گروه علمی: سکته مغزی زمانی رخ میدهد که جریان خون در بخشی از مغز شما به دلیل لخته شدن خون یا پارگی رگ خونی مختل شود و مانند حمله قلبی، کمبود خون غنی از اکسیژن می تواند منجر به مرگ بافت در مغز شود.وقتی سلولهای مغزی در نتیجه کاهش جریان خون شروع به مردن میکنند، علایم در قسمتهایی از بدن که آن سلولهای مغزی را کنترل میکنند رخ میدهد. این علایم می تواند شامل ضعف ناگهانی، فلج و بی حسی صورت یا اندام شما باشد. در نتیجه، افرادی که سکته مغزی را تجربه میکنند ممکن است در فکرکردن، حرکتکردن و حتی تنفس مشکل داشته باشند. مهمترین فاکتور برای مقابله و پیشگیری از عوارض بیماری، زمان است پس اگر علایم سکته مغزی را بشناسید میتوانید هرچه سریعتر فرد را به بیمارستان برسانید.
شرح اولیه سکته مغزی
امروزه پزشکان میدانند که دو نوع سکته مغزی وجود دارد: ایسکمیک و هموراژیک. سکته مغزی ایسکمیک که شایعتر است، زمانی رخ میدهد که لخته خون در مغز جمع شود. سکته مغزی هموراژیک زمانی اتفاق میافتد که یک رگ خونی در مغز شما باز شود.
چه افرادی در معرض خطرهستند
افراد بالای ۷۵ سال، افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی یا آریتمی قلبی (ریتم غیرطبیعی قلب)، نارسایی مزمن قلب، دیابت و فشار خون بالا
پیشگیری
سکته مغزی خطر ابتلا به سکته دیگر را افزایش میدهد. بهترین درمان برای سکته مغزی پیشگیری است. شما می توانید اقداماتی را برای به حداقل رساندن عوامل خطر سکته مغزی انجام دهید: محدودکردن مصرف نمک، چربیها، قندها و غلات تصفیهشده، بیشتر ورزشکردن ، محدودکردن یا ترک مصرف دخانیات، مصرف داروهای تجویزشده برای شرایطی مانند فشار خون بالا طبق دستور پزشک، خوردن بیشتر سبزیجات، حبوبات و مغزها و خوردن بیشتر غذاهای دریایی به جای گوشت قرمز و مرغ.
بررسی علایم سکته
آیا صورت بیحس است یا از یک طرف آویزان میشود؟ آیا یک بازو بیحس است یا ضعیفتر از دیگری است؟ آیا گفتار نامفهوم است؟ در صورت مشاهده این موارد به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.
کمک های اولیه برای سکته مغزی
در طول سکته، زمان بسیار مهم است. با اورژانس تماس بگیرید و بلافاصله مصدوم را به بیمارستان برسانید. اگر فکر میکنید ممکن است شما یا اطرافیانتان دچار سکته مغزی شده باشید، این مراحل را دنبال کنید:
- با اورژانس تماس بگیرید یا از شخص دیگری بخواهید تماس بگیرد.
- تا حد امکان آرام باشید.
- اگر از شخص دیگری مراقبت میکنید، مطمئن شوید که او در یک موقعیت امن و راحت قرار دارد.
- ترجیحاً باید به یک طرف دراز بکشد و در صورت استفراغ سرش را کمی بالا بیاورید.
- اگر در تنفس مشکل ایجاد شد احیای قلبی ریوی را انجام دهید.
- با صحبت به وی حس آرامش بدهید.
- او را با یک پتو بپوشانید تا گرم شود.
- چیزی برای خوردن یا نوشیدن به او ندهید.
- اگر فرد ضعفی در اندام خود نشان میدهد، از حرکتدادن آنها خودداری کنید.
- هر گونه تغییر در وضعیت فرد را به دقت مشاهده کنید و آماده باشید تا به اپراتور اورژانس درباره علایم و زمان شروع توضیح دهید.
- در صورت افتادن یا ضربه به سر فرد حتما آن را ذکر کنید.
سایر علایم سکته مغزی
تاری دید یا از دست دادن بینایی بویژه در یک چشم، ضعف یا بیحسی در یک طرف بدن، حالت تهوع، از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع، سردرد و سرگیجه و از دست دادن تعادل یا هوشیاری
زنان و علایم منحصر به فرد
غشکردن، ضعف عمومی، تنگی نفس، سردرگمی یا نداشتن توانایی در پاسخدادن، تغییر رفتار ناگهانی، تحریک، توهم، حالت تهوع یا استفراغ و سکسکه