارد. این اختلاف این است که آقای گروسی می‌خواهد همه‌ی سایت‌هایی که به نوعی با برنامه هسته‌ای ایران در ارتباط هستند تحت نظارت داشت باشد ولی ایران معتقد است که سایت‌هایی که غنی‌سازی در آن صورت می‌گیرد را آمادگی دارد که تحت نظارت قرار دهد.»
وی ادامه داد: «مثلا سایت کرج که سانتریفیوژ تولید می‌کند را جزو توافق با آژانس و NPT نمی‌داند که این یک اختلاف است. مسئله‌ی مورد اختلاف دیگر مربوط به مکان‌هایی می‌شود که آنها مدعی‌اند که ممکن است آلودگی داشته باشد.» محبعلی در مورد اختلاف سوم، عنوان کرد: «اختلاف سوم بر سر این است که ایران اجازه دهد که آژانس مجددا دوربین‌هایش را بر اساس پروتکل الحاقی و نظارتی فعال کند که به نظر می‌رسد در سفر اخیر توافقی پیرامون این مسائل حاصل نشده است.»
برچسب ها: مذاکرات هسته ای
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها